Ana Sayfa > Bildiriler > Bazı Orman Alanlarının Orman Vasfı Dışına Çıkarılmasına İlişkin Düzenleme Meclis’e Taşındı

Mersin’de bazı mahallelerdeki alanların orman sınırları dışına çıkarılmasını eleştiren CHP’li Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Başarır, “Alınan bu karardaki amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mıdır?” diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ve Mersin’deki bazı mahallelerdeki yerlerin orman vasfı dışarısına çıkarılması kararını Meclis gündemine taşıdı. CHP Mersin milletvekili Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Alınan bu karardaki amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mıdır?” diye sordu.

ORMAN VASFININ KAYBOLDUĞUNA İLİŞKİN HANGİ BİLİMSEL RAPORLAR VAR?

Henüz geçtiğimiz yaz ormanlık alanların büyük bir kısmının yanıp kül olmuşken, Cumhurbaşkanlığınca alınan bu kararın doğru olmadığını ifade eden CHP’li Başarır, “Alınan kararda gerekçe olarak bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmediği” söyleniyor. Keşke alınan kararın ekinde ne gibi bilimsel çalışmalar yapıldığını da yazsalardı. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden görüş almaya bile gerek duymadan bir gecede böyle bir kararın alınması; tam olarak ben yaptım oldu anlayışından başka bir şey değildir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: “Amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mı?”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu önergesinde; “6 Ocak 2022 tarih ve 5085 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Mersin İli, Yenişehir İlçesi, Çavak Mahallesi, Mezitli İlçesi Bozön Mahallesi, Bozyazı İlçesi, Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla İlçesi, Çayırekinliği Mahallesi, Mut İlçesi, Narlı Mahallesi ve Akdeniz İlçesi, Evci Mahallesi ve Ankara’nın bazı mahallelerinde bulunan yerleri orman sınırları dışarısına çıkarılmasına karar verilmiştir. Alınan kararda da gerekçe olarak bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler veya 28/4/2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan yerler denilmiştir” ifadelerine yer verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

BİLİMSEL OLARAK NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?

1. Henüz geçtiğimiz yaz aylarında Mersin ili dahil olmak üzere ortaya çıkan orman yangınları ülkemizi kasıp kavurmuşken böyle bir kararın alınması ne derecede doğrudur?
  2. Böyle bir karar alınırken Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden görüş alınmamasının gerekçeleri nelerdir?
  3. Mersin Büyükşehir Belediye’sinin görüşüne gerek duymadan bir gecede böyle bir karar alınması ne derecede doğru bir yaklaşımdır?
  4. Gerekçede belirtilen bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yer olmadığı görüşüne hangi inceleme ve araştırmalar sonucunda karar verilmiştir? Bilimsel olarak ne gibi çalışmalar yapılmıştır da bu karar verilmiştir?
  5. Alınan bu karardaki amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mıdır?
  6. Ülkemizdeki ormanlık arazilerimiz büyük çapta çıkan yangınlarla heba olmuşken alınan bu karardan vazgeçilecek midir?
  7. 2018 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar hangi illerde, ne kadar alan orman sınırları dışarısına çıkarılmıştır?