Ana Sayfa > Haberler > Salihli’de köylüler hukuksuz JES uygulamasına karşı direniyor!

Salihli’de köylüler hukuksuz JES uygulamasına karşı direniyor!

Mahkemenin “ÇED Yetersizdir” kararı olmasına rağmen, bugün sabah saatlerinde SANKO şirketi tarafından hukuksuz bir şekilde ve yasal olmayan yollarla santrali faaliyete geçirmek amacıyla konteynır yüklü araçlarını sondaj aletleri ile birlikte alana sokmaya başladığı görüldü.

Sabah saatlerinde çok sayıda konteyner TIRlarının jandarma gözetiminde Hacıbektaşlı sondaj sahasına geldiği ve iş makinalarının çalışmaya başladığının görülmesi üzerine, yöre halkı ve Salihli Çevre Derneği üyeleri yolu keserek yapılan işlemin hukuka ve yasalara aykırı olduğunu belirtip araçları durdurarak TIRların önünü kapattılar ve nöbet tutmaya başladılar. Bu arada güvenlik güçleri de yolu açmak için direnişçilere müdahele etmeye başladı.

“DEVLETİN GÖREVİ İNSANLARA YAŞAM HAKKI SAĞLAMAK”

Bu sırada CHP Manisa milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu ile Bekir Başevirgen de yöre halkına destek vermek için Salihli Hacıbektaş mahallesine geldiler. Vehbi Bakırlıoğlu yapılan müdaheleyi ve SANKO şirketinin tutumunu eleştirerek, “Burada hukuksuzluk yapan, yasalara aykırı davranan Sanko şirketidir. Yasal olmayan yolla sondaj çalışması gerçekleştirilip herşey “oldu-bitti”ye getirilmek isteniyor. Vatandaşlar sadece kendi yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışıyor. Kendi havalarına, sularına, topraklarına sahip çıkıyorlar. Devletin Anayasal görevi de buradaki insanlara temiz toprak, temiz hava ve yaşam hakkı sağlamaktır. Burada hukuksuz bir uygulama var ve vatandaşımız mağdur ediliyor.” dedi.

GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Edinilen son bilgiler Salihli Hacıbektaşlı’da gergin bekleyişin halen sürdüğü yönünde. SANKO Enerji’ye ait iş makineleri, sondaj aletleri ve işçi barınaklarının bulunduğu 40’a yakın konteyner yüklü TIRlar hala Hacıbektaşlı’ya girmek için beklerken, Hacıbektaşlı köylüleri ile Çevre Derneği üyelerinin de TIR’ların girişini önlemek için direnişlerini sürdürdüğü kaydedildi. Bu arada jandarmanın yanı sıra Manisa’dan da takviye birliklerin Hacıbektaşlı’ya intikal ettiği öğrenildi. Ayrıca Salihli CHP ilçe örgütünden bir gurup da direnen yöre halkı ve çevrecilere destek vermeye geldi.

KÖYLÜLER NEDEN VE NEYE KARŞI DİRENİYOR?

Sanko Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, 178 No’lu Jeotermal Kaynak ve Doğal Mineralli Su İşletme Ruhsat Sahası’nda belirlenen 75.874 metrekare büyüklüğündeki proje alanında Jeotermal Elektrik Santrali kurmak istiyor. Hacıbektaşlı Mahallesi sakinleri ise Jeotermal Elektrik Santralı’nın tarım alanlarına, içme sularına, köy halkına ve çocuklarına zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz Ocak ayında Salihli Hacıbektaşlı mahallesinde “ruhsatsız bir şekilde” açılmak istenen Jeotermal Santrale karşı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun da katılarak destek verdiği mücadele sonucunda Salihli Çevre Derneği öncülüğünde direnen yöre halkı mücadeleyi kazanmış ve santral kapanmıştı. Köylülerin JES projesine karşı açtıkları davada ayrıca mahkemenin “ÇED yetersizdir” kararı da bulunuyor.