Ana Sayfa > Haberler > Değirmendere köylüleri JES şirketinin dere içine yol yapmasına izin vermedi

Değirmendere köylüleri JES şirketinin dere içine yol yapmasına izin vermedi

Değirmendere köylülerinin JES’e karşı mücadelesi devam ediyor. Haftalardır nöbet tutan köylüler, şirketin dereden yol yapma girişimlerine karşı kepçenin önüne oturdu.

Aydın Kuyucak Değirmendere köylülerinin jeotermal enerji santraline (JES) karşı mücadelesi devam ediyor. Turcas Kuyucak Jeotermal AŞ adlı şirketin evlerine 30 metre uzaklıkta yapmak istediği JES’e karşı haftalardır nöbet tutan köylüler, şirketin dereden yol yapma girişimlerine karşı kepçenin önüne oturdu.

GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUYORLAR

Yaklaşık üç ay önce zeytin bahçesi araziyi satın alarak kuyu açma çalışmalarına başlayan şirket, arazideki zeytinleri asit dökerek kurutmuştu. Evlerinin dibine JES istemeyen köylüler şirketin çalışmalarını protesto eden köylüler, JES kurulması planlanan tarlanın yanında nöbet tutuyor. Zaman zaman polis ve jandarma ile karşı karşıya gelen köylülerin direniş kararlılığı devam ediyor.

KADINLAR ÇOCUKLARIYLA KEPÇENİN ÖNÜNE OTURDU

Şirketin, şantiye kurmak istediği araziye yol geçirmek istemesine köylüler izin vermedi. Kadınlar kepçenin önüne çocuklarıyla birlikte oturdu. Köylüler, polis ve jandarmadan tutanak tutulmasını istedi ancak tutanak tutulmadı.

SHELL JES ŞİRKETİNİN ORTAĞI MI?

Köylüler ayrıca şirket şantiyesinin önüne “Shel, Turcas havama, suyuma, toprağıma dokunma” pankartı astı. Köylüler Turcas adlı JES şirketinin Shell ile ortak olduğu duyumunu aldıklarını belirtiyor. Köylüler, astıkları pankartın kaybolmasından şirketi sorumlu tutarken, şirketse pankart astıkları için köylüler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söylüyor.

Öte yandan on gün önce Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP), valiliğin kuyu açma izni verdiğine dair icrai nitelikteki kararın kendilerine verilmesini talep etmişti. Derneğin başvurusuna 4 Ekim’de cevap verildi. AYÇEP’in ve köylülerin avukatları dava açmaya hazırlanıyor.

Değirmendere Köylüleri JES’e karşı hukuki süreç de başlatmaya hazırlanırken JES şirketini topraklarına sokmamakta kararlı olduklarını dile getiriyor.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.