Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Bileşenler Toplantısı’nda Ekoloji Birliği’nden Iklim Adaleti Için Uluslararası Dayanışma Çağrısı

Ekoloji Birliği Ankara’da 6 Kasım’da gerçekleştirdiği “Bileşenler Toplantısı”nda, İskoçya’nın Glaskow kentindeki başlayan ve 12 Kasım’a dek sürecek olan COP26 için dünyanın her yerindeki iklim aktivistleri ile birlikte zamandaş olarak 6 Kasım günü yapılan “İklim Adaleti ve Artık Söz Değil Eylem İstiyoruz” çağrısı yaptı.

31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım’a kadar devam edecek olan İskoçya’nın Glasgow şehrindeki BM İklim Zirvesi’nin (COP26) ana gündemini, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana çözümsüz kalan sorunlar oluşturuyor. Ancak taahhütte bulunmalarına rağmen hala birçok ülke, fosil yakıt yatırımlarını destekliyor ve ormanların yok edilmesine göz yummaya devam ediyor.

Başta Glasgow’da olmak üzere dünyanın dört bir yanında eyleme geçen yaşam savunucuları, 6 Kasım İklim Adaleti İçin Küresel Eylem Günü’nde de hükümetlere verdikleri sözleri tutma çağrısı yaparken, COP26 Türkiye Koalisyonu da 6 Kasım Küresel Eylem Günü için çağrı yaptı. Açıklamada “Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz” denildi.

COP26 Türkiye Koalisyonu‘nda yer alan ve 60’dan fazla örgütün bir araya gelmesiyle oluşan Ekoloji Birliği de Ankara’da 6 Kasım’da gerçekleştirdiği “Bileşenler Toplantısı”nda iklim adaleti için uluslararası dayanışma ile Küresel İklim Eylemi’ne katılım çağrısı yaptı. İskoçya’nın Glaskow kentindeki başlayan ve 12 Kasım’a dek sürecek olan COP26 için dünyanın her yerindeki iklim aktivistleri ile birlikte zamandaş olarak 6 Kasım günü yapılan “İklim Adaleti ve Artık Söz Değil Eylem İstiyoruz” çağrısı ile bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, açıklamasında liderlere ve kapitalist sisteme yönelik eleştirilerde bulunarak “İklimi Değil Sistemi Değiştirin” vurgulamasıyla “Şimdi değişim zamanı” dedi. Ekoloji Birliği‘nin açıklaması şöyle:

ADALET DÜNYA LİDERLERİ TARAFINDAN SUNULMAYACAK

“Bugün Glasgow’da ve dünyanın her yerinde devletlerin iklim krizine karşı topladığı COP26 Zirvesi’nin iklim krizine çözüm olmayacağı seslerimiz yükseliyor. Paris Anlaşması’nın yetersizliği, devletlerin iklim krizini önlemek üzere verdikleri sözleri tutmayışları, krizin daha da ilerlediği bu koşullarda bizlere sorumluluk yüklüyor.

Yaşadığımız krizlerin sorumluları emperyalist kapitalist güçler ve onların işbirlikçileri olduğu halde dünyanın her yerinde iklim krizinin yükünü en fazla taşıyanlar, yoksullar. Birkaç devletin ve bir avuç zenginin ekonomik faaliyetleri sonucu küresel ısınma 2 derecelik sınırı geçmek üzere. Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşması yeryüzündeki canlı yaşam için kritik önemdeki dengelerde geri dönüşü olmayan kırılmalara neden olacak, ısınma, devletlerin verdikleri sözlere rağmen her geçen gün bu rakama daha çok yakınlaşıyor. İki milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimi yok. Dünyada halen 115 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. İklim değişikliği 2050 yılına kadar 140 milyondan fazla insanı “iç” iklim göçmeni haline getirecek. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 4,2 milyon insan, hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden yaşamını kaybediyor. Dünya nüfusunun yüzde 91’i kirlilik limitinin üzerindeki ortamlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Özellikle son iki yılda hayatımızı alt üst eden koronavirüs; kitlesel ölümlere neden oldu. Haftalar, hatta aylarca söndürülemeyen orman yangınları, kuraklık, sel gibi ardı arkası kesilmeyen doğal felaketler, iklim krizinin yadsınamaz sonuçlarından.

KÜRESEL EYLEM’E ÇAĞRI: İKLİM ADALETİ İÇİN ULUSLARARASI DAYANIŞMA

Ekoloji Birliği; çok sayıda ekoloji, emek ve meslek örgütünün katılımıyla oluşturulan COP26 Türkiye Koalisyonu içinde yer alması dolayısıyla, 6 Kasım’da Küresel İklim Eylemi Günü’ndeki etkinliklerin yanı sıra ayrıca 7-10 Kasım’da Halkların İklim Zirvesi’nde de olacağını duyurdu.

COP26 Türkiye Koalisyonu‘nun açıklamasında “Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz” denilmişti. İklim değişikliğinden pandemiye, yoksulluktan ırkçılığa bir çok kırılma noktasından geçtiğimiz belirtilen açıklamada, “Biliyoruz ki bu krizler artık üst üste geliyor ve hepsi de aynı sebepten kaynaklanıyor. Bu krizlerin etkilerinden kimse kaçamazken, bu krizlere en az etkisi olanlar en fazla acıyı çekenler. Dünyanın her yerinde iklim krizinin yükünü en fazla taşıyanlar en yoksul insanlar ve ‘beyaz olmayan’ topluluklar” vurgulaması yapıldı.