Ana Sayfa > Haberler > Çavuşçugöl’de şirket TOMA’lar ve jandarmalar nezaretinde çalışıyor

Çavuşçugöl’de şirket TOMA’lar ve jandarmalar nezaretinde çalışıyor

Çavuşçugöl’de tarım arazilerinin kömür ocağı yapılması çalışmaları jandarma gözetiminde devam ediyor. AKP Milletvekili köylüleri arayarak direnişten vazgeçme karşılığında iş vadettiği iddia edildi.

Konya Ilgın Çavuşçugöl’de tarım arazilerinin kömür ocağı yapılması çalışmaları Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve jandarma gözetiminde devam ediyor. Aynı köylü olan AKP Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir’in ise köylüleri telefonla arayarak direnişten vazgeçmeleri karşılığı çocuklarına iş vadettiği iddia edildi.

Çavuşçugöl’den Hasan Kahraman köyün adeta abluka altında olduğunu belirerek, “Şu anda tarlalarımız kazılmaya devam ediyor. Halk sindirilmiş durumda. Bir kısmı iş vaadi ile bir kısmı jandarma zoru ile korkutularak ses çıkarmamaları sağlanıyor. Evlerin önünde TEM’den araçlar bekliyor. Geçenlerde Konya’da Tarım Bakanını görmeye giden ve televizyonlara konuşan Vesile Cankurt, köylümüz olan Milletvekili Hacı Ahmet Öztürk tarafından gece yarısı aranarak kömür ocağına karşı çıkmaması karşılığı iki oğluna iş vaat etmiş. Vesile teyze reddetmiş bu teklifi” dedi.

TOMA VE JANDARMAYA KARŞI KÖYLÜLER ÇARESİZ!

Haftalardır tarlalarının kömür ocağı yapmak için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırılmasına karşı direnen köylüler TOMA ve onlarca jandarma polis gözetiminde arazide süren çalışmaları üzüntüyle izliyorlar. Kömür ocağı yapılmak istenen tarlaların evlerine yaklaşık 300 metre uzaklıkta olduğunu belirten köylüler atadan kalan 200 dekarlık arazinin kömür ocağı yapılmasına karşı haftalardır mücadele ediyor. Şirkete verilen izinlere karşı dava açan köylüler, şirketin hukuki süreci beklemeden tarlaları kepçelerle düzeltmeye çalışması üzerine yolu kapatmıştı. Köylülerin eylemine müdahale eden jandarmanın müdahalesi sonrası yaralanan ve gözaltına alınan köylüler olmuştu.

Gerekli izinler alınmadan iş makinelerinin yüzlerce polis ve jandarma nezaretinde arazilerine girmesi karşısında toplu olarak köyü terk etmek isteyen köylüler köy çıkışında jandarma barikatı ile engellenmişlerdi. Köylülerin Konya’ya yürüyerek Tarım Bakanı Pakdemirli ile görüşmek istemeleri çabası da sonuç vermemiş, bakan köylülerden kaçırılmıştı.

“DİRENİŞTEN VAZGEÇİN” RÜŞVETİ

Bakanın ziyareti sırasında AKP Konya Milletvekili, Çavuşçugöllü Hacı Ahmet Özdemir’in kendilerini görmezden gelmesine köylü kadınlar tepki göstermişti. Köylü yurttaşlar, Milletvekili Özdemir’in kendilerini arayarak kömür ocağına karşı çıkmamaları karşılığı yakınlarını işe aldırmayı teklif ettiğini dile getirdi.

AKP’Lİ MİLLETVEKİLİNİN AKRABALARINA AYRICALIK İDDİASI

Geçtiğimiz günlerde bölgeye giden CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal AKP Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir‘le ilgili iddiaları TBMM’ye taşıdı. Köksal, Çavuşçugöllülerin kendisine aktardığı üzerinde ekili ürünlere rağmen arazilerine zorla girildiğini, ancak Milletvekili Özdemir’in akrabalarının haşhaş tarlasında ürünlerin hasat edilmesinin beklendiğine yönelik iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

Öte yandan köyün içinde konuşlanan jandarmalar ve sivil polisler adeta köyü ablukaya almış durumdalar.

ŞİRKET NEDEN HUKUKSUZ?

Ilgın Çevre Platformu yaptığı açıklamada şirketin ve kömür ocağı projesinin neden hukuksuz olduğunu madde madde açıkladı:

• Tarım arazilerinde bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için Toprak Koruma Kurulundan alınan bir izin yok. ”Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz.”
  • I. Derece Doğal Sit Alanı olan Çavuşçugöl, besleyen kanallara yapılan müdahaleler ve taban suyunun maden faaliyetleri için çekilmesi ile yok edilecektir.
  • Şirketin bu faaliyetleri için aldığı bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onayı veya ÇED gerekli değildir kararı yok. Ruhsat sahasında farklı bölgede alınan izinler hukuksuz bir şekilde burası için de geçerli gösterilmeye çalışılıyor.
  • Haziran 2017 tarihli 30084 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Büyük Ova Projesi Kapsamında kalan alanda tarımsal faaliyet dışında herhangi bir iş yapılması mümkün değildir.
  • DSİ 4. Bölge Müdürlüğüne Tarımsal Sulamada Kullanılan ve Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş Çavusçugöl’ü besleyen kanalların deplase edilmesi sorulmuş ve olumsuz görüş vermiştir.
Fotoğraflar: Ilgın Çevre Platformu
Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.