Ana Sayfa > Dünya > Avustralya’daki orman yangınları buzulları sararttı!

Avustralya’daki orman yangınları buzulları sararttı!

Avustralya’nın haftalardır süren yangınlar büyürken, hava sıcaklığının rekor derecelere yükseldiği kıtadaki yangınların sahil şeridine sıçradığı, 200’den fazla ev,n tamamen yandığı belirtiliyor. Geceleri yangınların kırmızıya boyadığı şehirlerde insanlar yangından kaçmak için sahillere koştu, en az 18 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce koalanın da öldüğü orman yangınları buzulları da sararttı!

Avustralya rekor kıran sıcaklıklar ve aylarca süren kuraklığın neden olduğu orman yangını kriziyle boğuşuyor. Ülkede yaşayanlar için gökyüzü artık mavi değil, sarı ya da turuncu. Avustralya’daki yangınlar nedeniyle Yeni Zelanda’daki buzulların rengi değişti. Ülkeden yükselen dumanların etkisiyle buzullar beyazdan sarıya ve kahverengiye döndü.

Yangınlar nedeniyle kumsallara sığınan yaklaşık 4 bin kişinin tahliyesi için Avustralya Deniz Kuvvetleri’ne ait 2 savaş gemisi Victoria eyaletinin güneydoğu sahillerine gönderildi. Ülkenin güneydoğusundaki çok sayıda bölgede mahsur kalanlar, yangınlardan kaçmaya çalışıyor.

Ülkenin güneydoğusundaki kasaba ve kentlerde yakıt ve gıda stoklarının azaldığı, insanların başka bölgelere kaçmaya başladıkları belirtilirken, Yeni Güney Galler eyaletinde 8 kişinin yangınlarda hayatını kaybettiği duyuruldu. Sadece Yeni Güney Galler’de yaklaşık 4 milyon hektarlık orman bölgelerinin küle dönüştüğü belirtildi.

200’DEN FAZLA EV KÜL OLDU

Avustralya’nın haftalardır süren yangınlar büyürken, hava sıcaklığının rekor derecelere yükseldiği kıtadaki yangınların sahil şeridine sıçradığı, 200’den fazla ev tamamen yandığı belirtiliyor. Geceleri yangınların kırmızıya boyadığı şehirlerde insanlar yangından kaçmak için sahillere koştu, en az 18 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce koalanın da öldüğü orman yangınları sonucu, geceleri yangınların kırmızıya boyadığı şehirlerde insanlar yangından kaçmak için sahillere koştu.

18 ÖLÜ, 17 KAYIP

Yangınların başlamasından bu yana ülkede 18 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişinin ise kayıp olduğu belirtiliyor. Özellikle ülkenin güneydoğusunda yer alan Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerindeki on binlerce kişi yaşadıkları bölgeleri terk etmeye devam ediyor. Dumandan etkilenen çocuklar maske takıyor.

500 DOLAYINDA KOALA ÖLDÜ

Yüzlerce koalanın da orman yangınları sonucu öldüğü belirtildi. 2 bin hektarlık bir alanda 15 ayrı noktada devam eden yangınlar nedeniyle bölgede yaşayanlar tahliye edilmişti. Kıyılardaki okaliptüs ağaçlarında yaşayan koalalar orman yangınlarının ilk kurbanlarından biri oluyor. Koalalar yangınlarda ağaçların tepesine tırmanarak ve yumru haline gelerek kendilerini korumaya çalışıyor. Yavrularını keselerinde taşıyan ve günlerinin ortalama 18 saatini uyuyarak geçiren koalaların, üzerinde yaşadıkları ağaçların yanması halinde kurtulma şansları olmadığı belirtiliyor.

Avustralya’ya özgü hayvanların sayıları son yıllarda hızla azalmaya başladı. Ülkede doğal ortamlarında 43 bin kadar koalanın yaşadığı tahmin ediliyor. Koala ölümleri, yaşam alanlarını kaybetmelerine, hastalıklara, köpek saldırılarına ve iklim değişikliğine bağlanıyor. Uzmanlar, sayılarının bu hızda azalmaya devam etmesi halinde, bu yüzyılın ortasına kadar doğal ortamlarında yaşayan koala nüfusunun 2050’ye kadar nesilleri tükenebilir uyarısında bulunuyor.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Avustralya’da kontrol altına alınamayan yangınlarla mücadele için ordu göreve çağrıldı. Turistlere, eyaletten 48 saat içerisinde tahliye emri verildi. Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerinde süren yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısı 18’e yükselirken bin 200’den fazla ev küle dönmüş durumda. 17 kişi ise halen kayıp.

KARAMELİZE KAR

Avustralya’daki orman yangınları buzulları da sararttı! Yeni Zelanda’daki Westland Tai Poutini Ulusal Parkı sınırlarında yer alan Franz Josef buzulu renk değiştirdi. Yeni Zelandalılar bu durumu “karamelize kar” olarak adlandırdı.

HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİLER

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ormanlık ve çalılık bölgelerde başlayan ve aylardır devam eden yangınların kontrol altına alma çabalarına yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin göreve çağrıldığını açıkladı. Morrison, bugün rüzgarın da etkisiyle birçok noktada yeni yangınların çıktığını ve mevcut yangınların da ilerleme hızının arttığını söyledi. Morrison düzenlediği basın toplantısında, “Cumartesi günü itibarıyla yaşadığımız yangın felaketi yeni bir boyuta geçti” dedi.

Savunma Bakanı Linda Reynolds, ülke tarihinde ilk kez askerin ülke içi bir mesele için göreve çağrıldığını söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve yönetimine yönelik eleştiriler büyüyor. Çevreciler ve muhalefet, yönetimin iklim değişikliği ve beraberinde gelen orman yangınlarına müdahalede yetersiz ve etkisiz kaldığını iddia ediyor.

Avustralya’da orman ve çalılık alandaki yangınlar Eylül ayında başlamıştı. Şu ana kadar 1300 ev ve 2 milyon dönümden büyük bir alan tahrip oldu.

Dünya Haberleri