Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Efes’te Bizans dönemi yerleşim alanı satılığa çıkarıldı, yapılaşma izni de verildi!

Efes’te Bizans dönemi yerleşim alanı satılığa çıkarıldı, yapılaşma izni de verildi!

Efes Müze Müdürlüğü, Selçuk’un İcadiye Mahallesi’nde Hazine’ye ait alanın satılığa çıkarılması üzerine bölgede yüzey araştırması yaptı. Araştırma sonunda Geç Bizans Dönemi’ne ait pişmiş toprak, çatı kiremidi ve seramik parçaları bulununca İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul satılacak alanı üçüncü derece sit ilan ederek yapılaşmaya da gidilebileceği yönünde karar verdi.

Hazineden “satılık tarihi sit alanı”!

Doğal ve tarihi sit alanlarının talan ve yağması hız kesmiyor. Selçuk’ta 12. Grup Doğal Sit alanlarının koruma statülerini değiştirmesi kararı ile Meryemana Tabiat Parkı’nın bir bölümünün sit kapsamından tamamen çıkarılarak yapılaşmanın önünün açılmasından aynı bölgede benzer bir skandal daha ortaya çıktı.  Selçuk’da İcadiye Mahallesi Kireççili Mahallesi’nde Bizans Dönemi’nden kalan yerleşim alanını Hazine satılığa çıkardı. Ayrıca tarihi alan üçüncü derece sit kapsamına alınarak yapılaşmaya olanak sağlandı.

Efes Müze Müdürlüğü tespit etti

Egeli Gazete‘nin haberine göre; İcadiye Mahallesi Kireççili Mevki’nde Hazine’ye ait taşınmaz satılığa çıkarılınca Efes Müze Müdürlüğü alanda yüzey araştırması yaptı. Araştırma sonunda Geç Bizans Dönemi’ne ait pişmiş toprak, çatı kiremidi ve seramik parçaları bulundu. Bunun üzerine Efes Müze Müdürlüğü 21.02.2020 ve 172327 sayılı yazı ile İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurdu. Kurul, alanın üçüncü derece sit olmasına ve uygun görülmesi halinde yeni yapılaşmalara gidilebileceğine karar verdi.

Alandan taş ve toprak da alınabilir

Üçüncü derece arkeolojik sit alanları “yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlar” olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda koruma – kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere olanak sağlanıyor. Yani bu kapsamda bu alanlara inşaat yapmaya belli zaman ve koşullarda izin veriliyor. Ayrıca bu alanlardan taş, toprak, kum ve kireç gibi malzemelerin alınması da mümkün. Buradaki “yeni düzenlemeler yapılabilir” tanılaması ise, bugün kadarki pek çok örneğin gösterdiği gibi, söz konusu yerin talana ve yağması için böylece bir kapı açılması anlamında…

Meryem Ana Tabiat Parkı’nda da sit dereceleri değiştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Selçuk sınırları içerisinde yer alan 12. Grup Doğal Sit alanlarının koruma statülerini değiştirme kararının şok sonuçlara yol açtığı ortaya çıktı. Söz konusu kararlarla dünyaca ünlü Meryemana Tabiat Parkı’nın bir bölümünün sit kapsamından tamamen çıkarıldığı, büyük bölümünün ise birinci derece sit alanı özelliğinin “nitelikli doğal koruma alanı” şeklinde değiştirildiği belirtildi. Böylece yapılaşmanın önünün açıldığı vurgulandı.

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Bölgede bulunan bir başka koruma statüsüne sahip alan olan “Meryemana Tabiat Parkı”nı kapsayan alanda yapılan değişiklikle bu bölgenin bir bölümünün tamamen doğal sit dışına çıkarıldığı, büyük bölümünde ise daha önce 1.Derece Doğal Sit Alanı statüsünde olan bölgelerin “nitelikli doğal koruma alanı” olarak belirlenmiş olduğu, hususları tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top