Ana Sayfa > Dünya > BM Genel Sekreteri Guterres’ten iklim değişikliği konusunda acil durum çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres’ten iklim değişikliği konusunda acil durum çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres iklim değişikliği zirvesinde yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin küresel ısınmadan kaçınmak için harekete geçmeleri amacıyla ülkelerinde ‘iklim acil durumu’ ilan etmeleri gerektiğini söyledi.

BM, Birleşik Krallık ve Fransa’nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı Sanal İklim Zirvesi etkinliği dün (11 Aralık) başlamıştı. Sanal İklim Zirvesi, Paris Anlaşması’nın beşinci yıldönümünü temsil ediyor ve ülkelerin daha güçlü 2030 iklim planları, uzun vadeli karbonsuzlaştırma stratejileri, 2020 sonrası iklim finansmanı ve uyum programları sunmaları için bir alan olarak da görülüyordu.

BM Çevre Programı’nın önemli bir raporu, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle bu yıl emisyonlarda kayda değer bir düşüş olmasına rağmen, Paris Anlaşması’nın ısınmayı “2 derecenin çok altında” sınırlandırması ve 1.5 derece için çaba gösterme hedefini karşılamak için emisyon açığının artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Rapora göre, ülkelerin 2 derece hedefine ulaşma yolunda ilerlemek için bu 10 yılda emisyon azaltım hızlarını toplu olarak üç kat ve 1.5 derece için beş kattan fazla artırmaları gerekecek. Mevcut 2030 hedeflerinin 3,2 derecelik bir ısınmaya yol açacağı tahmin ediliyor.

UNEP DTU Ortaklığı’nda iklim politikası ve planlama başkanı Anne Olhoff, “Herhangi bir iklim eylemini daha fazla ertelersek, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak imkansız hale gelecek” demişti.

GELECEK NESİLLERE BOZULMUŞ BİR GEZEGEN BIRAKIYORUZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği zirvesinde yaptığı konuşmada, küresel ısınmaya bir kez daha dikkat çekti. Guterres, dünya liderlerinden ‘iklim acil durumu’ ilan etmelerini talep ederek, “Hala dramatik bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu inkar eden var mı? Bu nedenle bugün, dünya çapındaki tüm liderleri, karbon nötrlüğüne ulaşılıncaya kadar ülkelerinde ‘İklim Acil Durumu’ ilan etmeye çağırıyorum” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres, koronavirüs salgınının ardından başlatılan ekonomik kurtarma paketlerinin düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için bir fırsat olduğunu söyledi, ancak bunun yeterince hızlı gerçekleşmediği konusunda uyardı. Guterres konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“G20 üyeleri teşvik ve kurtarma paketlerinde fosil yakıt üretimi ve tüketimiyle bağlantılı sektörlere düşük karbonlu enerjiden yüzde 50 daha fazla harcıyorlar. Bu kabul edilemez. Koronavirüsten kurtulmak için gereken trilyonlarca dolar, gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu kaynakları, gelecek nesilleri bozulmuş bir gezegende bir yığın borçla bırakmak için kullanamayız.”

“Şu ana kadar G-20 üyeleri ekonomik canlanma ve kurtarma paketlerinde fosil yakın üretimi ve tüketimiyle bağlantılı sektörlere, düşük karbon enerjisine göre yüzde 50 daha fazla harcama yapıyor” diyen Guterres, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bu arada ABD’de seçilmiş başkan Joe Biden de, başkanlığının ilk gününde Paris İklim Anlaşması’na ABD’yi tekrar dahil etme sözü verdi. Biden, açıklamasında “ABD, başkanlığımın ilk gününde Paris Anlaşması’na geri dönecek. Yapabileceğimiz ne varsa yapmak için dünyanın dört bir tarafındaki mevkidaşlarımla derhal birlikte çalışmaya başlayacağım” diye konuştu. Biden, başkanlığının ilk 100 gününde büyük ekonomilerin liderlerinin katılımıyla bir iklim zirvesi düzenlemeyi planladığını da belirtti.

Zirvenin ev sahiplerinden İngiltere Cuma günü, deniz aşırı bölgelerde fosil yakıt projelerine hükümetin doğrudan desteğini sonlandıracağını ve daha temiz enerjiye geçişi hızlandırmada diğer ülkelere de örnek olmayı umduğunu kaydetmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson zirvede yaptığı konuşmada da, ülkelerin fosil yakıtlara bağımlılığı radikal düzeyde kesmek, tarım uygulamalarını değiştirmek ve sera gazı salımlarını azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de zirvedeki konuşmasında, dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olan Çin’in, karbon dioksit salımlarını 2005 yılı düzeylerinden 2030’a kadar yüzde 65’in üzerinde oranda azaltacağını açıkladı.

Kaynak: VOA