Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Kadına Yönelik Şiddete Hayır!

Ekoloji Birliği: Kadına Yönelik Şiddete Hayır!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, ülkenin dört bir yanında bir araya geldi. Erkek şiddeti ve iktidarın politikalarına tepki gösterilirken, mücadele vurgusu yapıldı. Eylemlerde ‘Hükümet istifa’ sloganları atıldı.

25 Kasım’da sokaklar kadınların oldu. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar, ülkenin dört bir yanında bir araya geldi. Erkek şiddeti ve iktidarın politikalarına tepki gösterilirken, mücadele vurgusu yapıldı. Eylemlerde ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ ve ‘Kadına Şiddete Hayır’ sloganları ile birlikte ‘Hükümet istifa’ sloganları sokakları inletti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Ekoloji Birliği tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada bir kez daha İstanbul Sözleşmesinin uygulanması istenirken, hayatın her alanında kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerin arttığı ifade edilerek, iktidarın gerici yaklaşımlarının bunda etkilerinin olduğu vurgulandı. Ekoloji Birliği‘nin “Kadına Şiddete Hayır” başlığı ile kadın hakları içim dayanışmayı ve mücadeleyi yükseltmeye davet eden basın ve kamuoyuna yaptığı açıklaması şöyle:

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR!

Birleşmiş Milletler (BM), 1999 yılında 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti. Bu tarih Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo Diktatörlüğü ‘ne karşı direnen 3 kız kardeşin -Kelebekler ’in- hikayesine dayanıyor. Trujillo’nun, kendine tehdit görüp hedef göstermesi üzerine 3 kız kardeş vahşice katledildiler. 61 yıldır dünyada Mirabel kardeşlerin devrettiği direniş, tüm kadınlar tarafından sahipleniliyor ve giderek büyüyor.

Medyaya ve basına yansıyan verilerle ülkemizde yılın ilk 10 ayında 256 kadın katledildi. Ayrıca ‘şüpheli ölüm’ olarak geçen intihar, nedeni tespit edilemeyen cinayetlerin sayısı oldukça fazla. Fiziksel şiddetin yanında neredeyse her 2 kadından biri duygusal, ekonomik, dijital şiddete maruz kalıyor. Tüm bu katliamlar ve şiddet yaşanırken siyasi irade, kolluk güçleri veya yargı sistemi yetersiz kalmakla birlikte, iyi hal indirimleri, cezasızlık politikaları şiddeti daha da arttırıyor.

Kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+’lara karşı her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı önleyici ve yaptırımı olan; tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilindik adıyla İstanbul Sözleşmesinden, ilk imzacısı Türkiye olmasına rağmen 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete ‘de yayımlanan karar ile tek adam tarafından fesih kararı alındı. Kadınlar tarafından bu karar tanınmıyor, her alanda “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz “sesleri yükselmeye devam ediyor.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZ GEÇMİYORUZ

Kadına yönelik şiddet; ataerkil sistemin bir sonucudur. Baskıcı ve gerici siyasi iktidar eril dayatmasını her alana taşıyarak, kadınları tahakküm altına alan politikalar izlemektedir. Bu dayatmacı politikalar ile medyada, mecliste, yargıda şiddeti meşru kılan, kadına ne yapması gerektiğini söylemleriyle dikte eden ve bunu tüm topluma kabul ettirmeye çalışan bir anlayış hâkim kılınmaya çalışılmaktadır. Kadını ve doğayı katleden, tahakkümü altına alan aynı ataerkil kapitalist sistemdir.

Son 20 yıldır mevcut siyasi iktidar tarafından yıkım ve talan projeleri hızla çoğalmış, şirketler ve ortakları zenginleşirken halklar açlığa mahkûm edilmiş, ekonomik kriz git gide artmıştır. Barınamıyoruz, geçinemiyoruz diyen halklara krizin faturası yüklenmiştir. Şüphesiz kadınlar derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenenlerdir. Kadınlar kırsalda geçim kaynaklarından ayırılıp, doğal varlıklarından uzaklaştırılıp yoksulluğa mahkûm edilmişlerdir.

Kadınlar ayrımcılığa, adaletsizliğe ve şiddete karşı mücadele verirken ayrıca yaşam alanlarını koruyor, mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Doğaya ve yaşama sahip çıkmaya çalışan kadınlar, göz altılarla, kolluk kuvvetlerinin saldırılarıyla karşılaşıyorlar.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, tüm direniş ve mücadele alanlarında kadınlar ile birlikte olduğumuzu ve her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı olduğumuzu, doğaya ve yaşama sahip çıkacağımızı dile getiriyoruz.

İktidarın kadınlara dayattığı toplumsal cinsiyet rollerini reddediyoruz.
Doğayla ve halklarla barışı kadınların çabası kuracaktır.
Direnen kadınlar onurumuzdur.