Ana Sayfa > Ekoloji > Akbelen ormanları son 10 yılda nasıl değişti?

Akbelen ormanları son 10 yılda nasıl değişti?

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de iki termik santral için maden ocağı açılmak istenen Akbelen Ormanı’ndaki yıkım uydudan görüntülendi.

Muğla İkizköy’de Akbelen ormanında Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki olan YK Enerji’nin elektrik üretimi ihtiyacı için maden sahasını genişletmek için yapılan ağaç kesimine karşı Pazartesi gününden bu yana protestolar artarken, bölgede yıllar içinde yaşananlar uydu görüntülerine yansıdı.

İkizköy – 2010

İkizköy – 2014

İkizköy – 2018

Akbelen ormanında son 10 yılda yaşanan değişim ise şöyle:

İkizköy bölgesinin genel görünümü ise 28 Temmuz 2023 itibariyle şöyle:

İKİZKÖY’DE NE OLMUŞTU?

Linyit kömürü kullanarak elektrik üretimi gerçekleştiren Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) özelleştirme ihalesi sonucunda 23 Aralık 2014’de 2.6 milyar dolar bedelle IC İçtaş ve Limak Enerji firmaları tarafından devir alındı. Aralarında 15 km mesafe bulunan Yeniköy ve Kemerköy termin santrallerinin 1,050 MW kurulu gücü bulunuyor.

Turistik Gökova koyuna nazır bulunan santraller tam kapasite üretim yaptıklarında ulusal elektrik tüketiminin %2 ila %2.5’ini karşılıyor. Akbelen Ormanı, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt kaynağı sağlanabilmesi için YK Enerji’ye satılmış ve Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla 740 dönümlük bu ormanda linyit madeni işletmesi açılmasına izin verilmişti.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, Akbelen’de genişletilmek istenen kömür madeni sahasıyla ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararını geçen yıl Aralık ayında kaldırdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi ise İkizköylülerin karara itirazını aynı ay reddetti.