Ana Sayfa > Ekoloji > Bakanlık, izinsiz çalışan madene bir de “ÇED olumlu” kararı verdi! | Özer Akdemir

Manisa’daki Gördes Nikel-Kobalt Madeni’nin yıllardır işletme ruhsatı olmadan çalıştığı ortaya çıktı. Bakanlık, izinsiz çalışan madenin sülfürik asit tesisi için de “ÇED olumlu” kararı verdi.

Manisa‘nın Gördes ilçesi yakınlarında Meta Nikel Madencilik A.Ş. tarafından işletilmekte olan Gördes Nikel-Kobalt Madeninin işletme ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Yıllardır işletme ruhsatı olmadan çalıştığı ortaya çıkan maden, bir de kapasite arttırmak istiyor.

Meta Nikel Madencilik maden tesislerinin “cevher zenginleştirme” projesinin kapasite artışıyla ilgili açılan davada bilirkişi incelemesi tamamlandı. Bilirkişiler, dosya üzerinde yaptıkları incelemelerde kapasite artışının önünde bir engel görmediklerini beyan ederlerken, maden mühendisi uzmanı, madenin işletme izninin dosya içerisinde olmadığına dikkat çekti.

Raporda bu durum, “…Söz konusu tesis ve altyapı tesis alanlarının da dahil edilmiş olduğu yenilenen işletme izninin dosya içinde bulunmadığı tespit edilmiştir” cümlesiyle aktarıldı. Maden Mühendisi Bilirkişi Kenan Benlioğlu’nun bu tespiti, raporun sonuç kısmında da yer aldı.

BİLİRKİŞİLERDEN MADEN GÜZELLEMESİ

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Akhisar Çevre Derneği ve yetmişin üzerinde yurttaş tarafından Manisa Valiliğinin kapasite artışıyla ilgili verdiği “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davanın bilirkişi raporunda, proje, “kapasite artışı” değil “teknolojik yenileme” olarak değerlendirildi.

Bilirkişi raporunda proje ile sülfirik asit kullanımının azalacağı, tesisin işletme içinde kurulacağı için çevreye ek bir zarar vermeyeceği, havaya karbon salımının azalacağı gibi, dava açanlar tarafından “Maden güzellemesi” olarak nitelenen görüşler ileri sürüldü.

DAVANIN AVUKATI: İNANILIR GİBİ DEĞİL

Davanın avukatı Seçil Ege Değerli, tesisin kurulması durumunda kapasite olarak Türkiye’ni en büyük sülfirik asit tesisi olacağını belirterek, “Gördes ormanlarını yok eden, sülfürik asit kamyonlarının devrilip tonlarca zehirli kimyasalın tarım topraklarını ve suları zehirlediği, İzmir ilinin içme suyu kaynaklarını, Gölmarmara Gölü’nü, Gediz Nehri‘ni ve Akhisar-Salihli dahil olmak üzere bütün bir bölgeyi olumsuz etkileyen böyle bir tesisin yıllardır İşletme ruhsatı olmaksızın çalışıyor olması inanılır gibi değil” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SÜLFİRİK ASİT FABRİKASI OLACAK

İşletme ruhsat sahasının hem tesisi hem de stok ve pasa alanlarını kapsayan tamamı için geçici işletme izni dahi alınmadığını belirten Değerli, “Doğal olarak sonrasında geçici işletme izni daimi izne de çevrilmemiş. Bu tesis izni olmamasına rağmen çalışmaya devam ettiği gibi yıllık 1 milyon ton kapasiteli sülfürik asit tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ‘ÇED olumlu’ kararı alabiliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

“TEDBİREN DERHAL KAPATILMALI”

Sülfürik asit tesisinin kurulması halinde kapasite bakımından Türkiye’nin en büyük sülfürik asit fabrikası olacağını aktaran Değerli, “Gediz Nehri’ni, Gölmarmara Gölü’nü, Akhisar’ın zeytinliklerini, Salihli’nin bağlarını, Gördes ve Demirci dağlarının ormanlarını ve tabii ki bu bölgede yaşayan tüm canlıların hayatını ağır sonuçları olacak bir felaket bekliyor. Bu tesisin tedbiren ve derhal kapatılması gerekiyor” dedi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.