Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Muğla Çıtlık Ormanı’ndaki ağaç katliamı acilen durdurulsun!

Ekoloji Birliği: Muğla Çıtlık Ormanı’ndaki ağaç katliamı acilen durdurulsun!

Geçtiğimiz Cuma günü başlayan, çevreciler ile halkın tepkileri ve müdahalesi ile durdurulan Muğla’nın Ula ilçesindeki Çıtlık  Ormanı‘nda bu sabah erken saatlerinde yine ağaç katliamı başladı. Başta MUÇEP ile yöre halkı ve bazı CHP milletvekilleri ağaç katliamına müdahale ederken, Ekoloji Birliği de bir açıklama yaparak, ağaç katliamının derhal durdurulmasını istedi.

Geçtiğimiz Cuma günü başlayan, çevreciler ile halkın tepkileri ve müdahalesi ile durdurulan Muğla’nın Ula ilçesindeki Çıtlık  Ormanı‘nda bu sabah erken saatlerinde yine ağaç katliamı başladı. Ekoloi Birliği bileşenlerinden olan MUÇEP ile yöre halkı ve bazı CHP milletvekilleri ağaç katliamına bir kez daha müdahale ederken, Ekoloji Birliği de bir açıklama yaparak, ağaç katliamının derhal durdurulmasını istedi.

Muğla’nın Ula ilçesinde Çıtlık Mahallesinde 30 hektar orman alanının Karabörtlen Orman İşletme Şefliği tarafından endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenmesi ve kesim ihalesi yapılması üzerine açıklama yayımlanan Ekoloji Birliği, Muğla Çevre Platformu’nun ve halkın çeşitli eylem ve girişimlerinin ardından bir süre durdurulan ağaç kesiminin bu sabah saatlerinde yeniden başladığını bildirdi.

Tüm dünyanın ve ülkenin koronavirüs salgını ile mücadele ettiği bir süreçte bu tür ekolojik yıkım projelerinin devam etmesinin akıl almaz bir durum olduğunu belirten Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında, “Ormana bir ekosistem değil kereste gözüyle bakan bu anlayış kabul edilemez. Orman yalnızca orman değildir, börtü böceği ile kurdu kuşu ile bir ekosistemdir. Çıtlık Ormanının kesilmesi acilen durdurulmalı, yetişmiş bir orman ekosistemini yok ederek daha fazla kereste elde etmek amacıyla hazırlanan endüstriyel plantasyon projeleri yerel halkın talepleri göz önünde bulundurularak iptal edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

Muğla Valisi Esengül Civelek ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na kesimi acilen durdurma ve kesim ihalesini iptal etme çağrısında da bulunan Ekoloji Birliği tarafından bugün yapılan açıklama metni ise şöyle:

ÇITLIK’DA ORMAN KATLİAMI ACİLEN DURDURULSUN!

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Ormanı’nda ağaç kesimi bu sabah yeniden başladı. MUÇEP temsilcileri alana giderek kesimin durdurulmasını istedi. Kesim alanının girişinde çok sayıda jandarmanın olduğu ve kesim alanına girişi engellediği görüldü.

Çıtlık Mahallesinde 30 hektar orman alanı Karabörtlen Orman İşletme Şefliği tarafından endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendi ve kesim ihalesi yapıldı. Orman İşletme Şefliğinin ağaçları kesilmek üzere damgalamaya başlaması üzerine, MUÇEP önderliğinde Çıtlık ve Gökova halkı 14 Şubat 2020 tarihinde söz konusu alana gelerek projeyi protesto etmiş ve Karabörtlen Orman İşletme Şefliğine projesinin iptal edilmesini için dilekçe vermişti. Dilekçelerine cevap verilmedi. 3 Nisan günü İklim Grevi için alanda bir eylem gerçekleştirilmiş ve ağaçlara “Orman Kesen Korona Biçer”, “Muğla Cennet Kalsın”, “Orman Alanı, Kesici Niyetle Yaklaşılamaz”, “Orman Ekosistemi Varlığımızın Teminatıdır, Yok Etme”, “İklimi Değil Zihnini Değiştir”, “Salgın Hastalıklarla Mücadele Etmek için Ormanlarla Aranıza Ekolojik Mesafe Koyunuz”, “Çıtlık Ormanlarından Eliniz Çekin” afişleri yapıştırılmıştı.

ORMANLAR YALNIZCA ORMAN DEĞİL, BİR EKOSİSTEMDİR!

4 Nisan Cuma günü Çıtlık Ormanında ağaçların kesilmeye başlamasının öğrenilmesi üzerine Covid-19 nedeniyle kısıtlı sayıda Muğla Çevre Platformu üyeleri ile birlikte Çıtlık, Ermala, Portakallı gibi yerlerden gelen vatandaşlar ağaç kesimi yapılan alana giderek gövdelerini ağaçlara siper ederek kesim yapan kişilere engel oldular, basın açıklaması okuyarak kesimin acil durdurulmasını istediler ve “Bizi evden çıkmaya mecbur bırakmayın.” dediler. Bu eylemin ve çeşitli girişimlerin ardından ağaç kesimi durduruldu.

EKOSİSTEME VERİLEN ZARAR, KORONA VİRÜSÜ OLARAK GERİ DÖNER!

Ancak bugün sabah saatlerinde ağaç kesimleri yeniden başladı. MUÇEP’li arkadaşlarımız yine olay yerindeydi. Tüm dünya ve ülkemiz Koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Hep birlikte olağanüstü koşullarda yaşıyoruz. Kamunun tüm gücünü korona virüsü salgını ile mücadeleye vermesi gerekmekte iken bu tür ekolojik yıkım projelerine devam etmesi akıl almaz bir durumdur. Ormana bir ekosistem değil kereste gözüyle bakan bu anlayış kabul edilemez. Orman yalnızca orman değildir, börtü böceği ile, kurdu kuşu ile bir ekosistemdir. Çıtlık Ormanının kesilmesi acilen durdurulmalı, yetişmiş bir orman ekosistemini yok ederek daha fazla kereste elde etmek amacıyla hazırlanan endüstriyel plantasyon projeleri yerel halkın talepleri göz önünde bulundurularak iptal edilmelidir.

Muğla Valisi Esengül Civelek’i ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı kesimi acilen durdurmaya ve kesim ihalesini iptal etmeye çağırıyoruz.

RANT AMACIYLA ORMANSIZLAŞMAYA HAYIR!
ORMANLARIMIZLA DEĞİL, KORONA İLE UĞRAŞ!