Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Baro başkanlarının engellenmesini kınıyoruz!

Ekoloji Birliği: Baro başkanlarının engellenmesini kınıyoruz!

Avukatlık yasası ve baroların yapısına yönelik müdahale hazırlığına karşı baro başkanlarının bulundukları illerden Ankara’ya doğru başlattığı “Savunma Yürüyüşü”nde Ankara’ya girişlerinin engellenmesi, üstelik şiddete maruz kalmasına Ekoloji Birliği tarafından tepki gösterilerek kınama mesajı yayınlandı. Ekoloji Birliği’nin “Baro Başkanlarının engellenmesini kınıyoruz” başlığı ile yaptığı açıklamada, hukukun can çelişir hale getirildiği bir dönemde bir de savunma hakkının susturulmasının insanlık adına bir tehdide dönüşeceği vurgulaması yapıldı. Ekoloji Birliği‘nin konuyla ilgili basın ve kamuoyunun dikkatine sunduğu açıklaması şöyle:

BARO BAŞKANLARININ ENGELLENMESİNİ KINIYORUZ !

Baroların bölünmesine, çoklu baro sistemi kurularak işlevsizleştirilmesine yönelik yasa taslağını protesto etmek ve taslağın geri çekilmesi talebiyle bulundukları illerden ‘Savunma Yürüyor’ sloganı ile Ankara’ya doğru üç gün önce yürüyüşe geçen baro başkanları Ankara’ya ulaştı. Avukatlar, eylemlerini bugün Anıtkabir’de yapacakları basın açıklaması ile tamamlamayı planlamıştı. Ancak, baro başkanlarının Ankara’ya girmesi ve Ankara Barosu avukatları ile buluşması polis tarafından engellendi. Bu engelleme sırasında avukatlara fiziki müdahalede bulunulduğuna ve bazı avukatların darp edildiğine tanık olduk.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Karşılaştığımız bu olay uzunca bir süredir yaşadığımız hukuksuz uygulamaların, onlarca baronun ve üyesi on binlerce avukatın düşüncelerini ifade etmelerinin dahi engellenmesine vardığını gösteriyor.

Diğer meslek odalarının etkisizleştirilmesine yönelik girişimlerle de birlikte değerlendirildiğinde, yapılmak istenenin hiçbir aykırı görüş ve sesin duyulmasına izin verilmeyen, düşünce ve ifade özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığı, otoriter bir siyasal düzenin yerleştirilmek istendiği ortaya çıkmaktadır.

Ancak, temel işlevi hukukun uygulanmasını, hukuka uygun bir toplumsal hayat sağlamak olan, bu işlevi yasayla teyit edilmiş, mesleğe bu yeminle başlayan baro başkanlarının engellenmesi, savunma hakkının ortadan kaldırılmak, hukukun ayaklar altına alınmak istendiğini çok daha açık biçimde gösteriyor.

SAVUNMANIN ENGELLENMESİ, ADALETİN YOK EDİLMESİ OLUR!

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Barolarımız tüm diğer görevleri yanında bugüne kadar ekoloji mücadelemizin hukuki ayağını yürütmede en büyük destekçimiz olmuştur. Hak savunuculuğu ve savunma mesleği ile ekoloji alanındaki hukuk dışı uygulamalara karşı koyma mücadelesi arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu biliyoruz. Ayrıca, ekoloji düşüncesinin sadece doğanın savunulması olmadığını, demokratik bir toplumsal düzenle bir bütün olduğunu, ayrı alanlar olmadığını da biliyor, bunu temel bir ilke olarak benimsiyoruz. Bu nedenle, baro başkanlarına uygulanan engelleme ve şiddeti, aynı zamanda ekoloji mücadelesine uygulanmış sayıyoruz.

Bu düşüncelerle, 63 bileşenimizle birlikte Ekoloji Birliği olarak, baroları bölecek yasa tasarısına ilişkin görüşlerini açıklamak üzere “Savunma Yürüyor” sloganıyla Ankara’ya yürüyen baro başkanlarının şehre girişlerinin engellenmesini ve şiddete maruz bırakılmalarını kınadığımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Savunma Engellenemez!

Birlik, Mücadele, Yaşam!