Ana Sayfa > Bildiriler > Akbelen’de kamulaştırma kararına tepki: Toprağımız şirketlere peşkeş çekiliyor

Akbelen’de kamulaştırma kararına tepki: Toprağımız şirketlere peşkeş çekiliyor

Akbelen Ormanı etrafındaki tarım arazileri için “acele kamulaştırma” kararına tepki gösteren köylüler, toprağın şirketlere peşkeş çekildiğini belirterek direnmeye devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, dün Resmi Gazete‘de yayımlanan karar ile Muğla’nın  Milas  ilçesi İkizköy  mahallesindeki Akbelen Ormanı’nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazinin  linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere “acele kamulaştırılması”na İkizköylülerden yanıt geldi.

Limak Holding ve IC Holding‘in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılamak üzere Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas’ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazi için alınan kararda tarım arazilerinin olduğu sahanın linyit işletme ruhsatı olduğu belirtilmişti.

Muğla Milas’ta bulunan Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için Akbelen Ormanı çevresinde verilen “acele kamulaştırma” kararına tepki gösteren köylüler basın açıklaması yaptı.

‘ŞİRKET İSTİYOR, DEVLET YAPIYOR, HUKUKİ DAYANAK YOK’

Kararın hiç bir hukuki dayanağı olmadığını belirten İkizköy Çevre Komitesi, “Kamulaştırmanın kamu yararı gözetilerek yapılması gerekirken havayı suyu toprağı üç kuruş kar uğruna yok eden şirketler daha fazla kazansın diye yapılıyor. Tarım alanları, zeytinlikler yok edilirken köylüler de yerinden ediliyor” dedi.

İkizköylüler adına yapılan açıklamada  acele kamulaştırma’nın Kamulaştırma Yasası“nın 27’nci maddesine göre verildiğine dikkat çekildi:

“27. Madde 3634 sayılı Milli müdafaa mükellefiyeti kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına göre verilebilirken yapılan düzenleme ile yurt savunması ihtiyacına ek olarak Cumhurbaşkanı tarafından karar alınacak hallerde de acele kamulaştırma yapılmasının yolu açıldı.

Anlıyoruz ki bugün için acele olan; şirketlerin daha çok kazanması için, ormanların, zeytinliklerin, tarım alanlarının yok edilerek köylülerin mülksüzleştirilerek, yerinden edilmesi şirketlerin ucuz iş gücü olmasıdır.”

DAVALAR HALA SÜRÜYOR, BU ACELE NEDEN?

Komite, beş yıldır Akbelen Ormanı’nın maden için yok edilmesine karşı sürdürülen hukuki mücadeleyi şöyle hatırlattı:

”24 Temmuz 2023 tarihinde büyük bir kolluk gücü yığınağıyla Akbelen Ormanına girilmiş ve binlerce ağaç kesilmişti. Tamamen hukuksuz uygulamalar ve kararlar ile önce Akbelen Ormanı şirkete tahsis edilerek kesim izni verildi. Gerekli olan düzenlemeler yapmadan santrallere çevre izni verildi. Maden işletme ruhsatı ve izni 2021 yılından 2041 yılına kadar uzatıldı.

Ömrünü doldurmuş olan bu santraller; 1996 yılında Aydın Bölge İdare Mahkemesince verilmiş ve Danıştay tarafından onanmış kararlar ile AİHM’in aldığı karar varken hala çalıştırılmaktadır. Bunun dışında süren davalar var iken bu acelecilik nedendir?”

İşletme ruhsatı ve izninin uzatılması için 2021 yılında verilen MAPEG kararı ile ilgili dava İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi’nde istinaf incelemesindedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Akbelen Ormanı’nın linyit maden ocağına tahsis iznine ilişkin dava İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7.İdari Dava Dairesinde incelemededir. Orman Bakanlığı’nın Akbelen Ormanının tahsisinin 2021 yılından 2031 yılına kadar uzatılması ve buna dayanarak Akbelen Ormanının kesilmesine ilişkin dava Muğla İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Maden ocakları ve işletmesinin ÇED muafiyeti kararlarının iptali için açtığımız davalardan biri Danıştay’da bir tanesi Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin çevre lisansı ve izinlerinin iptali davası Muğla İdare Mahkemelerinde devam ediyor.”

‘SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

“Akbelen Ormanı’nda ve bölgede maden işletmesine, termik santrallere ilişkin açılan davalar henüz sonuçlanmadan geçimlik tarım alanlarımızın, yaşam alanlarımızın acele kamulaştırma ile elimizden alınmasının amacı ne olabilir? diye soran İkizköylüler, kararın iptali için de dava açacaklarını duyurdu:

“Verilen acele kamulaştırma kararı Akbelen direnişini kırmak, YK Enerjinin işini kolaylaştırmak, İkizköy, Çamköy ve Karacahisar köylülerinin mülklerini şirkete devretme girişimidir. Hukuksal ve vicdani bir yanı yoktur. Buna sessiz kalmayacağız, en kısa zamanda acele kamulaştırmanın yürütülmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağız. Yerimizden yurdumuzdan atma girişimine karşı her türlü hukuksal ve meşru direnişi göstereceğiz.”

Yeşil Gazete