Ana Sayfa > Bildiriler > Akkuyu nükleer santrali davasında ‘reddi hakim’ talebi yapıldı

Akkuyu nükleer santrali davasında ‘reddi hakim’ talebi yapıldı

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri adına gönüllü avukat İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin duruşması öncesi yaptığı açıklamada, reddi hakim talebinde bulunduklarını aktardı.

Atal, “Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini. Gelecek nesillerin yaşam hakkını ilgilendiren bu davanın; hakimlik teminatı olan, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde yargılamasının yapılması hayati derecede zaruridir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayata geçirmeyi vadettiği yargı reformu paketinin turnusol kağıdı, Akkuyu Nükleer Santrali davası olacaktır” dedi.

ÜRETİM LİSANSI HÜKÜMSÜZDÜR

Açıklama sonrası avukatlar duruşma salonuna geçti. Duruşmada savunma yapan DAÇE Gönüllüleri Avukatı İsmail Hakkı Atal, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.Bu davanın ÇED iptal davası olmadığını savunan Atal, “Açılan dava, hukuken geçerli ÇED ve üretim lisansı olmayan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin durdurulmasına ilişkin yaptığımız idari başvurunun reddine ilişkin işlemin iptal davasıdır. Şu aşamada açılan davanın  İYUK maddesi 20/A-1 e fıkrasında sayılan ÇED davaları içine sokulabilmesi mümkün de değildir. Çünkü Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporu onaylandıktan sonra; ÇED iptal davası için 30 günlük yasal dava açma süresi 2014 yılında dolmuştur” diyerek ÇED raporu ve üretim lisansının kendiliğinden hükümsüz hale geldiğini belirtti. Mahkemeden şüphe duydukları için reddi hakim talebinde bulunduklarını söyleyen Atal, son olarak da santralin iptalini istedi. Mahkeme, önümüzdeki günlerde davaya dair karar verecek.