Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Av. Atal: Orman yangınlarında ihmali olan Bakan Pakdemirli, Yüce Divan’da Yargılanmalıdır

Muğla Milas’taki orman yangınları sırasında yanan zeytinlik alanların bilinçli olarak söndürülmediği iddiasını dile getiren, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Orman Bakanı’nın Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini belirtti.

Temmuz -Ağustos aylarında Milas’ta yanan zeytinlikler ve orman alanları, şimdi de yenilenebilir enerji adı altında ranta açılmak isteniyor. Muğla’da yanan zeytinlikler kendini yavaş yavaş toparlarken, hasat yapmaya hazırlanan köylüler, zeytinliklerinin ellerinden alınacağını öğrendi. 9 köyde en az 19 alanda Yenilenebilir Enerji Kaynağı (YEKA) için köylülerin tapularına şerh koyuldu. Bu sayede köylülerin yanmış zeytinlik alanlarına rüzgar enerji santrali kurulmak isteniyor.

Çökertme Muhtarı Ertan Kaba, Artı TV’ye konuşarak maden şirketinden yetkililerin kendisini ziyarete geldiğini belirterek, şirket yetkililerinin kendisine, “Daha önceki muhtarla anlaştık. Buraya maden ocağı açacağız. Köyden de işçiler alacağız. Ne yaparsanız yapın, zeytinlikleriniz elinizden alınır.” dediğini belirtti.

Başevirgen: Kimler, Hangi Niyetle Buraları Satın Almıştır?

CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Bekir Başevirgen. Muğla’da yaşanan yangınlar sonrası yüzbinlerce dekar arazinin el değiştirdiğini belirterek, “35 bin satış işleminin gerçekleştiğini, 210 bin dekarlık alanın el değiştirdiğini söyledi. Bu kadar büyük bir tarımsal alanın el değiştirmesi, çiftçilerimizin bankalara ve devlete olan borçlarını ödeyebilmek için tarlasını, zeytinliklerini sattığını göstermektedir. Kimler, hangi niyetle buraları satın almıştır? Yasalarda zeytincilik sahaları daraltılamaz, zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

‘Orman Bakanı Pakdemirli Yüce Divan’da Yargılanmalıdır’

Yanan zeytinlik alanların bilinçli olarak söndürülmediği iddiasını dile getiren, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal ise, Orman Bakanı’nın Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini belirtti.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal

K2‘nin aktardığı habere göre; yanan zeytinlik alanların bilinçli olarak söndürülmediği iddiasını dile getiren, DAÇE gönüllü avukatı Atal, “21 Mart 2021’de yenilenebilir enerji alanı olarak ilan edilmiş ve 16 Haziran 2021’de tapuya YEKA şerhi düşülmüş bölgeler Ağustos ayında yanarken, Orman Bakanı ve Müdürleri yangın söndürme uçaklarını hangarda bekleterek, yangınları seyrettiler. Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkında kanunun 20. maddesine göre zeytinlik alanlar daraltılamaz. Buralar yanmasaydı, YEKA lanı ilan etmelerinin bir hükmü olmayacaktı. Yenilenebilir enerji alanı dahi olsa, zeytin mevzuatına göre zeytinlik üzerinde rüzgar-güneş enerji tesisi kuramayacaklarına göre soru şu; Milas’taki yangınlara müdahale edilmemesi için Orman Bakanı uçaklara hangara bilerek mi kapattı? Bu arada yanan yerlerden Çökertme Muhtarı Ertan Kaba, enerji-maden şirketlerinin klasik tezgahını ifşa ediyor. Zentinlikleri ranta açmak isteyen şirketlerin her zamanki oyunu olan ‘muhtarı satın al, köylünün mücadele kanallarını tıka’ tezgahını deşifre ediyor. 20 yılda yanan ormanımız, zeytinliğimiz sadece 1 yılda yanarken, yangınlara sadece bakan Bekir Pakdemirli Yüce Divan’da yargılanmalıdır” şeklinde konuştu.

K2Haber