Ana Sayfa > Bildiriler > İlküvez halkı: Şelalemizi definecilere vermeyeceğiz!

İlküvez halkı: Şelalemizi definecilere vermeyeceğiz!

Ordu Çaybaşı ilçesi İlküvez’de define aramak için yapılan girişime tepki gösteren halk, şelalede basın açıklaması yaptılar.

Definecilerin kazısı nedeniyle kuruyan Dipsiz Gölden sonra şimdi de Gökçegelin Şelalesini aynı sonla karşı karşıya kaldı. Ordu Çaybaşı ilçesi İlküvez’de define aramak için yapılan girişime tepki gösteren halk, şelalede basın açıklaması yaparak, “şelalemize dokunmayın” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı katı atık çöp tesisine karşı kar kış demeden çadır direnişi yapan İlküvezliler, define aramasını kabul etmediklerini belirttiler. Şelale önünde yapılan basın açıklaması öncesi Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak konuşma yaptılar. Ertuğrul Gazi Gönül, hukuksal süreç hakkında da bilgi vererek dernek olarak itiraz dilekçesi hazırlayacaklarını söyledi. Coşkun Özbucak da yerel mücadelelerin önemli olduğunu ancak ülke genelindeki ekoloji mücadelelerinin birleştirilmesinin daha etkili olacağını belirtti.

ŞELALEMİZİ, GEZİ VE PİKNİK ALANIMIZI KORUYACAĞIZ!

Köylülerin katıldığı basın açıklamasında Harun Karayiğit ” Burada, Çaybaşı İlküvez Aşıklı Mahallesi’ndeki deremizin en önemli şelalesinde define aranacakmış. Gökçegelin Şelalesi ve gölü bölgemizin gezi ve piknik alanıdır. Burada halkın değil, kişisel çıkarlar öne çıkarılacak define aranmasını kabul etmiyoruz.

Doğal yapısı, değirmeni, şelalesi, gölü ile ziyaretçileri eksik olamayan bir yer. Denize uzak olan yerleşim yerinde insanlarımız yüzme gereksinimini gölden gideriyor. Değirmen hala kullanılmaya devam ediliyor. Mahallemizde Ordu Büyükşehir Belediyesi Katık Atık Bertaraf ve Depolama alanı yaptı. Karşı çıksak da, istemediğimizi haykırsak da bildiklerini yapılar, sesimize kulak vermediler. Bu bölge şelalelerle ünlü. Çok sayıdaki şelalelerimizi görmeye gelenler her gün çoğalmakta. Buraların turizm bölgesi yapılacağı söylendi ama bırakın turizm bölgesi olmasını, yok ediyorlar. Dokunmasalar herşey daha iyi” diyerek tepki gösterdi.

‘CİGERİMİZE SAPLADIĞINIZ HANÇER YETMEDİ Mİ?’

Harun Karayiğit, define aranan başka yerlerin de olduğunu belirterek, “Yöre insanı bu alanlarda turizm tesisi beklerken, doğal güzelliği talan anlamına gelen define araması kabul edilemez. Define araması Ünye Erenyurt’ta bir şelalede de yapıldı. Bir şey bulunamadı. Geriye bozulmuş, görselliği yok olmuş bir şelale kaldı.

İlküvezliler aylarca, çöp tesisinin verdiği zararlara dikkat çekmek, tesisin yapılmaması için kar kış demeden çadırlarda nöbet tuttu. Gözaltına alındı.  İlküvez halkına verdiğiniz zarar yetmiyor mu? Korona virüs salgını nedeniyle çöpe karşı direnişimiz engellendi. Ordu’nun çöpünü başımızdan aşağı dökmeye başladınız. Kızgınız.  Bu çöp tesisini; ilçe içinden, köy yolarından geçen çöp kamyonlarını gördükçe yüreğimiz sıkışıyor.

Ciğerimize sapladığınız hançer yetmedi mi? Şimdi de yüreğimizi mi hançerlemek istiyorsunuz? İnsanlarımızın huzur bulduğu, yaşam sevinci duyduğu şelalemize mi göz diktiniz? Nedir bu para hırsı, mezara mı götüreceksiniz?” dedi.

BİZİ RAHAT BIRAKIN!

Köylerinde rahat yaşamak istediklerini vurgulayan Harun Karayiğit,”Bizler İlküvezliler olarak YETER diyoruz. Toprağımızda, deremizde, ormanımızda rahat yaşamak istiyoruz. Çöp huzurumuzu bozdu; gecemiz, gündüzümüz karardı. Şimdi yaşamımızı zifiri karanlık içinde mi sürdürmemizi istiyorsunuz? Ormanımızı yok edip çöp döktükten sonra, şimdi de göz bebeği gibi koruduğumuz, değer verdiğimiz Gökçegelin Şelalesi ve gölünde define aramak nedir? Bu güzelliklerin hiç mi değeri yok? Bu doğal güzellik binlerce altından daha değerli değil mi? Buradan kamu ve yerel yöneticilerimize sesleniyoruz! Bu yanlışlıktan dönülsün. Sesimize kulak verin, doğal güzelliğimiz korunsun.Projenin durdurulması için çöp alanı için nasıl direndiysek burası için de Ordu Çevre Derneği’yle birlikte direnme ve hukuksal haklarımızı kullanacağımızı buradan duyuruyoruz. Şelalelimizi yok ettirmeyeceğiz.” dedi.

İlküvez halkı: Şelalemizi definecilere vermeyeceğiz!” hakkında bir düşünce