Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji aktivistleri 2024’ü ‘Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı’ ilan etti

Ekoloji aktivistleri 2024’ü ‘Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı’ ilan etti

“Yurttaş Ekokırım Yasasını Yapıyor Kampanyası” bileşenleri, Türkiye ve dünyada ekolojik yıkımların arttığı 2023 sona ererken, 28 bin ıslak imzalı dilekçeyle Meclise sundukları “Ekokırım Yasa Teklifi’ni hatırlattı, 2024’ü “Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı” ilan etti.

İklim Adaleti Koalisyonu‘nun, öncülüğünde düzenlenen kampanyada  “Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar” maddesinin başlığını “Soykırım, İnsanlığa ve Gezegene Karşı Suçlar” olarak değiştirilmesini öneriyor ve ekokırımın ceza hukukunda suç olarak tanınması talep ediliyordu.

İlgili haber için tıklayınız: Yurttaş Ekokırım Yasasını Yapıyor

Kampanya adına yapılan açıklamada, 2023 yılı hem Türkiye’de hem de dünyada ekolojik yıkımların arttığı, tüm yaşam alanlarının tüm canlılar için giderek daraldığı, havanın, suyun ve toprağın daha çok kirlendiği bir yıl olduğuna vurgu yapıldı.

Etkisi geniş coğrafyalar ve nesiller boyunca devam edecek, geri döndürülemez tahribata yol açan doğa katliamlarının “ekokırım suçu” kapsamında değerlendirilmesi için iki yıldır mücadele ettiklerini belirten aktivistler, 28 Kasım 2023 tarihinde 28.000 ıslak imzalı dilekçe ile yurttaşın hazırladığı “Ekokırım Yasa Teklifi’ni, ceza hukukumuzun bir parçası olacak şekilde meclis dilekçe komisyonuna sunduklarını, Meclis’teki siyasi parti ve milletvekillerinden destek sözü aldıklarını hatırlattı.

Tıklayınız: AB ekokırım yasasını kabul etmeye hazırlanıyor

Yasa için imza toplamaya devam

Ocak ayından itibaren tekliflerinin Meclis’te yasalaşması için imza toplamaya devam edeceklerini duyuran ekoloji aktivistleri, destek sözlerinin takibi yönünde çalışmalarını sürdüreceklerini; Mart 2024’te yapılacak yerel yönetim seçimlerinde yer alacak adaylardan, kendi başına doğanın ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyan ve doğanın yararına olan tutum ve uygulamalar sergileyeceklerini taahhüt ve beyan etmelerini isteyeceklerini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İklim Krizinin girdabı içinde, yeryüzündeki bütün halkların yeni normlara, değişimi tetikleme gücüne sahip yeni ve uygulanabilir kavramlara ihtiyacı var. Ekokırım Yasası ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Ekokırımın 5. Suç olarak kabul edilmesi bu ihtiyaç için oldukça yaşamsal. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yaşam savunucuları ve uluslararası dayanışmanın sonucu geçtiğimiz kasım ayında, Avrupa Birliğinin 27 ülkesi, ekokırıma benzer suçların, her bir üye devletin iç hukukunda yasalaştırılması amacıyla karar aldı. İki yıl içinde, doğaya karşı sonucu bilinerek icra edilen, ağır tahribatlar yaratan, geniş alana yayılmış ve bir sonraki kuşakları etkileyecek şekilde geri döndürülemez nitelikli faaliyetlere sebep olan kişiler ceza hukuku kapsamında yargılanacak.

Atılan bu adımın tüm dünya ülkelerine ve Türkiye’ye örnek olmasını umuyor, yasaların yazılı birer belge olarak kalmaması uygulamada etkili sonuçlar doğurmasını umut ediyoruz. Anayasa Mahkemesi‘nin kararlarının hiçe sayıldığı bir coğrafyada, her şeye rağmen umudumuzu, toplumsal düzeyde desteklenen ve doğanın korunmasını esas alan bir mücadeleyi yasalaştırma irademizi beyan ediyor, hukukun üstünlüğüne inancımızı koruyoruz.

2024 yılında geniş coğrafyaları ve gelecek nesilleri olumsuz etkileyen, geri döndürülemez şekilde tahribata yol açan doğa katliamlarının son bulmasını istiyoruz.”

İlgili haber: Ekokırım Yasa Tasarısı Teklif Dilekçesi TBMM’ye Sunuldu

Aktivistler, doğaya karşı işlenen suçların ekokırım yasalarıyla tanınması  ve doğanın haklarının korunması için mücadeleye devam edecekleri 2024 yılını “Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı” ilan ettiklerini duyurdu.