Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > BM raporu: Deniz seviyesindeki artış ve yıkıcı fırtına dalgaları 280 milyon kişiyi yerinden edebilir!

BM raporu: Deniz seviyesindeki artış ve yıkıcı fırtına dalgaları 280 milyon kişiyi yerinden edebilir!

IPCC’nin hazırladığı taslak belge, çevresel felaketle mücadele için radikal eylem çağrısında bulunan dördüncü rapor oldu. BM’nin yayımladığı tüm raporlarda, yaklaştığı belirtilen felaketi önlemek için büyük çaplı değişim yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı bir taslak rapor, sera gazı salımını sınırlandırmak için daha fazla çaba sarf edilmediği takdirde, yıkıcı “süper kasırgaların” yol açacağı zarar ve deniz seviyelerinin 100 kat ya da daha fazla yükselmesiyle birlikte dünya genelinde sahil şeritlerinde yaşayan yüz milyonlarca kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini işaret ediyor.

BM raporunun bir kopyasını elde ettiğini belirten Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, basına yansıyan belge korkutucu bir senaryoyu ana hatlarıyla ortaya koyuyor: Okyanusların ısınması balık stoklarının azalmasına, deniz buzları ve buzulların erimesine ve insanların yer değiştirme seviyesinin artmasına neden olarak “küresel bir ölçekte felaketin açığa çıkma sürecini hazırlıyor”.

Raporda ayrıca, insanların sebep olduğu sera gazı salımının ciddi derecede azaltılmaması halinde kuzey yarım kürede yüzeydeki donmuş kara parçalarının en az yüzde 30’unun 80 yıl gibi bir sürede eriyebileceği uyarısı yer alıyor.

Söz konusu erime şu anda donmuş topraklarda depolanmış haldeki milyarlarca ton karbonu açığa çıkarabilir ve bu durum küresel ısınma oranındaki artışı çok daha hızlandırabilir.

Taslak rapora göre; bu süreç denizlerin ısınması ve sahil şeritlerinin yükselmesine neden olabilir, dolayısıyla 280 milyon kişiyi doğrudan tehdit edebilir.

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden (IPCC) edinilen bulgular, kriyosfer olarak bilinen yeryüzünün donmuş alanlarıyla ve okyanuslarla ilgili “özel bir rapor” niteliği taşıyor.

Bu belge, ortaya çıkan iklim değişikliğinin etkileri, biyoçeşitlilikte azalma, orman yönetimi ve gıda gibi meselelerin yanı sıra ön sanayileşmeden bu yana küresel sıcaklık ortalamasında 1,5 santigrat derecelik artışın etkilerinin nasıl hissedileceğini inceleyen kuruluşun yayımlayacağı dördüncü rapor olacak.

Tüm raporlar, felaketi önlemek için büyük çaplı değişim yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Bu ikazın öncesinde parlamenterler ve bilim insanları, Birleşik Krallık’ın 2050’ye kadar net sıfır emisyon amacına ulaşma yönündeki hükümet vaadini de içeren çevresel hedeflerini çoktan ıskalamak üzere olduğunu vurgulayan uyarılarda bulunmuştu.

Bilim ve Teknoloji Seçilmiş Komitesi’nin geçen hafta yayımladığı bir raporda, emisyon azaltma çabalarının “kabul edilemez” geri dönüşler ve gecikmeler nedeniyle baltalandığı ve bu durumun bizim “vahim sonuçlarla” karşı karşıya kaldığımız anlamına geldiği belirtilmişti.

Dahası hükümetin çevre konusunda başuzmanı perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ın net sıfır emisyon hedefine ulaşamayacağını ve bakanların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) göre ölçülen ekonomik büyümeye odaklandığını söylemişti.

Kaynak: Independent

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top