Ana Sayfa > Bildiriler > Küresel İklim Grevi 19 Mart’ta Gerçekleşecek

Küresel İklim Grevi 19 Mart’ta Gerçekleşecek

İklim grevcilerinin 19 Mart’taki küresel iklim grevinin ama teması Paris Anlaşması’nın bir an önce onaylanması ve  iklim acil durumunun göz önüne alınarak gerekli uyumlulukların sağlanması olacak.

Youth For Climate Turkey (Türkiye – İklim İçin Gençlik hareketi) de karar alıcıların, 2015’te imzalanan ancak hâlâ meclisten geçirilmeyen Paris Anlaşması’nın bir an önce onaylanması ve iklim acil durumunun göz önüne alınarak gerekli uyumlulukların sağlanması için bir araya geliyor.

Dünya yeni yıla girerken çeşitli halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizlerle mücadele etmeye devam ediyor. İklim krizi ise bahsi geçen krizleri daha da şiddetlendiriyor. İklim aktivistleri de iklim krizine yanıt olarak dünya liderlerinin iddialı eylemlerde bulunması için bir sonraki küresel iklim grevinin 19 Mart 2021’de gerçekleşeceğini duyurdular. Aktivistler grev için yapılacak olan aktiviteleri en kısa zamanda sosyal medya hesaplarından duyuracaklarını da belirttiler.

İklim için daha fazla geç kalmadan harekete geçilsin

Aktivistler yaptıkları açıklamada yaklaşan grevde vurgulamak istedikleri konulardan birinin acil eylem önceliği olduğunu belirttiler. Genç iklim aktivistleri, “Türkiye’nin, Avustralya’nın, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerini etkileyen orman yangınlarından Latin Amerika ve Afrika’daki kuraklıklara ve Orta Amerika ve Güneydoğu Asya’yı harap eden fırtınalara kadar iklimle ilgili felaketler karşısında acil bir şekilde eyleme geçilmeli” dediler.

Artık Boş Vaatlerle Kandırılmak İstemiyoruz

pray
Ella Kissi-Debrah

İstanbul’dan iklim aktivisti Ela Naz Birdal, iklim krizinin günümüzde bir sürü hastalığa etki ettiğini ve akciğer hastalıklarından dolayı erken ölümlerin artmaya başladığını belirterek “Geleceğimizi önemsediğinizi söylüyorsunuz ama bu sözleriniz hep lafta kalıyor.

Hava kirliliğinden dolayı 9 yaşında astım hastası olan Ella Kissi-Debrah buna örnek verilebilir. Ella, “Hava kirliliğinden dolayı ölen ilk çocuk” olarak tarihe geçti. Artık ölmek istemiyoruz, sesimizin duyulmasını ve harekete geçilmesini talep ediyoruz. Artık gerçekleri söyleyin ve boş vaatlerinizden vaz geçin, çünkü birlikte güçlüyüz ve şimdi söz bizde” dedi.

İstanbul’dan iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ise “Artık gereksiz detayları bir kenara bırakalım ve gerçekleri konuşalım. İklim krizini çözmek için koyulan hedeflere boş sözleri karıştırmayın ve harekete geçmek için ileri atılın. Çünkü gerçek liderler kriz zamanlarında belli olur. İklim krizi de yaşadığımız krizlerin en büyüğüdür!” diye konuştu.

İsveç’ten iklim aktivisti Greta Thunberg de “Eviniz yandığında, itfaiyeyi aramadan önce 10, 20 yıl beklemezsiniz; olabildiğince çabuk ve olabildiğince fazla hareket edersiniz” dedi.

Filipinler’den iklim aktivisti Mitzi Jonelle Tan ise şu an harekete geçilmezse, dünya liderlerinin bahsetmeye devam ettiği 2030, 2050 hedeflerine ulaşma şansının olmayacağını söyleyerek, “Şu anda ihtiyacımız olan şey boş vaatler değil, yıllık bağlayıcı karbon hedefleri ve ekonomimizin tüm sektörlerinde emisyonlarda acil kesintiler” diye konuştu.

Küresel İklim Grevi 19 Mart’ta Gerçekleşecek” üzerine 2 yorum