Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Gezi onurumuz, umudumuz, geleceğimizdir

Ekoloji Birliği: Gezi onurumuz, umudumuz, geleceğimizdir

Ekoloji Birliği, Gezi direnişinin 7. yıldönümünde bir basın açıklaması  yaptı. Birlik adına yapılan açıklamada, Gezi direnişinin ekoloji mücadelesinin daha görünür hale gelmesini sağladığı belirtilen açıklamada “Bugün Gezi’den aldığımız güçle bir aradayız” sözleri ile “Gezi umudumuz, Gezi geleceğimizdir” ifadeleri yer aldı.

Ekoloji Birliği, Gezi Direnişi‘nin 7. yılına ilişkin bir basın açıklaması yaparak, konunun ekoloji ve demokrasi mücadelesi açısından taşıdığı anlamlarına ilişkin vurgulamalarda bulundu. Basına yazılı olarak yapılan açıklamada, “Gezi direnişi, ekoloji mücadelesinin daha görünür hale gelmesini sağladı. Emek, demokrasi ve ekoloji mücadelesinin ve kadın hareketinin bir arada oluşunun gücünü gösterdi. Bugün Gezi’den aldığımız güçle bir aradayız” denildi. Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

GEZİ ONURUMUZ, GEZİ UMUDUMUZ, GEZİ GELECEĞİMİZDİR!

“Yedi yıl önce Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapmak için ağaçların kesilmek istenmesine karşı başlayan direniş, demokrasi mücadelesine dönüşerek ülkenin dört bir tarafına yayıldı. 2013 yılı Mayıs ayının son günlerinde başlayan eylemler emniyet güçlerinin saldırısıyla kırılmak istendi. Buna rağmen direniş daha da büyüdü ve her yer “Gezi” oldu. Ekoloji, emek, demokrasi güçleri ve kadınlar sokakları doldurdu ve tek yürek olarak yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesi yükseldi.

Gezi direnişi, ekoloji mücadelesinin daha görünür hale gelmesini sağladı. Emek, demokrasi ve ekoloji mücadelesinin ve kadın hareketinin bir arada oluşunun gücünü gösterdi. Bugün Gezi’den aldığımız güçle bir aradayız.

Kapitalizmin saldırısı gün geçtikçe daha da artıyor. Dağlar, dereler, ormanlar, tarım arazileri maden-enerji-turizm şirketleri ve onları destekleyen iktidarlar tarafından talan ediliyor. Altın/metalik madencilik, termik santrallar, nükleer santrallar, HES’ler, RES’ler, JES’ler, taş ocakları, biyokütle santralleri, balık çiftlikleri, deniz dolguları, yanlış dere ıslahları, korunan alanların yağmalanması, aşırı yapılaşma, katil mega projeler, Kanal İstanbul, duble yollar gibi projeler durmuyor. Kapitalizmin doğaya saldırısı, iklim krizine ve korona gibi virütik krizlere neden oluyor.  Bir yandan koronavirüs nedeniyle ‘EvdeKal’ çağrıları yapılırken diğer yandan yaşam alanlarının yağma ve talan edilmesine devam edildi.

GEZİ, HALKA UMUT OLDU!

Artık “Her Yer Taksim, Her Yer Gezi, Her Yer Direniş” oldu. Köylülerin tarım alanlarına, derelerine, ormanlarına sahip çıkma mücadelesi büyüdü. Direniş çadırları gelenekleşti. Karadeniz’den Kazdağları’na; Munzur’dan Murat Dağı’na, Ege’den Akdeniz’e; Hasankeyf’ten Salda Gölü’ne, Sinop’tan Akkuyu’ya, Muğla’dan   Madra’ya, adını sayamadığımız daha onlarca yerde mücadele sürüyor.   Bu mücadeleler enerjisini haklılıktan ve Gezi Direnişi’nden alıyor.

“İktidar hala Gezi ile yatıp Gezi ile kalkıyor. Gezi, halka umut; iktidarlara korku oldu. Ülke çapında emek, demokrasi, ekoloji ve kadın hareketinin birlikte vereceği mücadelenin kazanımla sonuçlanacağını ‘Gezi’ bize bir kez daha gösterdi. Farklılıkların zenginliğini birlikte yaşadık ve gördük. Gezi yolumuzu aydınlatmaya ve bize ışık tutmaya devam edecek.

Ekoloji Birliği olarak, Gezi’ye sahip çıkıyoruz. Gezi yolumuzu aydınlatıyor. Farklılıklarımızla zenginliğimizi mücadelemizin önemli bir dayanağı haline getireceğiz. Çocuklara bırakabileceğimiz, daha yaşanılır bir dünya umuduyla..