Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Demokrasinin temel kurum ve ilkeleri ortadan kaldırılıyor

Ekoloji Birliği: Demokrasinin temel kurum ve ilkeleri ortadan kaldırılıyor

Ekoloji Birliği (EB) bir basın açıklaması yaparak Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yönelik gerçekleştirilen kayyım atamalarını kınadı. Açıklamasında yapılan operasyonun demokrasinin en asgari kurallarını bile rafa kaldırıp etkisizleştirme anlamına geleceğini belirten Ekoloj Birliği, kayyım atama anlayışını “halk iradesine saygısızlık” olarak değerlendirdi.

Ekoloji Birliği’nin bugün (22 Ağustos) konuyla ilgili basın ve kamuoyuna yönelik yaptığı açıklama şöyle:

Demokrasinin temel kurum ve ilkeleri ortadan kaldırılıyor

“19 Ağustos 2019 Pazartesi sabahı yeni bir kayyım atamasıyla karşılaştık. Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş başkanları görevden alındı. Seçilmişler yerine atanmış olan valiler görevlendirildi. Seçilmeler üzerinden henüz dört ay geçmiş iken yaşanan bu olay demokrasiyle uyuşmuyor. Daha önceki kayyım atamaları sonucu belediyelerin nasıl yönetildiğini ve borç içinde bırakıldığını da unutmadık.

Halkın seçtiği temsilcilerin mahkeme kararı olmaksızın, görevden uzaklaştırılıp yerlerine atanmış kişilerin görevlendirilmesi halk iradesinin açıkça hiçe sayılmasıdır. Hukuksuz görevden alıp kayyım atama, demokrasinin asgari kurallarını bile rafa kaldırarak etkisizleştirme, bastırma girişimidir.

Halk iradesine yapılan saygısızlık kabul edilemez

Seçimleri anlamsızlaştırma, ortadan kaldırma ve böylece umutsuzluğu etkin kılarak tek adam rejimine teslim olmamızı hedefliyor. Kayyım politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur.

Bu durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de, demokrasiye yapılan hiç bir darbeyi kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu hukuksuz, antidemokratik anlayışa karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını boşa çıkaracağız.

Halk iradesi tanınmalıdır

Bizler dağlarda, tepelerde; derelerde, göllerde; ormanlarda, denizlerde ve yaşam alanlarımızdaki yıkımlara, talan ve rant girişimlerine karşı siyasi, inanç ve mezhep farklılıklarımızla nasıl birlikte yan yana olup mücadele edebiliyorsak, demokrasi mücadelesinde, hak ve özgürlükler ve hukuksak haklar konusunda da yan yana olup duyarlılığımızı göstereceğiz.

Ekoloji Birliği olarak; seçilmişlerin yerine hukuksal dayanağı olmayan görevden almayı kabul etmiyoruz. Seçilmişlerin görevlerine dönmeleri ve kayyımın iptal edilmesini istiyoruz. “

EKOLOJİ BİRLİĞİ