Ana Sayfa > Bildiriler > Cengiz Holding, köylüleri kamulaştırmayla tehdit etti | Özer Akdemir

Cengiz Holding, köylüleri kamulaştırmayla tehdit etti | Özer Akdemir

Cengiz Holding, Çan Noterliği kanalıyla köylülere ihbarname göndererek arazilerin kendilerine satılmaması durumunda kamulaştırılacağı tehdidinde bulundu.

Kazdağları’nda altın işletmeciliği yapmak için her yolu deneyen Cengiz Holding topraklarını satmak istemeyen köylüleri yine kamulaştırma ile tehdit etti. İki yıl önce de benzer bir yazı ile köylüleri topraklarını satması için pazarlığa çağıran şirket geçtiğimiz günlerde de Çan Noterliği kanalıyla köylülere ihbarname göndererek arazilerin kendilerine satılmaması durumunda kamulaştırılacağı tehdidinde bulundu.

İlgili haber: Cengiz’den Kazdağı köylülerine tehdit mektubu: Bakanlığa söyler kamulaştırırız

Görsel: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

YARGI KARARI ŞİRKETİ DURDURAMADI

Cengiz Holding Kazdağı’nda Bayramiç ve Çan ilçeleri arasındaki Halilağa köyü yakınlarında altın işletmeciliği yapmak istiyor. Maden projesi için verilen “ÇED olumlu” kararı mahkeme ile iptal edilince şirkete 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni bir “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

Mayıs 2021 tarihinde şirketin avukatı tarafından yöre köylülerine gönderilen mektuplarda arazilerini şirkete satmaları için Hacıbekirler köyünde bulunan salonda pazarlığa çağırılmışlardı.  Mektupta, “Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili bakanlığa talepte bulunulacaktır” ifadelerine yer veriliyordu.

YİNE KAMULAŞTIRMA TEHDİDİ

Köylüler, tehdit olarak niteledikleri bu mektubun bir benzeri geçtiğimiz günlerde yeniden aldılar. Şirketin bu sefer noter kanalıyla gönderdiği mektupta, köylülere arazilerinin madencilik faaliyeti için şirkete gerekli olduğu belirtilerek, köylülerin 01.08.2023 tarihinde Truva Bakır İşletmelerinin Çan Etili köyündeki yemekhanesine pazarlık için gelmeleri istendi. Tebligatın bundan sonraki bölümü ise köylüler tarafından yine tehdit olarak nitelendi; “Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili bakanlığa/Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne talepte bulunulacaktır”.

SADECE BAKIR MADENCİLİĞİ Mİ?

Cengiz Holdinge bağlı Truva Bakır İşletmeleri yörede açık ocak yöntemi ile altın-bakır madenciliği yapmayı planlıyor. Şirket her ne kadar sadece bakır madenciliği yapacağını duyursa da yöre halkı altın-bakır madenciliğinin birlikte yapılacağını dile getiriyor. Madene 2012 yılında verilen ÇED raporu da bakır-altın madeni projesi için verilmişti. Bayramiç ilçe merkezine 22, en yakın köylerden Hacıbekirler köyüne 0.73 kilometre, Muratlar köyüne 1.74 kilometre uzaklıkta yer alacak olan madenin diğer köylere uzaklığı ise şöyle; Halilağa köyüne 4.42, Söğütgediği köyüne 3.51, Yanıklar köyüne 3.19, Osmaniye köyüne 2.33 kilometre.

“CENGİZ HOLDİNG’E KAZDAĞLARI’NDA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yaptığı açıklamada “Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermeyeceğiz” dedi,

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklaması şöyle;

“Cengiz Holding, Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında, proje alanında yer alan tarım alanlarını satın almak için harekete geçti. Köylülere noter aracılığı ile davet göndererek, arazilerini şirkete satmalarını, aksi halde kamulaştırma ile arazilere el koyacaklarını duyurdu.

Projeye karşı ilk davamızı, derneğimizin de içinde yer aldığı 6 kurum ve 81 vatandaş ile 2021 yılında açmış, davayı kazanmıştık. Ancak şirket 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda, yeniden ÇED raporu hazırlamış ve ÇED olumlu kararı almıştı. İkinci karara karşı da daha kalabalık bir sayıda davacı ile davamızı açtık. Dava devam ediyor.

Dava henüz sonuçlanmamışken şirketin tarım alanlarına el koyma girişimlerini doğru bulmuyoruz. Kamulaştırma tehditlerini de kınıyoruz.

Tarla sahiplerini arazilerini satmamaya davet ediyoruz. Kamulaştırma kararı çıkması durumunda köylülere hukuki destek vereceğimizin ve yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Cengiz Holding, bir yandan da madenin ihtiyaç duyacağı suyu temin için Hacıbekirler 1 ve 2 adlı göletleri yapmak üzere DSİ ile yaptığı protokol kapsamında, su temin işlemlerini de yürütmeye devam etmektedir. Davanın kazanılmasından sonra Protokolun iptali için DSİ’ye yaptığımız başvuruya rağmen işlemler sürmektedir. DSİ’ni dava sonuçlanıncaya kadar hiç bir işlem yapmaması konusunda uyarıyoruz.

Onlarca köyü, ormanları yok edecek, havayı, suyu, toprağı zehirleyecek bu proje için mahkemenin önce acilen yürütmeyi durdurma, ardından da ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etmesini talep ediyoruz.

Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermeyeceğiz.”

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.