Ana Sayfa > Bilim > Dünya’nın limiti aşıldı: Artık gelecek yıldan tüketmeye başlıyoruz

Dünya’nın limiti aşıldı: Artık gelecek yıldan tüketmeye başlıyoruz

28 Temmuz 2022 itibariyle Dünya’nın bu yıl ürettiği doğal kaynakların tükendiği açıklandı. Yarından itibaren gelecek yıla borçlanarak yaşayacağız. Daha da kötüsü bu tarih her sene öne geliyor. Dünya bu yılın kaynaklarını 28 Temmuz’da, Türkiye 22 Haziran’da tüketti

Gezegenimiz Dünya artık alarm veriyor. Avrupa’yı kavuran aşırı sıcaklar, orman yangınları, buzulların erimesi, seller, heyelanlar…

Her yıl dünyanın doğal kaynaklarını ve insanların kullanımlarını ölçerek o yıla ait ‘Dünya Limit Aşımı Günü’nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı’na (GFN) göre, 2022 yılına ait kaynaklar bugün itibariyle tükendi. Yani, insanlık 2022 yılında Dünya’dan aldığı tüm doğal kaynakları bugün itibariyle kullandı. Bu durum, önümüzdeki ayların hazırdan tüketilerek geçeceğinin göstergesi.

GELECEK YILDAN BORÇLANILACAK

Dünya Limit Aşımı Günü olarak da kabul edilen gün, aslında bu yıl beklenenden önce geldi. 29 Temmuz’dan itibaren gelecek yıla borçlanılarak Dünya kaynakları kullanılacak.

Dünyanın sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tüketildiği gün anlamına gelen Dünya Limit Aşımı Günü, dünyanın üretebileceği kaynaklarla insanların tüketimlerine bağlı olarak her yıl değişiklik gösteriyor.

Dünyanın bu yıl için sürdürülebilir bir şekilde sağlayabileceği tüm kaynaklar 28 Temmuz’da tükendi. Türkiye ise 2022 yılında kaynakları 22 Haziran’da, dünya ortalamasından daha erken bitirdi.

Küresel Ayak İzi Ağı listesine göre bu yıl en kötü performansı bir yıllık kaynakları 10 Şubat’ta bitiren Katar gösterdi.

‘1,75 DÜNYA VARMIŞ GİBİ DAVRANIYORUZ’

EuroNews’in haberine göre, uzmanlar, Dünya kaynaklarına talebin son yıllarda arttığını vurgu yaparken, talebin Dünya’nın biyolojik kapasitesini – bu kaynakları yenileme kabiliyetini aşmış olmasına da dikkat çekildi.

Bu durum, aynı zamanda gezegenin karbondioksit gibi atık ürünleri emme kapasitesinin de azaldığı anlamına geliyor.

Küresel Ayak İzi Ağı Başkanı Mathis Wackernagel, insanların Dünya’nın yeniden üretebileceğinden yüzde 75 daha fazla biyolojik kaynak kullandığını söyledi. Wachernagel, “Elimizde 1,75 Dünya varmış gibi davranıyoruz. Dolayısıyla hızla tükenişe şahit oluyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN LİMİT AŞIM GÜNÜ

Dünya Limit Aşımı Günü bu yıl 28 Temmuz olarak tarihe geçerken, bu, şimdiye dek kaydedilen en erken tarih oldu. Dünyanın bir yıllık kaynaklarının en hızla sona erdiği yıl 2022’de doğal kaynaklar 156 gün erken tükendi.

Biyokapasite, yani doğal kaynaklar açısından en zengin ülkelerin başında sırasıyla 1,8 milyar global hektar (gha) ile Brezilya, 1,3 milyar gha ile Çin, 1,1 milyar gha ile ABD ve 979 milyon gha ile Rusya geldi. Ancak bu ülkeler de limit aşımı günleri açısından en erken tarihi yaşadı.

2022 yılında Brezilya’da limit aşım günü 12 Ağustos olarak açıklanırken, Çin’in 6 Şubat, ABD’nin 13 Mart olarak belirlendi.

107 milyon gha’lık biyokapasitesiyle dünya ülkeleri arasında 19’uncu sırada yer alan Türkiye’nin limit aşım günü ise 22 Haziran olarak belirlendi.

Daha önceki yıllarda Dünya’nın Limit Aşım Günleri ise şu şekildeydi;

YılDünya Limit Aşma Günü
197125 Aralık
19754 Aralık
19808 Kasım
19858 Kasım
199014 Ekim
19957 Ekim
200025 Eylül
200526 Ağustos
20108 Ağustos
20155 Ağustos
202022 Ağustos
202228 Temmuz

Kaynak: Küresel Ayak İzi Ağı

Küresel Ayak İzi Ağı, Dünya Limit Aşımı Günü’nü Birleşmiş Milletler verilerine dayanarak hesaplıyor. Buna göre, kişi başına ekolojik ayak izi (gıda, ulaşım, barınma vb. için gerekli yüzey alanı miktarı) ve dünyanın kişi başına biyokapasitesi (ekosistemlerin kendini yenileme kapasitesi) karşılaştırılıyor.

Küresel Ayak İzi Ağı’na göre 2050 yılı kaynaklarını 31 Aralık’a kadar kullanabilmemiz için Dünya Limit Aşımı Günü’nü her yıl 6 gün geciktirmemiz gerekiyor.

Dünya Haberleri