Ana Sayfa > Arkeoloji > Beş bin yıllık arkeolojik sit alanına “RES” planı onaylandı!

Beş bin yıllık arkeolojik sit alanına “RES” planı onaylandı!

İzmir Menemen’de Panaztepe Arkeolojik Sit Alanı’na santral yapımına olanak sağlayan imar planı onaylandı.

İzmir Menemen’de tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan 5 bin yıllık Panaztepe arkeolojik sit alanına Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması için gerekli imar plan değişikliği onaylandı.

5 bin yıllık olan Panaztepe‘de antik döneme ait seramik, çatı kiremidi, tuğla parçaları, kaçak kazı çukurları ve muhtemel bir mezar olduğu belirtiliyor.

Yamanlar Doğal Tabiat Parkı‘nın da sınırında yer alan alanda yapılan imar plan değişiklikleri, Çevre Bakanlığınca askıya çıkarıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı olan Çapar Elektrik A.Ş., İzmir Menemen’de RES kurmak için çalışma başlattı. Söz konusu şirketin başvurusu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Panaztepe Arkeolojik SİT alanını da içinde barındıran bölgenin imar planlarını değiştirerek santral yapımına onay verdi. 24 Eylül’de askıya çıkarılan bölgeye ait yeni 1/1000 ve 1/5000’lik koruma amaçlı imar planlarının bir ay boyunca askıda kalacağı öğrenildi.

14 HEKTARLIK ALANI KAPLAYACAK

İl Müdürlüğü sitesinde yapılan duyuruya göre, santral alanı Menemen Asarlık Mahallesi ile Emiralem mahallelerindeki Yantarla (Çakaltepe) bölgesinde yer alıyor. Santralin kurulmak istendiği bölge İzmir Manisa Çevre Düzeni Planları’na göre Karıncalı Devlet Ormanı’nın içerisinde. Santral, 5 adet türbinden oluşuyor ve toplamda 12,5 MW üretim kapasiteli. Santral türbinler, şalt ve idari merkezi ve yollar olmak üzere toplamda 14 hektarlık alan kaplayacak.

ÇOK SAYIDA ARKEOLOJİK KALINTI BULUNUYOR

Santralin kurulacağı yer ise tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. Panaztepe arkeolojik sit bölgesi içinde kalan Yantarla (Çakaltepe) Mevkii Planlama Alanı, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2009 yılında 3. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiş kurulun bölgede yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı rapora göre, alan yüzeyinde antik döneme ait seramik, çatı kiremidi, tuğla parçaları, kaçak kazı çukurları ve muhtemel bir mezar olduğu belirtiliyor. Parselin çok sayıda arkeolojik kalıntının bulunduğu Yahşelli Köyüne de sınır olması dikkat çekiyor.

Kaynak: Ajans Bakırçay