Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP: Salda Gölü’nün bir jeolojik miras olarak tescilini talep ediyoruz

EGEÇEP: Salda Gölü’nün bir jeolojik miras olarak tescilini talep ediyoruz

Salda Gölü’nün Doğal Sit yapısının bozulmaması ve mutlaka korunması gerektiğini belirten EGEÇEP, açıklamasında “Salda Gölü’nün bir jeolojik miras olarak da tescilini talep ediyoruz’ dedi.

Salda Gölü ile ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), ‘Salda Gölü’nün Doğal SİT yapısının bozulmamasını, burasının Doğal Sit olmasının yanı sıra ayrıca bir jeolojik miras olarak da tescilini talep ediyoruz’ dedi.

Geçen hafta Salda Gölü’ne iş makinalarının girmesi üzerine, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu, gölün korunması talebiyle bir yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, CHP’li Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel (68) ve eşi Fatma Şenel (64) silahlı saldırıya uğraması da kınandı. EGEÇEP’in açıklamasında, sorumluların en kısa sürede yakalanmasını ve Salda Gölü’ndeki imar rantıyla ilişkili olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirterek, “Bilindiği gibi Salda Gölü ve çevresi 1989 yılında 1’inci derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. 1992 yılında ise göl kıyısındaki bazı mahaller 2’nci derece Doğal Sit’e dönüştürüldü. Şimdi ise gölün ‘Millet Bahçesi’ olarak kullanıma açılması gündemde” denildi.

JEOLOJİK BİR MİRAS OLARAK TESCİL EDİLMELİDİR

Jeolojik araştırmaya göre, doğal güzelliğiyle tanının Salda Gölü’nün kıyısındaki ilginç beyaz çökellerin, canlı faaliyetiyle oluşan güncel hidromagnezit minerali oluşumu olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Gölde ayrıca tatlı su süngeri kolonilerinin varlığından bahsedilmektedir. Dünyada bir eşi de Kanada’da olduğu söylenen bu göl, Jeolojik Mirasın Korunması Derneği (JEMİRKO) tarafından, jeolojik miras kapsamına alınması önerilmiş olmasına karşın, hala bir gelişme olmamıştır. Burasının ranta açılması, göl ve çevresinin geri dönüşsüz bir şekilde tahribata uğraması anlamına gelir ki bu bağışlanamayacak bir kusurdur. Jeolojik ve doğal miras olarak çok değerli olan bu eşsiz kumların kazılarak taşınması da kesinlikle bağışlanamaz. Salda Gölü’nün Doğal Sit yapısının bozulmamasını, burasının Doğal Sit olmasının yanı sıra ayrıca bir “jeolojik miras” olarak da tescilini talep ediyoruz.”