Ana Sayfa > Dünya > Brezilya Altın Madencilerini Amazon Yağmur Ormanları’ndan Kovuyor

Brezilya Altın Madencilerini Amazon Yağmur Ormanları’ndan Kovuyor

Brezilya’nın yeni hükümeti, maden kamplarını bulmak ve yok etmek için uydu görüntülerini kullanarak Amazon yağmur ormanlarında yasadışı altın madenciliğine baskı yapıyor.

Federal polisin yeni çevre suçları bölümü başkanı, Brezilya’nın en büyük yerli rezervi olan Yanomami bölgesinden neredeyse tüm yasadışı altın madencilerini kovduğunu ve madencileri bu yıl altı rezervden daha çıkaracağını söyledi.

Humberto Freire, polisin yeni Amazon yağmur ormanı üsleri kurduğunu ve ele geçirilen altının yasa dışı kaynağını kanıtlamak için radyo-izotop teknolojisinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere farklı konularda uluslararası işbirliği aradığını söyledi.

Freire, yeni oluşturulan çevre ve federal polisin Amazon departmanının direktörü. Freire’nin birimi, çevre suçlarına karşı mücadelede ve yağmur ormanlarındaki yerli halkın savunmasında yeni bir dönemin başladığını işaret ediyor.

Başkan Luiz Inacio Lula da Silva’nın hükümeti Ocak ayında Yanomami bölgesinde bir insani kriz ilan etti.

Bölge, toplulukları ateşli silahlarla tehdit eden, ormansızlaşmaya yol açan, sıtmayı yayan, nehirleri kirleten ve vahşi hayvanları korkutan binlerce altın madencisi tarafından işgal edilmişti, bu da yetersiz beslenmeye ve yüzlerce ölüme yol açmıştı.

Freire bir röportajda, “Hâlâ bazı bölgelerde saklanarak direnen bazı madencilerimiz var, bu yüzden Yanomami bölgesinden incelikle geçiyoruz” dedi.

Freire, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarıyla desteklenen operasyonlarla beraber, çoğu madenci kamplarını, sürat tekneleri ve uçakları yok ettiğini söyledi.

Bunun yanı sıra polisin yaklaşık 4 bin 500 litre akaryakıt ve 1,2 kilo altın ele geçirdiğini de sözlerine ekledi.

Brezilya Amazonları’nda geçtiğimiz yıl içinde üç farklı ayda ormansızlaşma rekoru kırıldı (AFP)

Yerel sağlık konseyi başkanı Junior Hekurari, altın madencilerinin %85’inin Brezilya’nın Venezuela ile kuzey sınırı boyunca uzanan Portekiz büyüklüğündeki bölgeden ayrıldığını veya buradan çıkmaya zorlandığını tahmin ediyor.

Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: Brezilya Amazonları’nda Rekor Seviyelerde Ormansızlaşma Görüldü!

Hükümet tarafından olağanüstü hal ilan edilmesinden iki ay sonra Hekurari, Reuters’e verdiği demeçte, hükümetin Yanomami’deki sağlık acil durumunun ölçeğiyle yüzleşirken personel ve helikopter sıkıntısı çektiğini söyledi.

Brezilya hükümeti ayrıca, ülkenin İsviçre ve İngiltere de dahil olmak üzere ülkelere ihraç ettiği Brezilya altınının yaklaşık yarısını oluşturan yasadışı altın madenciliğini ortadan kaldırmak için yeni yasalar üzerinde çalışıyor.

Aklanan altınla mücadeleyi amaçlayan bir teklif, değerli metalin alım satımı için elektronik vergi makbuzları gerektirecek.

Freire, polisin, altının eritilerek çubuklara dönüştürüldükten sonra bile nerede çıkarıldığını belirlemek için radyo- izotop kullanan bir teknolojiyi de benimsediğini söyledi.

Ekibi, bu yılın sonuna kadar Brezilya’nın ana altın üretim bölgelerinin haritasını çıkarmayı umuyor. Freire, Brezilya’nın komşu ülkelerle birlikte Amazon için uluslararası bir polis üssü hazırladığını söyledi.

İklim Haber