Ana Sayfa > Bilim > Dünya ormanları 2019’da daha da azaldı

Dünya ormanları 2019’da daha da azaldı

Maryland Üniversitesi’nin verilerine göre, tropik bölgeler 2019’da 11.9 milyon hektar ağaç örtüsü kaybetti. Bu kaybın yaklaşık üçte biri, biyolojik çeşitlilik ve karbon depolaması için özellikle önemli olan olgun yağmur ormanlarının bulunduğu nemli tropikal birincil ormanlarda gerçekleşti.

2019 yılı Dünyada en fazla orman kaybı yaşanan üçüncü yıl oldu. Ekolojik yönden birincil önemdeki tropikal orman kaybı 2019’da bir önceki yıla göre % 2.8 daha yüksekti ve ormansızlaşmayı durdurma çabalarına rağmen son yirmi yıldır inatla yüksek kaldı. Bu kaybın yaklaşık üçte biri 3.8 milyon hektarlık bir alanda meydana geldi. Bu, tüm yıl boyunca her 6 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde orman kaybetmeye eşdeğer. 2019’da birincil önemdeki orman kaybı, wn az 1.8 gigaton ton karbondioksit emisyonuna eş değer karbonun salımı demek. Bu 400 milyon otomobillin yıllık emisyonlarına eşdeğer.

Birincil derecede önemli orman kaybı oranı 2019’da 2016 ve 2017’nin rekor yıllarından daha düşük olmasına rağmen, yüzyılın başından bu yana hala üçüncü en yüksek oranda gerçekleşti.

Amazon Ormanı Biyolojik Çeşitlilik Bakımından Eşsiz Tropikal Ormanlardan

2019 verileri, birkaç ülkenin rekor kayıplara uğradığını ve yangınların birincil önemdeki ormanlarda şaşırtıcı etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Durum küresel düzeyde kasvetli olmasına rağmen, bilim çevrelerine göre; bazı ülkeler iyileşme belirtileri göstererek diğer uluslar için dersler verdi.

Bolivya’daki Yangınlar Kontrolden Çıktı

Bolivya, hem birincil önemdeki ormanlarda, hem de çevre ormanlık alanlarda çıkan yangınlardan dolayı rekor kıran ağaç örtüsü kaybı yaşadı. Ülkenin 2019’daki toplam ağaç örtüsü kaybı, bir sonraki en yüksek yıla göre% 80’in üzerinde olarak rekor düzeyde.

Uzmanlar, Eşsiz Bolivya Ormanının Tamamen İyileşmesinin Yüzlerce Yıl Alabileceğine İnanıyor.

2019’da yaygın yangınlar, iklim koşulları ve insan faaliyetlerinin bir kombinasyonu nedeniyle meydana geldi. Bolivya yangınlarının çoğu, her yıl olduğu gibi ekim için araziyi temizlemek amacıyla insanlar tarafından başlatıldı, ancak sürekli rüzgârlar ve kuru hava nedeniyle kontrolden çıkıp ormanlara yayıldı.

Büyük Ölçekli Tarım, Özellikle Soya Ve Sığır Çiftçiliği Amazonlardaki Ormansızlaşmanın Önemli Bir İtici Gücü Görülüyor.

Büyük ölçekli tarım, özellikle soya ve sığır çiftçiliği Bolivya’daki ormansızlaşmanın önemli bir itici gücüdür. Bolivya hükümeti, son yıllarda, 2019 yangınlarından sadece aylar önce kontrollü yanma üzerindeki kısıtlamaları gevşetmek de dâhil olmak üzere, tarımın genişlemesini teşvik etmek için birkaç düzenleme değişikliği yaptı.

Orman yangınları Paraguay’ın Bazı Bölgelerine de Yayıldı ve Ülkeyi Bolivya’dan Tazminat Talep Etmenin Eşiğine Getirdi.

Ormanların yangınlardan en çok etkilendiği Santa Cruz eyaleti Bolivya’nın büyük ölçekli tarım merkez üssü. Yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip Chiquitano Kuru Ormanı‘nı barındırıyor.Yangınlar nedeniyle ormanın yaklaşık % 12’sinin yandığı düşünülüyor. Uzmanlar, bu eşsiz Bolivya ormanının tamamen iyileşmesinin yüzlerce yıl alabileceğine inanıyorlar. Orman yangınları Paraguay’ın bazı bölgelerine de yayıldı ve ülkeyi Bolivya’dan tazminat talep etmeyi düşünmeye teşvik etti.

Brezilya Dünyanın tropik orman kaybının üçte birini oluşturdu

Orman Yangınları Nedeniyle Görülmemiş Bir Orman Kaybıyla Sonuçlandığı İçin 2019 Brezilya İçin En Kötü Yıl Oldu.

Brezilya, dünyadaki tüm nemli tropikal orman kaybının üçte birinden fazlasını oluşturdu ve 2019’da diğer herhangi bir tropikal ülkeden daha fazla birincil önemdeki orman kayboldu. Orman yangınlarının görülmemiş bir orman kaybıyla sonuçlandığı 2016 ve 2017 dışında, 2019 Brezilya’nın 13 yıl içinde birinci dereceden ormanları için en kötü yıl.

Birincil önemdeki orman kaybı verileri, tarım için ormansızlaşmadan sualtı yangınlarına kadar çok çeşitli orman rahatsızlıklarını tespit eder. 2018’den 2019’a kadar birincil orman kaybındaki artış mütevazı olmakla birlikte, hükümet verileri, orman kaybının- tarım ve diğer yeni arazi kullanımları için açık bir ormansızlaşma nedeniyle – geçtiğimiz yıl Brezilya Amazonun’da hızla arttığını gösteriyor.  (Global Forest Watch)

Kaynak: Yeryüzünden Haberler