Ana Sayfa > Bildiriler > Ekolojik Haklar Merkezi: Salda Gölü İçin Ne Yapabiliriz?

Ekolojik Haklar Merkezi: Salda Gölü İçin Ne Yapabiliriz?

Ekolojik Haklar Merkezi tarafından Salda Gölü’ndeki talan hakkında suç duyurusunda bulunulabilmesi ve çalışmaların iptal edilmesine yönelik kamu davası açılabilmesi için bir çalışma gerçekleştirildi. Ekolojik Haklar Merkezi, yaptığı çalışma doğrultusunda kamu davası açılabilmesi için hazırladığı dilekçe örneğini de kamuoyuyla paylaşıyor.

Turkuaz renkli kumsalı nedeniyle “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen ve  1. Derece Doğal Sit Alanı olan Salda Gölü‘nün Millet Bahçesi çalışmaları kapsamında talan edilmesine yurt genelinde tepkiler giderek yükseliyor.  12 Nisan günü koronavirüs nedeniyle Salda Gölü ziyaretçi girişine kapatılırken, kamyonlar ve iş makinelerinin girmesi tepkileri daha da yükselti. Salda Gölü’nün beyaz adalar kısmında kamyonlarla oluşumu yüz yıllara dayanan kumları taşınmaya başlandığı ve iş makinelerinin çalıştığı görüntüler medyaya düşer düşmez yurt genelinde sert tepkiler gelişti. Başta çevre örgütleri olmak üzere tüm STKlar “Salda Gölü’ne Dokunma” sloganı altında Salda Gölü’ne sahip çıkma kampanyası başlatma hazırlıklarına girişti. Ekolojik Haklar Merkezi tarafından da Salda Gölü’ndeki talan hakkında suç duyurusunda bulunulabilmesi ve çalışmaların itral edilmesine yönelik kamu davası açılabilmesi için bir çalışma gerçekleştirildi. Ekolojik Haklar Merkezi, yaptığı çalışma doğrultusunda kamu davası açılabilmesi için hazırladığı dilekçe örneğini de kamuoyuyla paylaşıyor.

Ekolojik Haklar Merkezi‘nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:

SALDA GÖLÜ İÇİN NE YAPABİLİRİM?

“Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Doğal Sit Alanı, Sulak Alan, Önemli Doğa Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) niteliğindeki Salda Gölü’nde geçtiğimiz günlerde yapımına başlanan Millet Bahçesi projesi kapsamında milyonlarca yılda oluşan ve göle özelliğini veren beyaz renkli kumlar göl kıyısına inen iş makineleri ve kamyonlar ile Halk Plajı olarak kullanılan bölgeye taşınmaya başlanmıştır.

Salda Gölü ve çevresi 1. Derece Sit alanı, aynı zamanda da “Salda Gölü Tabiat Parkı” dır. 1. Derece doğal sit alanı olan kesin korunacak hassas alanlar mutlak koruma altındadır ve bu alanlardan kum, çakıl alınması yasaktır. Ancak buna rağmen 12.04.2020 tarihinde, Covid-19 salgını gerekçesiyle giriş çıkışların yasak olduğu şantiye alanında yaklaşık 5 dekarlık kumluk alan iş makinaları ile tahrip edilmiş ve bu alandaki kumlar taşınmaya başlanmıştır.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 65.maddesinde ” Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile (…) İzin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para  cezasıyla cezalandırılır. ” düzenlemesi yer almaktadır.

Bu kapsamda örnek olarak hazırlamış olduğumuz dilekçeyle ilgili suç hakkında kamu davası açılması talebi için şikayette bulunabilirsiniz. Geçirdiğimiz bu günlerde, dilekçenizi adliyeye gitmeden Uyap Vatandaş Portal (https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/index.jsp) aracılığı ile internet üzerinden iletebilirsiniz.

Uyap Vatandaş Portal sistemi içerisinden dilekçenizi göndermek için öncelikle “CBS (Cumhuriyet Başsavcılığı) Evrak Gönderme” başlığına girmeniz gerekmektedir. Bu sayfa içinden Burdur ili, Yeşilova ilçesi ve Şikayet Dilekçesi seçimlerini yaparak dilekçenizi gönderebilir ve kültürel ve doğal müştereğimiz olan Salda Gölüne sahip çıkabilirsiniz.”

Dilekçe örneğini indirmek için tıklayınız: Salda Gölü’ne Dokunma

Kaynak: Ekolojik Haklar Merkezi