Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP’ten orman yangını açıklaması: “Yıkımın boyutu gizleniyor”

EGEÇEP’ten orman yangını açıklaması: “Yıkımın boyutu gizleniyor”

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) İzmir’in 6 farklı ilçesinde başlayan yangınlar hakkında açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin yangında 500 hektarlık bir alanın yandığını belirtmesine karşın eleştiride bulunan EGEÇEP, “Yıkımın boyutu gizlenmeye çalışılmaktadır. Bölgede yapılan incelemelerde çok daha büyük bir alanın yandığı tahmin edilmektedir” açıklamasını yaptı.

İzmir’in Bornova, Karabağlar, Urla, Buca ilçelerinde meydan gelen, daha sonrasında ise Seferihisar ve Menderes’e yayılan yangınlar hakkında açıklama yapan EGEÇEP, yangınların sadece ağaçlara zarar vermediğini vurguladı. Karabağlar’da 18 Ağustos Pazar günü öğlen saatlerinde başlayan yangının ciddi hatalar ve ihmaller nedeniyle 3 boyunca sürüp Seferihisar ve Menderes’e ulaşmasını ele alan EGEÇEP, Urla’da da görülen orman yangını ile ilgili “ Yangınlar, çok büyük bir doğa yıkımına neden olmuştur” ifadesinde bulundu. EGEÇEP’in açıklamasında ayrıca şunlar yer aldı:

Yıkımın boyutu gizlenmektedir

“Yanan sadece ağaçlar değildir. Ormandaki tüm canlılar hayatını yitirmiştir. Ormanlar, havadaki karbondioksiti emip oksijen üretirler. Yaşam için hayati önemleri vardır. Yangının söndürülmesi konusunda ciddi hatalar olduğu anlaşılmaktadır. Yangın söndürmede daha etkili olacağı bilinen THK ve TSK uçaklarının kullanılmamış olması, en azından ağır bir sorumsuzluktur, eksiklik ve ihmaldir. Birçok ülkede kullanılan gece görüşlü helikopterlerin satın alınmamış olması, koruyucu önlem ve hazırlıkların yetersizliği de orman yangınına duyarlı bir ülke için bağışlanmaz bir eksikliktir.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 2013’te çıkartılan bir yönetmelikle devreye sokulan “Orman görevli personelinin rotasyonu” nedeniyle bölgeyi, orman içi yol, patika vb. geçişlerini bilmeyen -bölgeye yabancı- görevlilerce, müdahalelerde bir çok eksiklikler, yanlışlık ve gecikmeler yaşanmıştır.

Yangınların, çoğunlukla rantı yüksek ya da olası maden sahalarında çıkması da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu yangınların, gerçekten kasıtlı olup olmadığının çok iyi araştırılması gerektiğini, bundan önceki yangınlar gibi geçiştirilmemesi gerektiğini özellikle belirtiyoruz. Bunun takipçisi olacağız.

Bakan Pakdemirli, daha yangın tam söndürülmeden, yanan alanların ağaçlandırılacağından; ağaç dikmede Guinness rekorlar kitabına girmekten söz ederek, sorumluluğunu örtmeye çalışıyor. Oysa bir orman yüzlerce yılda yetişiyor. Ağaç dikmekle orman olmuyor. İçindeki tüm yaşamla birlikte orman bir ekosistemdir; tüm canlıların yaşam alanlarıdır. İklim yıkımına karşı en önemli varlıklarımızdır. Yanan, yok edilen ormanların tekrar eski halini alması yüzyıllar sürmektedir.

Yetkililer hesap vermelidir

Ormanlarımızın korunması,önceden koruyucu tedbirlerin alınmış olması ve yangın çıkması halinde en etkili söndürme yollarına hızla başvurulması daha önemlidir. Yanan/yakılan bölgede zarar gören üreticilerimizin, zeytin, üzüm bağları, meyve bahçesi; küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarla ilgili zararları karşılanmalı; sulama altyapılarına ilişkin hasarlar giderilmelidir.

Gerek bu yangının çıkış nedeni gerekse söndürülmesindeki hata ve ihmaller bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır. Yetkililer hesap vermelidir. Başta bakan olmak üzere, yangında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma ve Meclis araştırması açılmalıdır.

EGEÇEP olarak bu yangında zarar görmüş alanlar üzerinde olası madencilik, imara açılma vb gibi girişimlerin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz.”