Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Kanal İstanbul 3 bin 896 futbol sahası kadar orman alanını yok edebilir

Kanal İstanbul 3 bin 896 futbol sahası kadar orman alanını yok edebilir

Türkiye Ormancılar Derneği Kanal İstanbul nedeniyle yok olacak orman alanı ve bunun doğuracağı etkilerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, Kanal İstanbul çevresindeki yapılaşmayla birlikte 3 bin 896 futbol sahası büyüklüğünde orman alanının yok olacağını açıkladı.

Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Kanal İstanbul güzergahında kalan ormanı ile ilgili Kuzey Ormanları Derneği‘nin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bilim kurullarının hazırladığı raporu Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik bilim kurullarının hazırladığı raporu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ÇED raporunu onaylamasıyla ihale sürecine geçilen Kanal İstanbul projesi, İstanbul’un ormanlık alanlarını da yok edecek. Rüzgarlar sebebiyle taşınacak kumların Terkos gölünü doldurmasın diye yıllar önce bölge ağaçlandırılmış. Bu ağaçlar yok edilirse Terkos Gölü kumla dolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca nadir bulunan türlerden Kum zambağı da tehlike altına girecek.

Basın toplantısında açıklamayı okuyan TOD Marmara Şubesi Başkanı Ünal Akkemik, orman varlığının yıllar içinde azaldığına dikkat çekerek  “İstanbul’un Kuzey Ormanları uzun yıllardır insan baskısı nedeniyle sürekli azalmaktadır. 1971 yılı orman envanterine göre yaklaşık 270 bin hektar kadar olan İstanbul’un orman varlığı 2018 yılında 243 bin hektara kadar gerilemiştir. 47 yılda kaybedilen orman alanı 27 bin hektara kadardır” dedi.

‘8 BİN 700 HEKTAR ORMAN ALANI 3. HAVALİMANI VE 3. KÖPRÜ İÇİN VERİLDİ’

Akkemik orman alanlarının 3. Havalimanı ve 3. Köprü bağlantı yolları nedeniyle yok olduğunu belirterek “Orman alanlarındaki azalmanın en önemli nedeni Orman Kanunun 16. ve 17. Maddeleri kapsamında orman alanlarından verilen izinlerdir. Bu maddeler kapsamında verilen izinlerin yaklaşık üçte birine karşılık gelen 8 bin 700 hektarı 3. Havaalanı ve 3. Köprü bağlantı yollarının yapımı için son 8 yılda verilmiştir. Bunlara ek olarak maden, savunma, çöplük, su, eğitim ve enerji yatırımları gibi faaliyetler için de 20 bin hektara yakın bir orman alanı vasfını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN KORUMA DEĞERİ EN YÜKSEK MUHAFAZA ORMANI PROJENİN İÇİNDE’  

Akkemik, “Kanal İstanbul ile de 458 hektar kadar bir orman alanı tamamen yok olacaktır. Üstelik yok olan bu orman alanlarının 287 hektarı Türkiye’deki koruma değeri en yüksek olan Muhafaza Ormanı statüsündeki Terkos Gölü Muhafaza Ormanı sınırları içinde kalmaktadır. Özetle İstanbul ili özelinde kitlesel bir ormansızlaşma süreci daha yaşanacaktır” tespitinde bulundu.  “Aslında Istrancalardan Düzce’ye tüm kuzey ormanları tehdit altındadır” diyen Akkemik, ayrıca  şu uyarıları yaptı:

“Rant Kanalı projesi; Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun su, nefes ve yaşam kaynağı olan ve Marmara’nın Karadeniz kıyısına paralel olarak Kırklareli’nden Düzce’ye eşsiz güzellikteki ekosistemler birliği oluşturan Kuzey Ormanları’nı,  3. Havalimanından sonra bir kez daha bölecektir. Bu aynı zamanda bölgede yoğunlaştırılan ağır sanayi ve hizmet faaliyetlerine paralel olarak büyüyen yapılaşma baskısı altında kalan yaban hayatının da bir darbe daha almasına yol açacaktır.”

‘3 BİN 896 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMAN ALANI YOK OLACAK’

Akkemik, okuduğu açıklamada Kanal İstanbul projesiyle birlikte 3 bin 896 futbol sahası büyüklüğünde orman alanının kaybedileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Her ne kadar Kanal güzergâhında kesilecek orman alanının 458 hektar (595 futbol sahası) olduğu açıklansa da Kanal çevresinde oluşturulacak yeni yerleşim yerleriyle birlikte kaybedilen orman alanı miktarı 3 bin hektar (3 bin 896 futbol sahası)’a çıkacaktır. Ek olarak kanal ve yeni yerleşim yerlerinin inşası için gerekli olan taş, mıcır ve çimento için de orman alanlarından yeni izinler verilmesi de söz konusu olabilecek ve kaybedilen orman alanı miktarı daha da artabilecektir. Ek olarak yeni yerleşim alanları için yol, enerji vb. yatırımların da gerekli olabileceği, bunlar için ilk önce ormanların gözden çıkarılacağı da unutulmamalıdır.” 

‘HER TÜRLÜ BASKI VE YAPILAŞMADAN UZAK TUTULMALI’

Akkemik şu çağrıda bulundu: “On yıllardır ağır tahribata maruz bırakılmış olan Kuzey Ormanlarının tümüyle ‘Muhafaza Ormanı’ ilan edilerek her türlü rant ve yağma projesine derhal kapatılması ve diğer doğal ekosistemlerle birlikte koruma altına alınarak her türlü baskı ve yapılaşmadan uzak tutulmasıdır.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top