Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Akkuyu eylemine jandarma engeli: Nükleer karşıtlarına gözaltı!

Akkuyu eylemine jandarma engeli: Nükleer karşıtlarına gözaltı!

Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilk yakıtın verilmesi dolayısıyla düzenlenecek töreni protesto etmek için yola çıkan nükleer karşıtlarının önü jandarma tarafından kesildi. Durduruldukları yerde eylem yapan aktivistlere müdahalede bulunan jandarma, TİP Mersin vekil adayı Hakan Güneş’in de aralarında bulunduğu 3 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltındakiler daha sonra serbest bırakıldı.

Uzmanların uyarıları ve nükleer karşıtlarının tepkilerine karşın Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali‘ne ilk yakıt bugün (27 Nisan 2023) verildi.

Nükleer karşıtları ise, ilk yakıtın verilmesi kapsamında bugün düzenlenecek tören öncesinde bölgeye doğru yola çıktı. Türkiye’nin dört bir yanındaki yaşam alanı savunucuları “Nükleere hayır” demek için bugün saat 08.00’de Akkuyu‘ya doğru yola çıktı. Ancak aktivistlerin yolu, jandarma ve polisler tarafından kesildi.

NÜKLEER KARŞITLARI AKKUYU’YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Yakıt transferi öncesi Türkiye’nin farklı noktalarından harekete geçen nükleer karşıtları, Akkuyu’ya doğru yola çıktı. Çevreciler, yolculukları sırasında jandarma ekipleri tarafından ‘kimlik kontrolü’ bahanesiyle defalarca durduruldu. GBT sorgulamasına tabii tutulan çevreciler saatler sonra bölgeye ulaşabildi.

Jandarmanın yakın takibe aldığı yaşam savunucularına yol boyunca 5 kez kimlik kontrolü yapıldı. Yaşam savunucularının önü santralin kapısına 4 km kala Jandarma tarafırdan kesildi. Burada jandarma yaşam savunucularına müdahale etti.

Sabah 08.00’de yola çıkan nükleer karşıtları ancak 13.00’te tesisin yapıldığı Büyükeceli’ye ulaştı. Mersin-Antalya karayolundan Akkuyu yolu sapağına giren aralarında TİP Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş’in de bulunduğu çevrecilerin önü jandarma kuvvetlerince kesildi. Çevrecilerin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne kadar yürümelerine izin verilmedi.

NÜKLEER YAKITA GEÇİT YOK

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu‘nun da (NKP) bileşenleri arasında olduğu İklim Adaleti Koalisyonu, üyelerine yol bolunca 3 kere kimlik kontrolü yapıldı.

İklim Adaleti Koalisyonu tarafından yapılan Twetter paylaşımında şöyle denildi; “Kimlik kontrolü için sürekli durdurulsak da kararlıyız: Nükleere verecek ne bugünümüz ne de yarınımız var! İklimi koru, yaşamı koru, Akkuyu’yu koru! Nükleer yakıta geçit yok.”

İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri attıkları diğer tweette ise ; “Akkuyu yolundayız. İki saat içerisinde 4 kez kimlik kontrolü için durdurulduk. Nükleere inat yaşamı savunuyoruz, baskılara da nükleere de geçit vermeyeceğiz!” dedi.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI!

Durduruldukları yerde nükleer karşıtı eylem yapan ve “Ülkemiz nükleer çöplük olmayacak” diyen aktivistlere, jandarma müdahale etti.

Eylemi devam ettirmeleri halinde gruba müdahale edileceğini açıklayan jandarma komutanına TİP Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş, “Bu bir eylem değil, bu gerçekleri açıklama etkinliği. Ben yürüme hakkımı kullanıyorum, kanuni hakkımı kullanıyorum. Orada ölüm alanı var, sizin çocuklarınızın hakkını da koruyoruz. Sizin de can güvenliğinizi düşünüyoruz. Aynı toprakların insanlarıyız.” dedi.

Çevrecilerin jandarma komutanı ile bir süre devam eden görüşmesinden sonuç çıkmayınca müdahale geldi. Jandarma ekibi verilen emirle çevrecilere müdahalede bulunurken, bu sırada arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında bazı çevreciler yere yatarak müdahaleyi protesto etti. Jandarmanın müdahalesi sırasında çıkan arbedede TİP Mersin Milletvekili Adayı Doç. Dr. Hakan Güneş, NKP’den Hasan Uğur ve TİP üyesi 3 kişi gözaltına alındı.

Nükleer karşıtlarının tesise giden yolda bekleyişi, jandarma barikatının arkasında devam etti. Yaşam savunucuları arkadaşlarının gözaltına alınması üzerine oturma eylemi başlatarak, “Arkadaşlarımız gelmeden gitmiyoruz! Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılsın!” diyerek oturma eylemi başlattı. Bir süre sonra gözaltına alınan TİP Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş, NKP’den Hasan Uğur ve TİP üyesi serbest bırakıldı.

YAŞAMIN YANINDAYIZ, DOĞADA İNAT EDİYORUZ!

TİP Genel Merkez’den gözaltılara ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “MYK Üyemiz ve Mersin Milletvekili Adayımız Doç. Dr. Hakan Güneş, Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı yapılan eylemde gözaltına alındı. Nükleer santrale karşı hayatlarımızı, doğamızı savunmaya devam edeceğiz. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!”

Yapılan ikinci açıklamada ise, gözaltıların serbest bırakıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“MYK Üyemiz ve Mersin Milletvekili Adayımız Hakan Güneş’in de dahil olduğu tüm gözaltılar serbest bırakıldı. Yaşamın yanındayız, doğada inat ediyoruz!”