Ana Sayfa > Bildiriler > Altı Akdeniz ülkesinden ortak iklim krizi bildirisi: ‘Artık kaybedecek zaman yok’

İtalya’nın da aralarında yer aldığı altı Akdeniz ülkesinin devlet başkanları iklim krizi konusunda ortak bir bildiri yayımlayarak bölge ülkeleri ve uluslararası toplumu acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı. 6 Akdeniz ülkesi tarafından duyurulan bildiride, “Aşırı hava olayları ekosistemi yok ediyor, günlük hayatımızı ve yaşam biçimimizi tehdit ediyor” ifadeleri yer alırken, iklim krizi ile mücadele için acil talep çağrısında bulunuldu.

BBC‘nin aktardığı habere göre; Hırvatistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan devlet başkanları “Akdeniz için çağrı” başlıklı ortak bildiride klim krizinin artık “olağanüstü bir hal” durumuna dönüştüğü belirtti.

“İKLİM KRİZİ YAŞAMIMIZI TEHDİT EDİYOR”

Özellikle Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaklar, seller, yangınlar, çölleşme ile su ve elektrik kesintileri gibi etkilerin ağır biçimde görüldüğü vurgulandı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Beklendiği üzere iklim krizi geldi ve patlayıcı boyutlara ulaştı, öyle ki artık ‘olağanüstü bir iklim halinden’ söz ediliyor. Aşırı doğa olayları ekosistemi yok ediyor ve günlük hayatımızı, yaşam tarzımızı tehdit ediyor.

Artık kaybedecek zaman yok, siyasi veya ekonomik nedenlerle taviz verecek zaman yok. Harekete geçmek, acil ve etkili adımlar atmak zorundayız. Tüm Akdeniz ülkeleri, koordinasyon içinde hareket etmeli ve iklim krizinin etkilerini durdurmak ve tersine çevirmek için ortak çaba sarf etmelidir.”

6 ülkenin devlet başkanları Zoran Milanović, Sergio Mattarella, George Vella, Marcelo Rebelo de Sousa, Nataša Pirc Musar ve Katerina Sakellaropoulou, “Bu yönde hareket etmek ve bu çabaya yönelik somut politikalar benimsemek hepimizin görevidir” dedi.

Liderler, “sadece bugün için değil, çocuklarımızın ve sonraki nesillerin geleceği için de” eylem çağrısı yaptı; bu eylemler arasında “çevre sorumluluğu etiği”ni aşılamayı ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi de saydı.

Bildiride, “Avrupa Birliği’ne, diğer Akdeniz ülkelerine ve uluslararası topluma bu konuyu siyasi gündemlerinin üst sıralarında tutmaları” çağrısında bulunuldu.

‘KÜRESEL KAYNAMA ÇAĞI’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Temmuz sonunda yaptığı açıklamada küresel ısınma çağının sona erdiğini, artık “küresel kaynama çağının başladığını” söylemişti.

İlgili haber için tıklayınız: Guterres: “Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi”

İklim uzmanları, geçen Temmuz ayının bugüne kadarki en sıcak ay rekorunu kırmış olabileceğini belirtiyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Temmuz 2023’ün ilk 3 haftasının en sıcak 3 haftalık dönem olduğunu, sonraki günleri de içeren verilerle tüm Temmuz ayının rekor kırmasını beklendiklerini açıkladı. Temmuz ayının toplam verilerinin gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Örgütün verilerine göre 6 Temmuz 2023’te, küresel düzeyde günlük ortalama yüzey hava sıcaklığı rekoru kırıldı.

Bu rekorlar, bugüne kadar kaydedilen önce en sıcak Haziran ayından geldi.

Temmuz sonunda Sicilya’da çıkan yangınlarda en az beş kişi hayatını kaybetti

BİLİM İNSANLARINDAN MEDYAYA ÇAĞRI

İtalya’da çevre örgütü Legambiente tarafından geçen Haziran’da yayımlanan rapora göre ülkede bu yılın ilk 5 ayında aşırı iklim olayları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 135 arttı.

İtalya’da geçen ay da, çok sayıda sıcak hava dalgası alarmı ile şiddetli fırtına ve dolu yağışlarının etkisinde geçti.

Nobel Fizik Ödüllü Giorgio Parisi’nin de aralarında yer aldığı 100 bilim insanı geçen ay sonunda bir ortak çağrıyla iklim değişikliğinin medyada doğru biçimde yer almasını talep etti.

Açık mektupta, “İtalyan medyası hala sıklıkla iklim değişikliği yerine ‘kötü hava’dan bahsediyor. Genellikle nedenleri ve çözümleri atlıyorlar. Bu, 2020 baharında SARS-CoV-2 virüsünden veya çözümden, aşılardan bahsetmeden sadece hastaneye kaldırılan veya solunum problemlerinden ölenlerden bahsedilmesi gibi” eleştirisi yapıldı.

İtalyan bilim insanları şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) son raporunda iklim değişikliğinin ana nedenlerinin ne olduğu konusunda çok netti: fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonları. Ve öncelikli çözümlerin ne olduğu konusunda da aynı derecede netti: kömür, petrol ve gaz kullanımının hızla sonlandırılması ve yenilenebilir enerjiler yoluyla dekarbonizasyona gidilmesi.”

Dünya Haberleri