Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu’da kumsalı kamu yararına koruma davası: Kumsalıma dokunma!

Ordu’da kumsalı kamu yararına koruma davası: Kumsalıma dokunma!

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Gülyalı Belediyesi’nin Giresun Çevre Yolu projesine açtığı davanın bilirkişi heyeti incelemesi yapıldı.

Ordu‘nun Gülyalı ileçesinin en ömenli kumsalının Ordu-Giresun Çevre Yolu Projesi ile yok edilmesinin önlenlemesi için Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Gülyalı Belediyesi’nin Ordu İdare Mahkemesi’ne açtıkları dava nedeniyle yapılan “bilirkişi incelemesi” dün yapıldı.

Bilirkişi incelemesine Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) olarak dernek başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ile ORÇEV Avukatı Alp Tekin Ocak ve Gülyalı Belediyesi avukatı hazır bulundu.

İTİRAZLAR DİKKATE ALINMAMIŞ

“Gülyalı Giresun Çevre Yolu Projesi’nin halkı bilgilendirme toplantısında projenin yanlışlığı vurgulandı. Toplantıda proje gerçekleştiğinde yolun ilçeyi ikiye bölünüceği itirazı yapıldı. Bu itirazlar kabul edildi ama nedense projede Gülyalı’nın hatta Ordu’nun en önemli kumsalının, çevre yolunun kavşağı olarak kullanılarak yok edilmek isteniyor” diyen Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül şu değerlendirmeyi yaptı: “

Kumsal kamu arazisi, nasılsa ek masraf yok. Bu nedenle kolaya kaçıyorlar. Halkın kullanım alanı olan kumsal yok edilerek yol yapılıyor. Bu kabul edilemez. Tepealtı mevki Ordu için en önemli kumsallardan biri. İtirazlar dikkate alınmadı. Çevre yolu önemli ama kumsalı yok ederek yapılmamalı. Ordu İdare Mehkemesi’ne açtığımız dava bilirkişi heyetinin raporuna göre devam edecek. Bizler kamu yararına göre hareket ediyoruz. Çevre yolu yapılmalı ama Ordu’nun en önemli kumsalının yok edilmesiyle değil.”

KAMU YARARI TAMAMEN GÖZARDI EDİLİYOR

Proje gerçekleştiğinde yolun ilçeyi ikiye böleceğinin itirazının yapıldığını, bu itirazların kabul edildiğini ama nedense projede Gülyalı’nın hatta Ordu’nun en önemli kumsalının, çevre yolunun kavşağı olarak kullanılarak yok edilmek istendiğini belirten ORÇEV Başkanı, “Kumsal kamu ararisi, nasılsa ek masraf yok. Bu nedenle kolaya kaçıyorlar. Halkın kullanım alanı olan kumsal yok edilerek yol yapılıyor. Bu kabul edilemez. Tepealtı mevki Ordu için en önemli kumsallardan biri. İtirazlar dikkate alınmadı. Çevre yolu önemli ama kumsalı yok ederek yapılmamalı. Ordu İdare Mahkemesi’ne açtığımız dava bilirkişi heyetinin raporuna göre devam edecek. Bizler kamu yararına göre hareket ediyoruz. Çevre yolu yapılmalı ama Ordu’nun en önemli kumsalının yok edilmesiyle değil” dedi.