Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Kemal Kılıçdaroğlu, destek için Akbelen’e gitti; polis protestoculara müdahale etti

Direnişin sürdüğü Akbelen Ormanı’nı ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, alandan ayrılacağı sırada köylüler arabasının önünü “Arabaya değil, barikata” sloganıyla kesti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, kesim alanına gitmek zorunda kaldı.Ağaçların kesildiği alana Kılıçdaroğlu ile girmek isteyen köylülere jandarma tarafından biber gazıyla müdahale edildi.

Muğla‘nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde yer alan Akbelen Ormanı‘nda yeniden ağaç kesimine karşı başlayan direniş devam ediyor. Son olarak bugün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Akbelen’deki direniş alanını ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Milas’a bağlı Akbelen Ormanı’na direnişin 5. günü sabahı vardı. Kılıçdaroğlu, ormanı ağaç kesimine karşı korumak için günlerdir mücadele eden köylülere ve çevrecilere desteğini sundu.

Öte yandan İstanbul’dan Akbelen’e gelen ikinci grup da sabah erken saatlerde alana ulaştı. Yine sabah erken saatlerden itibaren alana Muğla ilçelerinden yüzlerce kişi Akbelen’e geldi.

Köylülerle görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra aracına bindi ancak halkın ‘Arabaya değil, barikata’ şeklinde slogan atması ve tepki göstermesi üzerine beraberindeki heyet ile kesim alanına gitti. Kılıçdaroğlu’nun arkasından kesim alanına girmek isteyen halka, biber gazı ile saldırıldı. CHP lideri ile kesim yapılan alana girmek isteyen köylülere ve aktivistlere ise jandarma biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti, gözaltılar var.

Kılıçdaroğlu, ormanı ağaç kesimine karşı korumak için günlerdir mücadele eden köylülere ve çevrecilere desteğini sundu. Ziyaret sırasında internet kısıtlamasının yaşandığı Akbelen Ormanı’nda Kılıçdaroğlu “Direne direne kazanacağız” sloganıyla karşılandı.

“4 senedir sesleniyoruz, ama yetkililer ormanı ve doğayı değil, şirketi kolluyor”

Ağaçlara sarıldığı fotoğrafla hafızalara kazınan 95 yaşındaki Kıymet Aktuğ ile yan yana oturan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak halkın taleplerini dinledi. İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık “Tarım Orman Bakanlığı bu ormanları korumakla mükellef değil mi? Aç gözlü şirketlere satmak zorunda mı? Bakana seslenin. Akbelen giderse Kazdağları gidecek, İliç gidecek, vatan gidecek. Beş gündür mahvolduk. Tarım Orman Bakanı’na dört senedir sesleniyoruz, bu kesimi durdurun” dedi.

“Kemal kardeşiniz yanınızda”

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “cep telefonu ve internet kesintileri nedeniyle canlı yayın ve telefonla aktarmakta zorlandığını” belirttiği ziyaret kapsamında köylülerin anlattıklarını dinledi. Burada yaptığı konuşmada köylülere söz veren Kılıçdaroğlu, “Kemal kardeşiniz sizin yanınızda. Sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra şunları söyledi:

“Bu davanın sonuna taklipçisi olacağım”

“Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrendiğim için değil, sizin derdinizi anlatmanıza imkan sağlamak içindir. Ağacı kestiğinizde suyu kesmiş olursunuz. Ağacı kestiğinizde tabiatı öldürmüş olursunuz. Ağacı kestiğinizde oksijeni bitirmiş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor ama bir avuç çete bunu bilmiyor. Ben boşana mı ‘beşli çeteler’ diyorum. Boşuna mı, ‘Bu beşli çeteler bu milletin kanını emiyor’ diyordum. Bunun için söylüyordum. Siz sanmayın ki sadece burada oluyor bunlar. Türkiye’nin hangi coğrafyasına gitseniz benzer olaylar var. Ama siz direndiniz ve direniyorsunuz. Direniyorsunuz, Kemal kardeşiniz sizin yanınızda.”

Önce aktivistler ve köylüleri dinleyen Kılıçdaroğlu, “Benim Ankara’da konuşmamın önemi yok, sizin anlatmanız önemli. Bu çam, bu ağaç sadece sizin değil, 85 milyonun ağacıdır. Bu ülkede ormanın ne olduğunu, ekosistemi bilen birisiyim. Bu orman sadece ağaç değil, ormanda binlerce canlı var. Her birisinin hakkını, hukukunu korumazsak görevimizi yapmamış oluruz” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu’na “Arabaya değil, barikata” protestosu

Kılıçdaroğlu daha sonra alandan ayrılmak üzere aracına bindi. Ancak köylüler ve aktivistler “Arabaya değil, barikata” sloganını atarak Kılıçdaroğlu’nun aracının önünü kesti.

Tepki üzerine araçtan inerek ağaçların kesildiği alana giden Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete izin veren güvenlik güçleri, alana girmek isteyen çevrecilere biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti. Yaşananlar sonucu üç kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisi serbest bırakılırken, bir kişinin işlemleri devam ediyor.