Ana Sayfa > Dünya > 50. Dünya Günü’nde “Yeşil İyileşme Paketi” Çağrısı

50. Dünya Günü’nde “Yeşil İyileşme Paketi” Çağrısı

Bugün 50. Dünya Günü kutlanırken, hükümetlere koronavirüsle mücadelede yeşil iyileşme paketlerini uygulama çağrısı devam ediyor. Üç gün sürecek canlı yayınlarda ise aktivistler, bilim insanları ve sanat dünyası yeşil bir iyileşme paketinin nasıl olması gerektiğini tartışacak.

Bugün (22 Nisan) 50. Dünya Günü kutlanırken, hükümetlere koronavirüsle mücadelede “yeşil iyileşme paketleri”ni uygulama çağrısı devam ediyor. Üç gün sürecek canlı yayınlarda ise aktivistler, bilim insanları ve sanat dünyası yeşil bir iyileşme paketinin nasıl olması gerektiğini tartışacak.

50. Dünya Günü kutlanırken, hükümetlere koronavirüs kriziyle mücadele ve düşük karbonlu bir gelecek adına “yeşil iyileşme”paketlerini benimseme çağrısı yapılıyor. Birçok ülke salgından acilen iyileşmekle meşgulken bazı yatırımcılar, politikacılar ve şirketler iklim değişikliğiyle birlikte uzun vadeli ekonomik etkileri de göz önünde bulunduruyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği’nin eski iklim müzakerecisi Peter Betts, “Ekonomik iyileşme paketlerine yönelik çok fazla baskı var. Bu paketler uygulanacağı zaman düşük karbonlu ve iklim dostu olmalı” dedi.

Kasım ayında Glasgow’da yapılması planlanan ancak salgın sebebiyle 2021’e ertelenen COP26 için Betts, “Bu zaman dilimi ekonomi bakanlarını yeşil iyileşme paketlerine iknada kullanılabilir” dedi. Betts sözlerine, “İklim değişikliği için hazırlanabilmemizin yolları var ve bu yollar oldukça düşük maliyetli” şeklinde devam ediyor.

Şu ana kadar ABD, Çin, Japonya, Hindistan ve Avrupalı birçok hükümet koronavirüsün endüstriye olan zararını durdurmaya, işleri korumaya ve şirket hatalarını görmezden gelmeye odaklanmış durumda. Almanya ve Fransa gibi bazı AB üyeleri ise iklim hedefleriyle uyumlu ekonomik müdahaleler gerçekleştirme konusundaki desteklerini göstermeye başladılar.

Bugün, binlerce iklim aktivisti, bilim insanı, müzisyen ve aktör üç gün sürecek EarthDayLive2020 canlı yayınında buluşacak. Canlı yayında adil ve iklim dostu iyileşme paketlerinin nasıl olabileceğine dair webinarlar gerçekleşecek.

Ancak hiçbir büyük ekonomi, bilim insanlarının söylediği yönde iklim ve çevre ile uyumlu, ısınmayı sınırlandıracak dekarbonizasyon çalışmalarına yönelik çalışmaya başlamadı.

Kaynak: İklim Haber