Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Aydın’da izinsiz JES çalışması başlatan firmaya halk tepkisi

Aydın’da izinsiz JES çalışması başlatan firmaya halk tepkisi

Aydın Efeler’e bağlı Yılmazköy Mahallesinde izin almadan JES çalışması başlatan firma, halkın tepkisi üzerine çalışmasını durdurdu.

Aydın’da, jeotermal elektrik santrali (JES) kurmak için çalışma başlatan firma, mahallelinin tepkisi ve belediyeden izin alınmadığı gerekçesiyle çalışmalarını durdurdu.

Özel bir firmaya bağlı işçiler, Yılmazköy Mahallesi sınırları içerisinde jeotermal santrali kurmak için yol kenarına boru döşedi. Bunu fark eden mahalleli, firmanın izinsiz iş yaptığını iddia ederek jandarma ve Efeler Belediyesine ihbarda bulundu. Bölgeye jandarma ve belediye yetkilileri geldi.

Belediye görevlileri, kendi sorumluluk alanındaki yol güzergahında firmanın kendilerinden izin almadığını belirterek çalışmanın durdurulmasını istedi, yolu dozer ve kamyonlarla kapattı. Mahallelinin tepkisi ve yapılan görüşmeler sonucu firma çalışmalarını durdurdu.

Gazetecilere açıklama yapan Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, firmanın hiçbir yasal prosedür olmadan çalışma yaptığını, vatandaşın da buna haklı olarak tepki gösterdiğini ifade etti.

Efeler Belediye Başkanı’nın JES tepkisi

Önceki günlerde ise Efeler Belediye Başkanı’nın JES konusunda basına yaptığı tepkili açıklamalar dikkat çekmişti. ydın’ın Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Biraz daha jeotermal enerji santrali kurarsanız biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içerisinde kimseye tavsiye etmiyorum, sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim” demişti.

Aydın’da üretimde 35 jeotermal enerji santralinin olduğunu kaydeden Atay, şöyle konuşmuştu: “Biraz daha jeotermal enerji santrali kurarsanız biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içerisinde kimseye tavsiye etmiyorum, sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim. Bunu bir tehdit olarak değil, yaşama isteğimiz olarak algılayın. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz. Uzman arkadaşlarımız, profesörler içinizden biriniz çıkıp da ‘jeotermallerden çıkan gazlar insanlığa ve doğaya zarar vermiyor’ diyebiliyorsa sözlerimi geriye alıyorum. Eğer demiyorsa yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz.”

Kaynak: AA

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top