Ana Sayfa > Bildiriler > Cengiz’den Kazdağı köylülerine tehdit mektubu: Bakanlığa söyler kamulaştırırız | Özer Akdemir

Cengiz Holding, Kazdağı’nın Halilağa bölgesinde işletmek istediği maden için köylülere mektup gönderdi: “Topraklarınızı satın yoksa Maden Kanunu uyarınca Bakanlığa başvurup kamulaştırma isteyeceğiz.”

Rize İkizdere‘de yöre halkının direnişine rağmen taş ocağı açmak için devletin tüm olanaklarını kullanan AKP’li sermaye grubu Cengiz Holding Kazdağı‘nda işletmek istediği altın-bakır madenine tarlalarını satmaları için köylüleri tehdit etti. Cengiz Holding, Halilağa bölgesinde işletmek için çalışmalarını sürdürdüğü altın-bakır madeni ile ilgili yöre köylülerine “Gelin topraklarınızı satın yoksa Maden Kanunu uyarınca Bakanlığa başvurup kamulaştırma isteyeceğiz” yazan tehdit gibi mektuplar gönderdi.

2019’DA KANADALILARDAN 55 MİLYON DOLARA SATIN ALDI

Ülkenin dört bir yanında maden, inşaat ve enerji yatırımları ile AKP iktidarları döneminde en çok palazlanan sermaye gruplarından olan Cengiz Holding, Kazdağı’nın Bahramiç tarafında yer alan Muratlar ve Halilağa köyleri arasındaki altın madeni ruhsatını Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan 2019 yılında 55 milyon dolara aldı. Yöre köylülerinin yıllardır mücadele ettiği bu altın madeni projesi süreci Cengiz Holding tarafından alındıktan sonra hızlandı.

TEHDİT MEKTUBU!

Geçtiğimiz günlerde şirketin avukatı tarafından maden çevresindeki köylülere gönderilen mektuplarda köylüler arazilerini şirkete satmaları, aksi taktirde Bakanlığa talepte bulunularak kamulaştırma talep edecekleri tehdidi dile getirildi. Köylülere 28 mayıs 2021 tarihinde Hacıbekirler köyünde bulunan salonda pazarlığa çağıran mektupta, “Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum Noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili Bakanlığa talepte bulunulacaktır.” ifadelerine yer verildi.

“ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE KÖYLÜLERE REVA MI BU?”

Şirketin gönderdiği mektupları “resmen tehdit ediyorlar” diye yorumlayan Muratlar köylülerinden, yörede organik tarım yapan Mustafa Alper Ülger, “Dünya Çiftçiler gününde, her türlü olumsuz koşullara rağmen var olmaya, üretmeye çalışan köylülere reva mı bunlar?

Bir taraftan kuraklık, bir taraftan artan maliyetler ve bir taraftan toprağımıza, suyumuza ve sonuç olarak tüm canlı yaşamına göz diken maden şirketi. Soruyoruz yetkililere; sizi biz mi doyuralım yoksa maden şirketlerimi doyursun? Biz sizi iyi temiz ve adil gıdalar ile doyurabiliriz. Ama maden şirketleri sizi kesinlikle haksız ve haram para ile doyurur” dedi. Yöre köylüleri şirketin pandemi yasaklarına rağmen eylül 2020 tarihinde yapmak istediği ÇED toplantısını protesto ederek yaptırmamıştı.

Harita: TEMA Vakfı

MADEN ALANI KÖYE 730  METRE UZAKLIKTA

ÇED raporuna göre bölgede açık ocak üretim yöntemi ile bakır madenciliği yapacağını ileri süren şirket, “yer altı ocağı üretim yöntemi ile elde edilmesi planlanan altın için bu proje (Halilağa Bakır Projesi) kapsamında herhangi bir üretim faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir” diyor. Yöre köylüleri buna rağmen şirketin bakır ve altın işletmeciliğini birlikte yapacağı endişesini dile getiriyorlar. Zaten madene 2012 yılında verilen ÇED Raporu’da bakır-altın madeni projesi için verilmiş durumda. Bayramiç İlçe merkezine 22, en yakın köylerden Hacıbekirler köyüne 0.73 kilometre, Muratlar köyüne 1.74 kilometre uzaklıkta yer alacak olan madenin diğer köyleri uzaklığı ise şöyle; Halilağa köyüne 4.42 kilometre, Söğütgediği köyüne 3.51 kilometre, Yanıklar köyüne 3.19 kilometre Osmaniye köyüne 2,33 kilometre.

MADEN ALANI GÖLET VE BARAJLARA YAKIN

Küçüklü Sulama Göleti’ne 6.67 kilometre uzaklıkta bulunan proje alanı, yapımı için master planı aşamasında bulunan  Uzunalan Barajına 12.05 kilometre uzaklıkta. Proje yakınında içme ve sulama suyu barajı olarak kullanılan  Altınzeybek-2 ve Bayramiç Barajı da proje alanına yakın olan barajlardan. İki yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere 19 yıllık bir ömrü olacağı ileri sürülen Halilağa Bakır Projesi’nin de inşaat aşamasında 2 bin ve işletme aşamasında ise 1000 kişi çalıştırılacağı ileri sürülüyor.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.

Cengiz’den Kazdağı köylülerine tehdit mektubu: Bakanlığa söyler kamulaştırırız | Özer Akdemir” üzerine 4 yorum