Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: “Karadeniz Yanıyor! Yetkililerden inandırıcı açıklama bekliyoruz!”

Karadeniz bölgesinde Pazartesi sabahı başlayan ve 48 saattir etkisini sürdüren orman yangınları ile ilgili  bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, yetkililerden bir an önce yangınların söndürülmesi için müdahale edilmesini isterken, bu boyutta orman yangınının kış aylarında meydana gelmesinin ardında sabotaj ihtimalini de sorgulayan araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti. 4 il halen yangınla boğuşuyor! Ordu valiliğinin açıklamasına göre ise, yangınların çıkma nedeni  “bahçe temizliği kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği ve aşırı rüzgar ile fırtınanın etkisi ile yayıldığı” şeklinde belirtiliyor.

23 Aralık Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan ve 48 saat boyunca kontrol altına alınamayan Karadeniz bölgesindeki orman yangınları, aşırı rüzgar ve fırtınanın etkisi ile hızla büyüyüp yayılmaya başlayınca “korkutucu” bir hal de aldı. Normalde yaz aylarında meydana gelen bu tür büyük çaptaki orman yangınlarının kış ayında yaşanması da bir soru işareti. Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu dağları alev içinde ve halen yangınla boğuşuyor!

Bu nedenle bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, basın açıklamasında yetkililerden bir an önce yangınların söndürülmesi için müdahale edilmesini isterken, bu boyutta orman yangınının kış aylarında meydana gelmesinin ardında sabotaj ihtimalini de sorgulayan araştırma yapılması gerektiğine de dikkat çekti. Ordu valiliğinin açıklamasına göre ise, yangınların çıkma nedeni  “bahçe temizliği kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği ve aşırı rüzgar ile fırtınanın etkisi ile yayıldığı” şeklinde belirtiliyor.

EKOLOJİ BİRLİĞİ YANGINDA SABOTAJ İHTİMALİNİN SORUŞTURULMASINI İSTEDİ

23 Aralık Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan ve son 48 saattir etkili olan orman yangınları, aşırı rüzgar ve fırtınanın da etkisi sonucunda 19 ilçede 69 farklı noktada, farklı zaman dilimleri içerisinde örtü, fındık bahçesi ve orman yangınlarına dönüşerek etkisini sürdürdü. Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu dağlarının alevler içinde kaldığı da edinilen bilgiler arasında. Trabzon’da 37, Ordu’da 23, Giresun’da 8 ve Artvin’de 1 olmak üzere 69 noktada yangın çıktı.

Ordu valiliği tarafından yangınların kontrol altına alınarak söndürülmesi çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü, yangınların büyük çoğunluğunun “bahçe temizliği kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği ve aşırı rüzgar ile fırtınanın etkisi ile yayıldığı” şeklinde açıklama yapılırken, konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği ise orman yangınlarının kış ayında meydana gelmesi ayrıntısına dikkat çekerek, yetkililerden “sabotaj” ihtimali üzerinde durularak araştırma yapılmasını istedi.

Bu nedenle yetkililerin “tahmini” açıklamalar yapma hakları olmadığını vurgulayan Ekoloji Birliği, “yetkililerden araştırmalara dayanan gerçekleri açıklamalarını istiyoruz” dedi. “Yaz sıcaklarında, operasyonlarda orman yangınlarına tanık olduk ama kış ayında, hem de Karadeniz’de orman yangını görmemiştik. O da oldu!” diyen Ekoloji Birliği, açıklamasında “yetkililerden yangınlara yönelik acil önlem almaları konusunda daha önce uyarılarımızı yapmıştık” hatırlatmasında da bulunarak, “Türkiye gerçeğinde yangından sonra orman alanlarının imara açılması sonucu dev otel, villa inşaatlarının yükseldiğini gördük. Bu nedenle her yangın olayında kuşkularımız yenileniyor” ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili yetkilileri göreve, ciddiyete ve titiz davranmaya da davet eden Ekoloji Birliği‘nin basın açıklaması şöyle:

“KARADENİZ YANIYOR! ‘İNANDIRICI’ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

“Yaz sıcaklarında, operasyonlarda orman yangınların tanık olduk ama kış ayında hem de Karadeniz’de yangın görmemiştik. O da oldu. Ekoloji Birliği olarak, yetkililerden yangınlara yönelik acil önlem almaları konusunda daha önce uyarılarımızı yapmıştık. Türkiye gerçeğinde yangından sonra orman alanlarının imara açılması sonucu dev otel, villa inşaatlarının yükseldiğini gördük. Bu nedenle her yangın olayında kuşkularımız yenileniyor.

Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu dağları alev içinde kaldı. 69 ayrı yangından söz ediliyor. Bir değil, üç değil. Bu kadar yangının aynı anda olması tesadüf mü diyeceğiz? Bu konuda “lodos”, “kuraklık”, “sıcak” gerekçesi yanında üreticilerin bahçelerindeki otları ve küçük dalları yapmalarını mı gerekçe yapacağız? Ekoloji Birliği olarak; yetkililerden araştırmalara dayanan gerçekleri açıklamalarını istiyoruz. Yetkililerin “tahmini” açıklama hakkı yok.

Yanan ormanların soğutma çalışması sonrası yenilenme çalışmalarının başlatılmasının, imara açılıp açılmayacağının takipçisi olacağız. Bölge halkı, maden işletmelerinin köstebek yuvası gibi her tarafta patlaması nedeniyle endişeleniyor. Karadeniz Bölgesi’nin ekolojik yapısını değiştiren HES, taş ocakları ve özellikle de maden işletmelerinin artırılması iklim değişikliğini hızlandırmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde bu aylarda yağışın olmaması iklim değişikliğinin de bir göstergesidir.

Yangınlarda bir sabotaj olma iddiaları konusunda bir soruşturma var mı? İklim değişikliğinin etkisi araştırılmakta mıdır?

Ekoloji Birliği olarak yeniden vurguluyor ve yetkililerden “araştırmalara dayanan” bir “inandırıcı açıklama” bekliyoruz. Yeni yangınların olmaması için de acil önlemelerin artırılmasını istiyoruz.”

EKOLOJİ BİRLİĞİ