Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Aydın Kuyucular’da hukuksuz JES uygulamasına karşı koyan halk, çalışmaları durdurdu

Aydın’da Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere, Umurlu mahalleleri ile Köşk ilçesine bağlı Beyköy mahallesinde jeotermal kuyusu açmak isteyen şirkete halk geçit vermedi. Hukuksuz JES uygulamasına karşı koyarak direnen halk şimdilik kazandı.

Aydın‘da Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere, Umurlu mahalleleri ile Köşk ilçesine bağlı Beyköy mahallesinde jeotermal kuyusu açmak isteyen şirkete halk geçit vermedi. Hukuksuz JES uygulamasına karşı koyarak direnen halk şimdilik kazandı.

Aydınlıların jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı mücadelesi sürüyor. Kentin hemen her köşesinden JES’lere karşı yapılan eylem ve tepki haberleri yükseliyor. Son olarak Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere, Ovaköy, Kanyaşı ve Umurlu mahalleleri ile Köşk ilçesine bağlı Beyköy halkı arazilerine kendilerinden izinsiz yapılmaya çalışılan JES kuyusuna tepki gösterdiler. Kuyu açmak isteyen şirket makinelerinin karşısına dikilen köylüler çalışmayı durdururken, direnişleri sırasında AYÇEP (Aydın Çevre Platformu)’nun desteği ve katkıları ile çadır da kurdular.

Geçtiğimiz günlerde Efeler İlçesi’ne bağlı Kuyucular Mahallesi’nde dere yolu kenarında Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) tarafından Jeotermal kuyusu açmak için çalışma başlatılmasına bölge halkı büyük tepki gösterirken, Efeler Belediyesi yetkilileri, jeotermal santrali kurmak isteyen şirket yetkililerinden jeotermal kuyu açmak için gerekli belgeleri istedi.

Şirket çalışanları Efeler Belediyesi yetkililerinin istedikleri evrakları ibraz edemedikleri için de Efeler Belediyesi Fen İşleri, Zabıta, Çevre ve İmar müdürlükleri yapılan çalışmanın hukuka aykırı olduğu tespitiyle ortak tutanak tuttu. Efeler Belediyesi yetkilileri gerekli evrakları tamamlamaları için jeotermal şirketi yetkililerine üç gün süre verdi. 3 gün sürenin ardından bugün şirket söküm işlerine başlarken bölge halkı büyük sevinç yaşandı.

Kuyucular Mahallesi sakinlerinden Süleyman Tıraş, konu hakkında açıklamasında “Artık JES’ti başka bir şeydi istemiyoruz. Aydın’ı bitirdiler. Daha da bitirmelerine izin vermeyeceğiz. Şirket tamamen gidene kadar buradayız. Çocuklarımızın geleceğini korumak zorundayız. Aydın cennet gibi bir yerdi. Bunlar yüzünden cehennemi yaşıyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

JES’lerdeki hukuksuzluk artık sınır tanımaz pervasızlıkta

JES uygulamalarındaki hukuksuzluk artık sınır da tanımaz bir gözü dönmüşlüğe dönüşmüş durumda. Edinilen bilgilere göre bu yaşanan olay da; bir yerden ruhsat alıp bu ruhsatı başka bölgelerde de kullanmaya kalkışma pervasızlığı. Yaklaşık yirmiye yakın köy ve 65 bin dekarın üzerinde arazi söz konusu ve yüzlerce jeotermal santral kuyusunun tehdidi ile yüzyüze. Tahmini 20’ye yakın yapılacak JES projesinin baskısı altında kalan Köşk’e bağlı Beyköy, Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere halkı tepkisini ve direnişini göstererek JESçilere geçit vermedi ve direnişini de çadır kurarak sürdürme kararlığıyla ortaya koydu.

Üstelik JES kuyularının açılmak istediği yer zeytinlik alanına 3 km.den çok daha yakın ve ayrıca su kaynaklarının neredeyse dibinde. Bu nedenle Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.nin yasal olmayan jeotermal kuyusu kazma çalışması, hem tarım arazilerine hem de kendi sağlıklarına sahip çıkmaya çalışan yöre halkı tarafından şantiyenin basılması sonucu engellendi. Bunun üzerine şirket çalışmayı durdurarak, sökmeye başladı ve işçilerini de şantiyeden gönderdi.

Beyköy ve Kuyucular jeotermal direniş çadırını desteklediklerini belirten Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), “AYÇEP olarak biz de halkımızın yanında yer aldık, haklı mücadelelerinin yanında durmaya da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.