Ana Sayfa > Bilim > The Guardian: İnsanların vahşi yaşama müdahalesi virüsün yayılmasına neden oldu

The Guardian: İnsanların vahşi yaşama müdahalesi virüsün yayılmasına neden oldu

The Guardian’da yer verilen bir araştırmaya göre, avcılık faaliyetlerinin artması ve hayvanların yaşadığı alanların yok edilerek tarıma açılması, hayvanların taşıdıkları virüslerin kentlere kadar ulaşmasına sebep oldu. Proceedings of the Royal Family B’de yayımlanan araştırma, insanların faaliyetleri yüzünden bozulan vahşi yaşam dengesi ile küresel hareketliliğin virüslerin hayvanlardan insanlara geçme ihtimalini artırdığını ortaya koydu.

Koronavirüs salgınının başlamasının temel sebebinin insanların vahşi yaşamla teması olduğunu savunan Avustralyalı ve ABD’li araştırmacılar, yaptıkları çalışmada hangi hayvanların insanlara geçen virüs patojenini taşıdığını araştırdı.

Araştırmacılar bugüne kadar hayvanlardan insanlara geçtiği bilinen 142 virüs türünü inceledi. Bu virüslerin pek çoğu insanlara, evcilleştirilen öküz, koyun, keçi ve köpek gibi hayvanlardan geçiyor. Evcilleştirilmiş hayvanlar dışında kemirgen ve primatlar gibi insanların yaşadığı alanların içinde veya çevresinde yaşayan hayvanlar da insanlara bazı virüsler bulaştırıyor. İnsanları etkileyen virüslerin yüzde 75’i evcil hayvanlar, kemirgenler ve primatlardan geçiyor. Özellikle farelerin Ebola ve SARS gibi virüslerle bağlantılı olduğu biliniyor.

Araştırmaya göre, yaşam alanları insanlar tarafından işgal edilmiş hayvanların taşıdığı virüslerin insanlara bulaşma riski daha yüksek.

“Büyük salgınlar istemiyorsak birlikte yaşamanın bir yolunu bulmalıyız”

Araştırma ekibinin başındaki Christine Kreuder Johnson, virüslerin hayvanlardan insanlara bulaşmasının, insanların vahşi yaşama müdahalesiyle ilgisi olduğunu söyledi: “İnsanlar vahşi hayvanların yaşam alanını yok ettiğinde ya da daralttığında hayvanlar ister istemez virüsleri de insanlara bulaştırıyor. İnsanların müdahaleleri hem vahşi yaşamın alanını daraltıyor hem de virüsün bulaşma ihtimalini artırıyor. Bu tür büyük salgınlar istemiyorsak birlikte yaşamanın bir yolunu bulmalıyız.”

Bu çalışmadan ayrı olarak dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren vahşi yaşamı koruma aktivistleri Dünya Sağlık Örgütü’ne yazdıkları mektupta, koronavirüs salgınının Çin’de vahşi hayvan eti satan bir pazarda başladığını belirterek, vahşi hayvan ticaretinin yasaklanmasını talep etti. Mektupta, bu sayede hem hayvan türlerinin korunabileceği hem de hayvanlardan insanlara virüs bulaşma riskinin azalacağı vurgulandı.