Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nin orman yangınları ile ilgili açıklaması

Ekoloji Birliği’nin orman yangınları ile ilgili açıklaması

Son dönemlerde artan orman yangınlarına sürekli dikkat çeken Ekoloji Birliği, bugünkü açıklamasında bir kez daha “yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınmadığı” eleştirisinde bulundu. Açıklamasında daha önce de konuyla ilgili çağrılarda bulunduklarını hatırlatan Ekoloji Birliği, yangın sonrası yetkililerin yaptığı açıklamaları ise ciddiyetsiz bulduklarını belirterek, “Sorumlular yargılanmalı, Bakan istifa etmeli.” dedi.

İzmir’deki orman yangınları sonrası Ekoloji Birliği adına eş sözcü Coşkun Özbucak tarafından basına yapılan açıklama şöyle:

İçimiz yanıyor!

Son dönemlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle içimiz yanıyor. Devlet yetkilileri önlem aldıklarını söyledikçe yangınlar çoğalıyor.

Yaptığımız uyarı ve basın açıklamalarımızda da belirttiğimiz önlem önerilerimizin hiçbiri uygulanmadı. Bir–iki helikopterle, bir kaç itfaiye aracıyla devasa yangınların önlenemeyeceği bilinmesine rağmen, yetkililer inadına yangın uçaklarını kullanmamakta ısrarlılar.

Yangınlar için alınacak önlemler ve yangına müdahale özelleştirilemeyecek kamu hizmetidir. Yangınlarla ilgili sorumluluk şirketlere atılarak Bakanlık ve hükümet sorumluluktan kurtulamaz. Uçan kuştan da haberi olan hükümet asıl sorumlu olandır.

Yaptığımız öneriyi yeniden vurguluyoruz: Gerek merkezi iktidar, gerekse yerel yönetimler şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için, ekipman ve çalışanlarına bu yönlü eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olmalı. Olası yangınların hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için karayolları bölge bakım merkezlerine benzer, orman yangınlarına yerel (bölgesel) müdahale birimleri oluşturulmalı ve buralarda en az bir yangın helikopteri veya uçağının bulundurulması sağlanmalıdır.

Sorumlular yargılanmalı, bakan istifa etmeli

Ancak yaşadığımız süreçte görüyoruz ki; önlem almak bir yana, yangınların büyümesi isteniyor görünümü var.

Yangınların yarattığı zararlar geri dönülemeyecek boyutlara ulaşmadan gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Yangın uçakları hemen seferber edilmelidir. “Biz yardım istemeyiz” büyüklük psikolojisinden kurtularak gerektiği halde komşuluk dayanışması gereği Yunanistan’dan destek istenmelidir.

Ekoloji Birliği olarak, sorumluların bulunması ve yargılanmasını istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanının istifa etmesi gerekiyor.

Yangın söndürüldükten sonra, soğutma ve temizleme işlemi bitirildiğinde yeniden ağaçlandırma çalışması başlatılmalıdır. Bu konuda Ekoloji Birliği bileşenleriyle sorumluluk almaya hazırız.

Yanan orman alanları kesinlikle imara açılmamalı, bu konuda belediyeler ve bakanlıklar kamuoyunu rahatlatacak açıklamalar yapmalılar.

Yeniden vurguluyoruz: Ormanı koruma ve yangına müdahale kamu görevidir. Özelleştirme yapılmamalı, yapılanlar iptal edilmelidir. TSK, THK ve özel şirketlerin yangın söndürme uçakları seferber edilmeli, onarılması gereken uçaklar onarılmalıdır. Yangınlara önlem amaçlı tam teçhizatlı bölgesel önlem merkezleri kurulmalıdır.

EKOLOJİ BİRLİĞİ