Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ekokırımı ceza hukuku ve yasalarına geçiren ilk Avrupa ülkesi Belçika oldu

Ekokırımı ceza hukuku ve yasalarına geçiren ilk Avrupa ülkesi Belçika oldu

Doğanın sınırsız talanına karşı Brüksel’den örnek karar geldi. Belçika, ekokırımı (çevreye karşı suç) ceza hukukuna sokan ilk Avrupa ülkesi oldu. Karar, yaşam savunucularının zaferi kabul edildi. Gözler Türkiye’de!

“Ekokırım”ı ceza hukuku ve yasalarına geçiren ilk Avrupa ülkesi Belçika oldu. Karar, yaşam savunucularının zaferi kabul edildi. Böylece Belçika, ekokırımı (çevreye karşı suç) ceza hukukuna sokan ilk Avrupa ülkesi olurken gözler şimdi de ekokırımın en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Türkiye‘ye çevrildi.

Tıklayınız: AKP’nin çevre bilançosu ağır: 2023 ekokırım yılı oldu

Dünyanın birçok noktasında yaşam savunucuları ekokırıma karşı çalışma yürütüyor. Belçika önceki gün verilen kararla birlikte ekokırımı, ceza hukuku ve yasalara soktu.

Türkiye’nin birçok noktasında devam eden doğa yıkımlarının önüne geçmek isteyen yaşam savunucuları ise 28 bin ıslak imzayla birlikte 5 Ocak’ta Ekokırım Yasası teklifini Meclis’e giderek siyasilere sunmuştu. Ancak yasa teklifiyle alakalı henüz iktidar tarafından bir dönüş alınamadı.

Yurttaşın hazırladığı Ekokırım yasa tasarısı teklif dilekçesi 28 bin 828 imza ile 2023 yılı Kasım ayında TBMM Dilekçe Komisyon Başkanlığı’na verildi.

İlgili haber: Ekokırım Yasa Tasarısı Teklif Dilekçesi TBMM’ye Sunuldu

Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmelere ilişkin açıklama yapan İklim Adaleti Koalisyonu Ekokırım Çalışma Grubu üyesi İlksen Dinçer Baş, “Dünyada da Türkiye’de de gönüllü ekipler çalışma yürütüyor. Hepimiz aynı şeyi talep ediyoruz. Belçika’nın bu kararını iki yıl içerisinde takip edecek olan 27 ülke daha var” dedi.

EKOKIRIM YASASI İÇİN ŞİMDİ GÖZLER TÜRKİYEDE

Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada ise “Ekokırım suçunun tüm unsurları İliç örneğinde görülmektedir. Doğa ve yaşam savunucularının, çevre örgütlerinin ve ekolojistlerin, yurttaştan yurttaşa yürüttüğü kampanya sonucunda toplanan imzalar parti ayrımı gözetmeksizin, tüm vekillerin masasına ulaşmıştır. Eğer vekiller gelecekte, İliç gibi büyük ekokırımlardan ülkemizi korumak istiyorlarsa  dünyanın bu konuda aldığı önlemleri yerine getirir ve ekokırımın suç olarak ceza hukukumuzda yer alması için gereken Meclis oturumlarını başlatırlar” ifadeleri kullanıldı.

İlgili haber: Ekoloji Aktivistleri 2024’Ü ‘Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı’ Ilan Etti

Tıklayınız: Ekokırım Suçu Yasa Teklifi

EKOKIRIM NEDİR?

Çevreye ağır ve geniş çapta ya da ağır ve uzun vadeli bir biçimde zarara yol açmasının yüksek ihtimal olan yasadışı veya keyfi işlenen fiiller, ekokırım suçudur.

Kökeniyle de kendini ifade eden ekokırımın (ecocide) yasal tanımı ise ‘Stop Ecocide Foundation’ (Ekokırımı Durdurun Vakfı) tarafından şu şekilde yapılıyor: Çevreye ağır ve geniş çaplı veya uzun vadeli zarar verme ihtimalinin yüksek olduğunun bilincinde, hukuka aykırı veya keyfi olarak işlenen eylemler.

Ekokırım suçu nedir?

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Haziran 2021’de sunulan bir öneriye göre ekokırım “Çevreye ciddi ve yaygın veya uzun erimli zarar verme olasılığı büyük olduğu bilinen eylemlerin yasadışı veya olası kastla gerçekleştirilmesi”dir.

Tıklayınız: 1. Uluslararası Ekokırım Konferansı Sonuç Bildirgesi