Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Ağır metaller dere suyuna karıştı!

Ekoloji Birliği: Ağır metaller dere suyuna karıştı!

Ayvalık ilçesindeki madenin atık depolama alanı bir yıl içinde ikinci kez çöktü. Zehirli atıkların Madran Barajı’nı besleyen dereye karışması, çevre felaketinin boyutlarını daha da büyütebilir. Son dönemde ardı ardına yaşanan çevre felaketlerine ilişkin bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, durumun vehametine dikkat çekerek yetkilileri önlemlerin alınması için göreve davet etti.

Türkiye kamuoyu henüz Giresun Şebinkarahisar’da Nesko Madencilik’in bakır, kurşun, çinko madenindeki atık havuzunun çökmesinin ve binlerce tok zehirli çamurun Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Irmağı’na karışmasının şokunu atlatamamışken, bir başka maden felaketi haberi de Balıkesir Ayvalık’tan geldi.

Ayvalık ilçesindeki madenin atık depolama alanı bir yıl içinde ikinci kez çöktü! Zehirli atıkların Madran Barajı’nı besleyen dereye karışması, çevre felaketinin boyutlarını daha da büyütebilir. Son dönemde ardı ardına yaşanan çevre felaketlerine ilişkin bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, durumun vehametine dikkat çekerek yetkilileri önlemlerin alınması için göreve davet etti. Ekoloji Birliği‘nden yapılan açıklama şu şekilde:

KARAAYIT DEMİR MADENİNİN ATIK DEPOLAMA ALANI YİNE ÇÖKTÜ!

Ayvalık İlçesi’ne bağlı Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş tarafından işletilen ve sürekli kapasite arttıran “Bilfer Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi” ne ait atık depolama alanında atık dağı yine çöktü ve ağır metalli atıklar dereye doldu. Dere suyu ile birlikte atık yığını içindeki ağır metaller dere suyuna karıştı. Söz konusu dere bölgenin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlanması da hedeflenen Madra Barajı’nı besliyor.

Bu yılın başında yine aynı madende atık depolama alanı çökmüş ve zehirli atıklar Madra Barajı’na bağlanan dereye dolmuş, şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak güya önlem almıştı.

Karaaayıt Köyü’nün meralarına el konularak işletilen madenin açık ocak kısmı yıllardır ÇED’den muaf olarak işletiliyor. Şirketin 2020 yılında başvurduğu, “Ayvalık Bilfer Maden Atıkları Düzenli Depolama Tesisi Projesi” için ise tüm itirazlara rağmen “ÇED Olumlu” kararı verilmiş, karar Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Belediyesi tarafından dava edilmiş ancak kaybedilmiş olup Danıştay’a itiraz edilmek üzere hazırlıklar sürdürülmektedir.

ATIKLAR YİNE MADRA BARAJI’NI BESLEYEN DEREYE DOLDU!

Bir yılda iki kez çevre felaketine neden olan “Ayazmant Demir Madeni Projesi”nin kapanma zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir. Proje Madra Barajına sıfır konumdadır ve baraj için büyük tehlike yaratmaktadır. Projenin zenginleştirme tesisi ise Karaayıt Köyü’ne çok yakındır. Köyün içme sularında önceki yıllarda arsenik seviyesi yükselmesi nedeniyle, köylülerin itirazı üzerine BASKİ tarafından arsenik arıtma sistemi kurulmak zorunda kalınmıştır.

Madra Barajı’na ve yaşam alanlarına bu kadar yakın olan projenin ne kadar ciddi bir risk teşkil ettiği son kazadan sonra biz kez daha iyice açığa çıkmıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Balıkesir Valiliği’ni, Cumhuriyet Savcılığı’nı acilen bir kez daha göreve çağırıyoruz;

• Felaketin boyutları incelensin, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılsın ve gerekli önlemler alınsın,
  • Çevre felaketine yol açan sorumlular tespit edilerek yargılansın,
  • “Ayazmant Demir Madeni Projesi” ruhsatı iptal edilsin ve acilen kapatılsın.

MADEN DEĞİL, YAŞAM!