Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği mitinginin yasaklanması İstanbul’da da protesto edildi

Ekoloji Birliği mitinginin yasaklanması İstanbul’da da protesto edildi

26 Ekim tarihinde Ekoloji Birliği’nin çağrısıyla Ankara’da yapılması planlanan “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz” mitinginin Ankara Valiliği tarafından bir gün kala iptal edilmesinin ardından çevre aktivistleri Türkiye’nin farklı şehirlerinde basın açıklaması okudu. İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen eylemde basın açıklaması Artvin Çevre Platformu İstanbul Temsilcisi Gürsel Kaya tarafından okundu.

Kaya yaptığı açıklamaya “Türkiye’nin her yanını eylem alanına çevirmiş durumdayız” diyerek başladı. Yapılan açıklamalarda, “Doğayı, kentlerimizi, haklarımızı, yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz ” denildi.

Yaşam savunucuları, İstanbul’da Kadıköy Rıhtım’da ve Ankara’da Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Genel Merkezi’nde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadıköy Rıhtım’daki eyleme HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de destek verdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Artvin Çevre Platformundan Gürsel Kaya, Kaz Dağları için mücadeleye devam edeceklerini belirterek “Bu yasaklamanın bir tane valiliğe ait olmadığını biliyoruz. Çünkü Soma’dan, Eskişehir’den Ankara’ya emeklerinin karşılığını alabilmek için yürümek isteyen işçilere yapılan saldırılarında, Ankarada ki mitingin iptal edilme sebebinin de aynı politik oyunun sonuçları olduğunu biliyoruz.Valilik tarafından alınan bu karar antidemokratik bir uygulamadır. Yasaklar yaşamı savunma mücadelemize engel olamayacaktır, ama mitingden bir gün öncesine kadar bu kararın açıklanmaması, demokrasimizin düştüğü seviyeyi gösteren yeni bir üzücü örnektir. Tum engelleme çabalarının karşısında iklim krizine, ekolojik yıkıma, talana ve soyguna daha gür sesle DUR demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaya, yetkililere çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “İklim krizine ve tümden ekolojik yıkıma yol açan tüm talan ve yıkım projelerinin ve faaliyetlerinin ülkenin her tarafında acilen durdurulması. Yaşama ve doğaya karşı olan hiçbir projenin uygulanmaması. Bu projelerinin ve çalışmalarının önünü açan başta maden ve enerji yasaları olmak üzere tüm ilgili mevzuatın bir daha ekolojik yıkıma ve talana asla izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi.Ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve kent mücadelesi önündeki tüm engellerin, kısıtlamaların, yasaklamaların kalıcı bir şekilde kaldırılması.Tüm bu talepleri her yerde dile getirmeye devam edeceğiz! Yasaklamalarla bu talepler susturulamaz! Yaşamak ve yaşatmak istediğimiz için direnmekten başka çaremiz yok. Bu yüzden her yerde ekoloji mücadelesini büyüteceğiz” Basın açıklaması sonunda “havama suyuma toprağıma dokunma” ve “iklimi değil sistemi değiştir” sloganları atıldı.

İstanbul’da yapılan açıklamada milletvekili Oya Ersoy ile Ali Şeker de hazır bulunurken, imzacılar arasında yer alan kuruluşlar ise şöyle: Adalar Savunması, Antikapitalistler, Artvin Çevre Platformu, Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri, Bakırköy Kent Savunması, Beykoz Kent Dayanışması, CHP Doğa Hakları İzleme Komitesi, Divriği Kültür Derneği, Doğanın Çocukları, Eko-Öğrenci Hareketi, Ekoloji Topluluğu, Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, Haliç Dayanışması, Halkevleri, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, HDP İstanbul İl Örgütü, Kadıköy Demokrasi Meclisi, Kadıköy Kent Dayanışması, Kaldıraç, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kazdağları İstanbul Dayanışması, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Marksist Fikir Toplulukları, Öğrenci Dayanışma Meclisi, Polen Ekoloji, Politeknik, Roma Bostanı, Sarıyer Kent Dayanışması, Şişli Demokrasi Meclisi, Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü, Toplumsal Özgürlük Partisi, Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Savunması, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yokoluş İsyanı.