Ana Sayfa > Dünya > Avrupa Parlamentosu Ormansızlaşmayla Bağlantılı Mallara Getirilen Yasağı Onayladı

Avrupa Parlamentosu, ormansızlaşmayla bağlantısı tespit edildiği takdirde AB’ye kahve, sığır eti, soya ve diğer emtia ithalatını yasaklayacak tarihi bir yasayı onayladı. Onaylanan yasa, Avrupa Birliği’ne mal satan şirketlerin, mallarının 2020’den sonra ormansızlaştırılan arazilerde yetiştirilmediğini kanıtlayan bir durum tespiti beyanı ve “doğrulanabilir” bilgiler vermesini gerektirecek. Aksi takdirde ağır para cezaları riskiyle karşı karşıya kalacak.

Kurallar, Avrupa’da satılan bir dizi gündelik ürünün ormansızlaşmayla ilişkisini sonlandırmayı amaçlıyor. Bu kapsama soya, sığır eti, hurma yağı, odun, kakao, kahve, kauçuk, odun kömürü, çikolata ve mobilya gibi ürünler dahil edildi.

Ormansızlaşma, iklim değişikliğine neden olan küresel seragazı emisyonlarının yaklaşık %10’undan sorumlu. Dönüm noktası niteliğindeki yasa, AB’nin buna katkısını ele almayı amaçlıyor.

İlgili haber: Avrupa Parlamentosu, İklim hedeflerini yakalamak için hazırlanan yasaları kabul etti

Parlamentonun yasa müzakerecisi Christophe Hansen, “Avrupalı ​​tüketiciler, artık ormansızlaşmaya suç ortağı olduklarının farkında olup bundan emin olabilirler” dedi.

Yasa herhangi bir ülkeyi hedef almıyor, ancak etkileyeceği bazı ülkelerden gelen tepkilerle karşı karşıya kaldı.

Dünyanın en büyük palm yağı ihracatçıları olan Endonezya ve Malezya, AB’yi palm yağlarının pazara erişimini engellemekle suçladılar.

AB, dünyanın en büyük üçüncü hurma yağı ithalatçısı konumunda. Malezya, yasaya cevaben AB’ye hurma yağı ihracatını durdurabileceğini söylerken, küçük hurma yağı sahipleri coğrafi konum verilerini kullanarak malların nerede üretildiğini kanıtlama gerekliliğine uymayacaklarını söylediler.

AB Parlamentosu, geçen yıl AB müzakerecileri tarafından kabul edilen kurallarla ilgili bir anlaşmayı onayladı.

Yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB ülkelerinden resmi onay alması gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde, büyük şirketlerin uyum sağlamak için 18 ayı, küçük şirketlerin ise 24 ayı olacak.

AB ülkeleri, kuralları uygulamak için uygunluk kontrolleri yapacak.

Söz konusu düzenleme, AB ülkelerinin resmi onayının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

İklim Haber