Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Ekolojik Belediyecilik ve Toplumsal Hizmet Odaklı Politika İstiyoruz

Ekoloji Birliği, yaklaşan yerel seçimler öncesinde basın ve kamuoyuna yönelik siyasiler ve  yerel yönetimlerden ekolojik ve toplumsal hizmet odaklı politikalar benimsemelerini talep etti: “Ülkemizin ihtiyacı olan Ekolojik belediyecilik ve toplumsal hizmet odaklı politikalardır.”

İlk Yayın tarihi: 24 Aralık 2023                    Güncelleme: 22 Mart 2024

Ekoloji Birliği, yaklaşan yerel seçimler öncesinde basın ve kamuoyuna yönelik yayınladığı bildiriyle siyasiler ve  yerel yönetimlerden ekolojik ve toplumsal hizmet odaklı politikalar benimsemelerini talep etmişti. Yerel demokrasinin inşası için yerel yönetimlerin baskı ve tahakkümden uzak, halkın özgür iradesiyle seçilmesinin önemine dikkat çeken Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, ekoloji, kadın ve emek hareketinin taleplerinin de gözetilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştı.

Birlik, ayrıca siyasi partiler ve yerel yönetimlerden, doğa ve toplumsal hizmet odaklı politikalar benimsemelerini, iklim ve afet acil eylem planları hazırlamalarını, çeşitli toplulukların temsil edilmesini ve ekolojik projelerin hayata geçirilmesini talep ediyor.

Ekoloji Birliği (EB)nin yerel seçimler için partilerin adaylarının belirleneceği süreçte 24 Aralık 2023 tarihli yayınladığı bildiride şu ifadeler yer alıyor:

EKOLOJİK, EŞİTLİKÇİ, DEMOKRATİK YEREL YÖNETİMLER İSTİYORUZ!

“Ülkemiz arka arkaya seçim süreci yaşadı. Genel seçimlerden sonra bu kez de 31 Mart 2024’de yerel yönetim temsilcilerini belirleyeceğiz. Belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, il genel meclisi üyelerini, muhtarları seçeceğiz. Bazı partiler aday adaylığı başvuru sürecini kapattı, bazılarında ise süreç hala devam ediyor. Bazı partiler de belediye başkan adaylarını açıklamaya başladılar bile. Yerel demokrasinin inşası için, yerel yönetimler çok önemli.

Ancak yerel yönetimlerin her türlü tahakkümden, baskıdan, kayyum politikalarından uzak bir şekilde, yurttaşın özgür iradesi ile seçilmiş yerel idareler şeklinde örgütlenebilmesi, halkın, ekoloji, kadın ve emek hareketlerinin taleplerini gözetmesi çok önemli.

TÜM SİYASİ PARTİLERİ TALEPLERİMİZİ UYGULAMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

Siyasi partilerden isteklerimiz:

• Ekoloji hareketinden gelen aday adayları seçilebilir yerlere ve sıralara yerleştirin.
  • Ekoloji hareketinin taleplerinin yerel yönetimlerde uygulanabilmesi için gerekli kadroların oluşturulmasının önünü açın.
  • Ekoloji hareketi ile birlikte, kadın ve emek hareketi içinden çıkan adayları da listelerinize alın.
  • Gençlere, engellilere, farklı inanç ve kültürel toplulukların temsilcilerine listelerinizde yer verin. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayın.

Ayrıca tıklayınız: Ekoloji Birliği Kadın Meclisi’nden Eşit Temsil Çağrısı: Kadınları Yerel Yönetimlerde Görmek İstiyoruz

Ekoloji Birliği’nin yayınladığı bildiri tüm siyasi partilere de isteklerini iletirken, yerel yönetimlerde hangi hususların gözetilmesinin önemsendiğini de madde madde şöyle sıralıyor:

TOPLUMSAL HİZMET ODAKLI POLİTİKA ve EKOLOJİK BELEDİYECİLİK

“Ekoloji Örgütleri adına siyasi partilerin yerel seçim programlarına aşağıda yer alan temel yaklaşımları esas almalarını talep ediyoruz:

Yerel yönetimler olarak,

1. İnsan ve tüm diğer canlılarla birlikte doğayı bütün olarak görmeyi esas almanızı,
  2. Sermayeden ziyade halkın çıkarlarını ve doğanın yararını önceliklendirmenizi,
  3. Rant ve beton-asfalt belediyeciliği yerine toplumsal hizmet belediyeciliği uygulamanızı,
  4. İklim ve afet acil eylem planlarını hazırlayıp uygulamanızı,
  5. Yerel yönetimlerde “iklim değişikliği birimi” kurmanızı,
  6. Strateji Planları‘nı hazırlarken doğanın korunmasını, iklim değişikliğini, toplumsal cinsiyet eşitliğini, tüm dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını gözetmenizi,
  7. Yoksulluğun önlenmesi için ihtiyaç sahibi yurttaşlara, kadınlara yönelik istihdam artırıcı projeleri hayata geçirmenizi,
  8. Çevre Düzeni ve imar planlarında rantı değil, yurttaşa hizmeti ve kamusal yararı gözetmenizi,
  9. Tüm kararları halk meclisleri, mahalle meclisleri gibi katılımcı, şeffaf ve eşitlikçi mekanizmalarla almanızı, kent konseylerine işlerlik kazandırmanızı ve denetime açık olmanızı,
  10. Alt yapı düzenlemelerinde betonu değil, yeşili esas almanızı ve kadınların, çocukların, yaşlıların, yayaların, bisikletlilerin, engellilerin, sokak hayvanlarının gereksinimlerini dikkate almanızı,
  11. Ekolojik bir bakış açısı ile düzenlenmiş ücretsiz okul öncesi eğitim kurumları ve sağlık birimleri açmanızı,
  12. Yurttaşın sağlıklı ve ucuz gıda gereksinimini sağlamak üzere ekolojik üretici ile tüketiciyi buluşturan yerel pazarlar, kapitalist ilişkileri yeniden üretmeyecek sosyal marketler, kooperatifler açmanızı,
  13. Enerji sarfiyatının azaltılması için enerji tasarrufu, enerji verimliliği, akıllı binalar konusunda somut politikalar geliştirmenizi,
  14. Kuraklığın arttığı günümüz Türkiye’sinde, su kaynaklarına sahip çıkmanızı ve suyun tüm canlılara ücretsiz ve temiz bir şekilde ulaştırılması için gerekli önlemleri almanızı,
  15. Suyun ticarileşmesini önleyecek yerel çalışmalar yapmanızı,
  16. Ekokırıma yol açan projelere karşı havamızın, suyumuzun, toprağımızın korunması için somut adımlar atmanızı ve ekokırımın suç sayılması ve cezalandırılması konusunda yürütülen kampanyaya destek vermenizi istiyoruz.”