Ana Sayfa > Bildiriler > ÇED toplantısının iptali istendi: Halkın sağlığı madenden daha önemli | Özer Akdemir

Cengiz Holdingin Kaz Dağı’nda yapmayı planladığı altın madeninin ÇED toplantısının iptali istendi. Başvuruda “Halkın sağlığı altından da madenden de önemlidir” denildi.

Cengiz Holding‘in Kaz Dağı Halilağa köyü yakınlarında işletmek istediği altın-bakır madeni için yarın yapılacağı duyurulan ÇED toplantısının pandemi gerekçesiyle iptal edilmesi istendi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği dilekçede bugün Hacıbekirler Köyünde yapılması planlanan ÇED toplantısının pandemi önlemleri çerçevesinde iptal edilmesi talebini yineledi. Daha önce de toplantının iptal edilmesi talebiyle Çanakkale Valiliği’ne başvuran derneğin talebine bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmezken, Çanakkale Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın toplantının yapılmaması talepleri de suskunlukla karşılandı.

“ÇED TOPLANTISI HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ RİSK”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda Sağlık Bakanlığının Kovid-19 pandemisi ile ilgili açıklamalarına dikkat çekilerek, pandeminin tüm hızıyla devam ettiği dile getirildi. Her gün binin üzerinde vatandaş koronavirüse yakalandığı, yaşamını yitiren vatandaşların sayısının da yeniden yükselişe geçtiğinin belirtildiği açıklamada, “Pandemi nedeniyle düğün vb. her türlü etkinlik yasaklanırken ve Kirazlı’daki yaşam savunucularına pandemi önleme gerekçesi ile 500 bin TL üzerinde cezalar kesilmekte iken ve pandeminin giderek yeniden yaygınlaştığı bu koşullarda ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ düzenlenmesi halkın sağlığı ve açısından ciddi risk oluşturacaktır” denildi.

“ÇED TOPLANTISI DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR”

Altın-bakır madeninin bölge için zaten çok zararlı olacağını ve ekolojik yıkım getireceğini ifade eden dernek dilekçesinde şu görüşlere yer verdi: “ÇED toplantısı aşamasında halkın can güvenliğini tehdit etmesini istemiyoruz. Bu toplantıya proje etki altında kalan diğer köylerden de katılımın olması ve kalabalık olması bekleniyor. Hem Hacıbekirler Köylüleri’nin hem de toplantıya katılan diğer vatandaşların sağlığı ve can güvenliği her türlü maden projesinden daha önemlidir. Halkın sağlığı düşünülerek, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından söz konusu toplantının acilen iptal edilmesini ve ÇED sürecini durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde söz konusu toplantı nedeniyle koronaya yakalanacak vatandaşların hastalanması ve yaşamını yitirmesinden sorumlu olacaklardır. Halkın sağlığı altından da madenden de daha önemlidir!”

TBMM’YE ÇED’LERLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu da TBMM’ye verdiği soru önergesinde ÇED süreçlerinin salgın nedeniyle ertelenmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği soruların yazılı olarak cevaplanmasını isteyen Gündoğdu, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine “Kovid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge ile sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikler yeniden yasaklandığını aktararak, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. 04.09.2020 tarihinden itibaren koronavirüse karşı alınan önlemlerin arasında düğün, sünnet, nişan toplantıların ertelenmesi, maçların seyircisiz oynanması kararları alınırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projeler için halkın katılımı ve İDK toplantı duyuruları devam etmektedir. ÇED süreçleri salgın tehdidi geçene kadar askıya alınacak mıdır, halkın katılımı ve İDK toplantıları ertelenecek midir?
  2. Halk sağlığı açısından önem arz eden bu toplantılarda kamu düzenini, sosyal izolasyonu, fiziki mesafeyi koruma açısından risk oluşturduğu açıkça ortadayken toplantılarda oluşabilecek telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarının sorumlusu kim, ya da kimler olacaktır?
Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.