Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Cihan Eren unutulmayacak!

Ekoloji Birliği: Cihan Eren unutulmayacak!

Avukat Cihan Eren’in ölüm yıldönümü dolayısıyla Ekoloji Birliği  tarafından bir açıklama yapıldı. Bugün yapılan basın açıklamasında bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Avukat Eren’in ekoloji mücadelesi içinde verdiği mücadeleye değinilirken, ekoloji mücadelesi içinde yine aynı şekilde saldırılarla yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çifti de anılarak, Eren, Lokumcu ve Büyüknohutçu çiftinin bugün yaşamı savunanların mücadelesi ile yaşatıldıkları ifade edildi. Ekoloji Birliği tarafından bugün basın ve kamuoyuna yapılan açıklama şöyle:

CİHAN EREN’İ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Karadeniz Sahil Yoluna karşı verdiği mücadele sürecinde otomobilinde kurşunlanan Aksu Sahillerini Koruma Platformu Kurucusu Avukat Cihan EREN yaklaşık iki buçuk ay tedavi gördüğü hastanede 22 Temmuz 2005’te yaşama veda ederek aramızdan ayrıldı.

Doğaya ve çevreye adanmış iki hayat… Biri Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı çıktı, 2005 yılında,  açtığı dava nedeniyle Rize’nin Fındıklı ilçesinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Metin Lokumcu’yu da ekoloji mücadelesinde kaybettik. Diğerinin ise ömrü Antalya, Finike’de sedir ormanları başta olmak üzere büyük bir doğa katliamına neden olan mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla geçti. Canı kadar sevdiği o ormanların içindeki dağ evinde eşiyle birlikte kurşuna dizildi. Birbirlerinden uzak, üç doğa aşığı Avukat Cihan Eren, Metin Lokumcu ve Ali Ulvi Büyüknohutçu mücadelemizde yaşayacaklar.

Metin Lokumcu, Cihan Eren ve Aysin-Ali Ulvi Büyüknohutçu

Avukat Cihan ErenKaradeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı çıktı. Eren’in ardından; çocukları, Aksu Muhtarı ve Ardeşen Kültür Derneği tarafından sürdürülen hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. 2001 yılından itibaren sahil yolu ile ilgili olarak açılan 3 ayrı davada, dolgu imar planını iptal eden Danıştay 6. Dairesi, deniz dolgusuyla yapılan Karadeniz Sahil Yolu’nun tümden yanlış olduğuna dikkat çekti. Avukat Cihan Eren 2005 yılında açtığı dava için gittiği memleketi Rize’nin Fındıklı ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Karadeniz Sahil Yolu için hukuk mücadelesi veriyordu.  Bütün iyi hukukçular gibi toplumsal yararı gözetiyordu.  Karadeniz sahilini doldura doldura ilerleyen projenin, doğayı tahrip ettiği gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Rastlantı bu ya, silahlı saldırıdan iki gün sonra Fındıklı Aksu Sahili’yle ilgili yapılacak keşfe katılacaktı. Tetikçi, 20’li yaşlardaydı. “Kurtlar Vadisi dizisindeki Polat Alemdar’a özeniyordum. Ünlü birini vurmam lazımdı. Fındıklı’daki en ünlü kişi de Cihan Eren olduğu için onu vurdum” dedi.

Avukat Eren öldürülmeden önce 3. derece sit alanı ilan edilen Fındıklı Aksu Sahili’ne ilişkin karar, Eren öldürüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’nün başvurusuyla Trabzon Bölge Koruma Kurulu’nca kaldırıldı.  Trabzon İdare Mahkemesi bu kararı esas alan imar planını iptal etmişti.  AKP’li Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak’ın onayıyla yol inşaatı tekrar başlatıldı.

Tüm çarpıklığa rağmen bitirilen ve yüzde 60 ı deniz dolgusuyla yapılan Karadeniz Sahil Yolu sürekli sorunlarla boğuştu. Karadeniz’in dalgalarına yenik düştü. Astarı yüzünden pahalı ve sürekli para yutan dipsiz bir kuyu oldu. Bu gün halen çökmeler, kırılmalar, bozulmalar yaşandıkça o yolda insanlar o cesur avukatı hatırlıyorlar yürekleri burkularak. Onun davalarındaki haklılığı anılıyor daima. Yaşamı ve mücadelesi, ekoloji ve yaşam mücadelesi verenlerin ne kadar haklı amaçlar uğruna çaba gösterdiklerinin de bir kanıtı oluyor.

Ekoloji mücadelesinin ülkemizdeki ilk kaybını, alçakça katledilen Cihan EREN’İ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ.

Birlik-Mücadele-Yaşam

Ekoloji Birliği: Cihan Eren unutulmayacak!” hakkında bir düşünce