Ana Sayfa > Bildiriler > Akbelen nöbetinde 2. yıl dayanışması: “16 Temmuz’da tüm dostlarımızı bekliyoruz”

Akbelen’de YK Enerji’ye karşı ağaçlar için tutulan nöbetin ikinci yılına gelindi. İkizköylüler dayanışma için 16 Temmuz’da çevreci gruplar, ekoloji örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve tüm Akbelen destekçilerini Akbelen Ormanı nöbet alanına kendileriyle dayanışmaya davet etti.

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı‘nda, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan maden sahasının faaliyetlerine direnen İkizköylüler, direnişe başladıkları çadırlı nöbetinde ikinci yılı tamamlayıp üçüncü yılına giriyor.

Topraklarına sahip çıkma mücadeleleri ve Akbelen ormanı direnişinde başlattıkları çadır nöbetindeki kararlılıklarını sürdüren İkizköylüler, Akbelen nöbetinin 2. yılı dolayısıyla, çevreci gruplar, ekoloji örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve tüm Akbelen destekçilerine çağrıda bulundu ve 16 Temmuz Pazar günü “Akbelen Ormanına Dokunmayın” diyerek dayanışma buluşmasına davet etti.

“Akbelen Ormanı’nda süren nöbetimizde iki yılı geride bırakıyoruz!” diyerek açıklama yapan Akbelen grubu, herkesi 16 Temmuz Pazar Günü saat 13.00’de yapacakları basın açıklaması için Akbelen Nöbet Alanı’na davet etti.

DAYANIŞMAYA DAVET

Muğla‘nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy‘de Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasının genişletmek için ağaç kesimine karşı yaklaşık iki yıldır Akbelen Ormanı’nda nöbet tutuluyor. İkinci yılı doldururken doğa savunucuları Akbelen‘de 16 Temmuz’da 13.00’da bir araya gelecek. Mücadeleleri için herkesi dayanışmaya davet eden İkizköylüler, şu mesajı paylaştı:

“Akbelen Ormanı’nda süren nöbetimizde iki yılı geride bırakıyoruz!

“İkizköylüler olarak her türlü baskıya rağmen inatla, sabırla; 730 gündür fiili, meşru, onurlu bir mücadele veriyoruz. Bu haklı mücadele yolunda, başından beri birlikte yürüdüğümüz dostlarımızla birlikte birçok zorlukla sınandık, engelleri aştık, çetin günler atlattık. Bu yolun daha nice zorluklara gebe olduğunun bilincinde olarak, mücadeleye her geçen gün daha sıkı sarılarak devam ediyoruz.

Şimdiye dek; şirketin gözdağlarına, köylüyü yıldırma çabalarına, yenilmez sandığı gücüne karşı her defasında birlik ve beraberliğimizin güçlü sesiyle karşılık verdik. Bizi bugünlere taşıyan bu sese, dayanışmaya, şimdi her zamankinden daha çok ihtiyacımız var!

16 Temmuz Pazar Günü, 730 gündür emek ile ördüğümüz güçlü dayanışma ağını yine birlikte gösterecek, bu mücadelenin ne kadar haklı olduğunu yeniden haykıracağız! Köyünü, toprağını, ormanını, yaşam alanını, geleceğini korumak için birleşen biz köylüler, omuz omuza mücadele ettiğimiz tüm dostlarımızı İkizköy’e bekliyoruz!”

NELER OLMUŞTU?

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış; ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı.

17 Temmuz 2021’de saat 06.00’da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi, İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30’a yakın ağacı kesti.

İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.